Az otthon sült kelt tészta nemcsak finom illatokat varázsol a lakásba, de örömöt és vidámságot is.

Bagett

Hozzávalók:

 • 40 dkg BL 80 kenyérliszt
 • 1 púpos tk. só
 • 2 ek. burgonyapehely
 • 2 ek. olaj
 • 0,5 dl tej
 • 2 dl víz
 • 2 dkg friss élesztő

A lisztet tálba szitáljuk, összevegyítjük a sóval és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a tejet és a vizet, majd a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. Amikor a tésztánk szép sima, rugalmas, nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, áttesszük egy kelesztőtálba. Lefedjük, és 35-40 perc alatt a duplájára kelesztjük. A gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Három egyforma darabba vágjuk, és egyesével gömbölyítjük őket. A cipókat letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük. Az előzőleg gömbölyített és pihentetett darabokat megfordítjuk, a kezünkkel kilapogatjuk, és az ujjainkkal fentről lefelé visszahajtjuk, minden hajtás után alaposan lenyomkodjuk. Végül a megfelelő hosszúságúra sodorjuk, és a két végét elvékonyítjuk. Egy több rétegbe összehajtogatott abroszt belisztezünk, ráfektetünk egy tésztarudat, és mellette mindkét oldalon szorosan felhúzzuk az anyagot. Lefektetjük a következő bagettet, mellette is felhúzzuk a ruhát, majd a harmadik megformázott tésztával is ugyanezt tesszük. Letakarjuk őket, és 40-45 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Az aljába beteszünk egy fémedényt, a középső rácsára pedig betolunk egy nagy sütőlemezt. A megkelt bagetteket egy műanyag vagy falap segítségével a felforrósított sütőlemezre emeljük. Egy éles pengével hosszában 3-3 helyen bevágjuk őket, majd a forró sütőbe toljuk. A fémedénybe 2 dl forró vizet öntünk, és a sütőajtót gyorsan becsukjuk. A bagetteket 20-25 percig sütjük. Utána rácsra tesszük őket hűlni, és azonnal lepermetezzük kevés hideg vízzel, hogy a héjuk szép fényes legyen.

Sós kifli

Hozzávalók:

 • 50 dkg finomliszt
 • 2 tk. só
 • 2 dl víz
 • 3 ek. tejföl
 • 5 dkg olvasztott vaj
 • 2,5 dkg friss élesztő

Tetejére:

 • köménymag vagy nagy szemű só

Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára. Kiütögetjük belőle a levegőt, 8 egyforma darabba vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetünk. Ismét vékonyan belisztezzük a gyúródeszkát, és megformázzuk a kifliket.

Sütőpapírral beborított sütőlemezre fektetjük őket, egymástól legalább 5-6 cm távolságra. Letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt. A megkelt kifliket lepermetezzük kevés hideg vízzel, megszórjuk köménymaggal vagy nagy szemű sóval, és a tepsit a forró sütőbe toljuk. A fémedénybe 1 dl forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A kifliket 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és a kifliket még 5 percig bent hagyjuk.

Végül rácsra tesszük őket, és ismét lepermetezzük kevés hideg vízzel.

Limara tanácsa

Letekerhető bélzetű kifliket kapunk, ha a kinyújtott tésztalapokat vékonyan megkenjük szoba-hőmérsékletű vajjal, és csak ezután tekerjük fel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .