A banánkenyér az Egyesült Államokban vált népszerűvé a 20. század közepén, akkor, amikor nagyon népszerűek lettek a könnyen és gyorsan elkészíthető desszertek. Mutatunk egy tökéletes receptet, amelyet aztán kedvedre turbózhatsz.

Jön a hűvösebb idő, és ezzel párhuzamosan az az időszak is, amikor hétről hétre újabb adag banán barnul a pulton. Tudom, hogy nem kéne megvenni, mert én csak azt hiszem, hogy szeretem, férjem csak a teljesen éretlent eszi meg, lányom pedig teljesen kiszámíthatatlan banánügyileg. De ha egyszer olyan csábosan kelleti magát, ráadásul jó áron egy fürt élénk sárga egzotikum…!

Ha te is gyakran elcsábulsz, bizonyára azt is tudod, hogy a banán sokszor 2-3 nap alatt lemegy hídba, és minden árnyalatváltozással egyre kisebb az esélye annak, hogy valaki jóízűen megeszi. Na! Itt jön a képbe a banánkenyér, amit kifejezetten ezekből a kicsit már megfáradt gyümölcsökből, na meg lisztből, cukorból, tojásból és vajból készítenek. Kenyérhez mondjuk semmi köze, mámorítóan édes finomsághoz viszont annál több.

A banánkenyér az Egyesült Államokban vált népszerűvé a 20. század közepén, amikor is a felgyorsult mindennapok közepette nagyon keresettek lettek a könnyen és gyorsan elkészíthető desszertek, főleg azok, amelyekben a maradékokat, vagy másra fel nem használt alapanyagokat lehet elsüllyeszteni. A banánkenyér mindkét kritériumnak megfelel.

Egyrészt nagyon könnyű elkészíteni, mert nem kell dagasztani vagy keleszteni, nem kell tojást szétválasztani, habot verni…

Maradékmentésnek sem utolsó, mert miközben a túlérett banánokat magukban már nem jó élmény fogyasztani (szottyos lesz az állaguk, erjedt az ízük), a banánkenyérben legszebb arcukat mutatják, és nagyon táplálóvá is teszik ezt a süteményt. Mutatjuk az alapverziót!

tokeletes-banankenyer-recept

A banánkenyér remek maradékmentő, igazi őszi finomság. Csokoládéval is tuningolhatjuk (Fotó: Getty Images)

Egyszerű banánkenyér recept

Hozzávalók egy hosszúkás (kb. 23×13 cm) formához:

  • 3 érett banán
  • 200 g cukor
  • 1 tojás
  • 120 g vaj/olaj/margarin
  • 190 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  •  Nagy csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor, de ebben az esetben csökkentsd le kicsit a cukor mennyiségét

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, majd vajazz ki egy standard méretű hosszú sütiformát, vagy béleld ki sütőpapírral. Törd össze a banánokat annyira, hogy pürészerű állaguk legyen. Egy nagy tálban keverd össze az olvasztott vajat a cukorral, add hozzá a tojást és a vanília kivonatot, majd jól keverd össze ezt is, végül elegyítsd a banánt és a cukros-vajas keveréket.

Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, ezután add a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd az egészet addig, amíg a tészta összeáll. Ne keverd túl! Öntsd a tésztát az előkészített formába, és süsd 60-70 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló/hústű tisztán nem jön ki a közepéből. Hagyd legalább 10 percig hűlni a formában, majd vedd ki, és hagyd teljesen kihűlni rácson.

Így ne rontsd el a banánkenyeret

A banánkenyér készítése nem agysebészet, ezzel együtt van pár olyan pont, ahol el lehet rontani. Ha szeretnéd, hogy tökéletes, omlós és szaftos legyen, a legfontosabb, ne keverd túl. Ha ugyanis túl sokáig kevered a tésztát, a végeredmény sűrű, nehéz és tömör lehet.

Fontos, hogy figyeld a sütési időt is, mert ha túl sokáig sül, a banánkenyér száraz lehet.

Mindig ellenőrizd fogpiszkálóval, hogy jó-e már, mert előfordulhat, hogy valamivel rövidebb vagy hosszabb sütési időre van szüksége, mint amit a recept ír. Jó tudnod azt is, hogy minél érettebb a banán, annál édesebb lesz, ez pedig befolyásolhatja a banánkenyér végső ízét is. Ha nagyon érett banánt használsz, kicsit vegyél vissza a cukortartalomból. Győződj meg róla, hogy a sütő megfelelő hőmérsékletre van előmelegítve, mielőtt beteszed a masszát, mert így sül megfelelő állagúra.

tökéletes banánkenyér recept

A tökéletes banánkenyér nem titok, mutatjuk a receptet! (Fotó: Getty Images)

Egészítsd ki a banánkenyeret

A banánkenyér nagyon sokféleképpen variálható, így érdemes kísérletezni a hozzávalókkal. Magvak hozzáadásával például ropogós textúrát és gazdag ízt adhatsz a kenyérnek: sütés előtt apróra vágva add hozzá a magokat, hogy egyenletesen jussanak a tésztába. A csokoládé szintén remekül passzol a banán ízéhez. csakúgy, mint az aszalt áfonya, a mazsola vagy datolya, amik extra édes ízt és textúrát adnak a kenyérhez.

Egy csipet fahéj, szerecsendió vagy gyömbér megint csak izgalmas zamatot kölcsönöz a tésztának. Némi finomra őrölt kókuszreszelék vagy kókusz chips hozzáadásával egzotikus ízeket alkothatsz, és érdemes lehet banánkenyeredre citromos vagy narancsos mázat is kenned.

Így edd a banánkenyeret!

A banánkenyér messze nem csak desszertként állja meg a helyét. Ha sütöttél egy tepsivel, nemcsak nassod, de több napra elég reggelid vagy uzsonnád is lehet belőle. Ha például pirítós módjára megpirítod, és megkened vajjal, mogyoróvajjal vagy mandulavajjal, még finomabbá válik, és rengeteg extra energiát ad. Pár szelet banánkenyér friss gyümölcsökkel és egy kis mézzel reggeliként is nagyszerű és mindig kiváló párosítás egy csésze forró ital mellé.

A banánkenyér tökéletes délutáni snack, amikor egy kis édességre vágysz. Ha pedig egy igazán desszert jellegű élményre ácsingózol, tálald tejszínhabbal, vanília fagylalttal vagy akár egy kis karamellszósszal. A banánkenyér ráadásul kiváló szénhidrát- és energiapótló, így ideális snack (sportoftól függően) edzés előtt vagy után.

Emellett készíthetsz belőle egy különleges szendvicset is, ha krémsajtot, mogyoróvajat vagy akár banánkarikákat és mézet rétegzel közé. És végül: a sztenderd, palacsintás amerikai reggeli inspirációjára, párosíthatod tükörtojással és sült szalonnával. Isteni édes-sós reggelid lesz.

Van még banán? Mutatunk még banános receptet! 

Kiemelt kép: Getty Images