A csigatorta receptje mellett azt is megmutatjuk, hogyan készíthetünk házilag hajtogatott élesztős tésztát!

Kevés péksüteménynek töretlen a népszerűsége évtizedek óta, de a kakaós és fahéjas csiga mindig favorit marad. Mi most turbóztunk egy kicsit az ízesítésen, a csigatortát pedig hajtogatott élesztős tésztából sütöttük, mert így a legomlósabb. Mutatjuk elsőként az alapreceptet!  

Hajtogatott élesztős tészta (blundel tészta)

Hozzávalók: 25 dkg vaj/margarin | 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 2 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája

 1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten, letakarva 20-25 percig pihentetjük.
 2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta.
 3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere alakúra formáljuk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd téglalap alakúra nyújtjuk.
 4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.
 5. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás: a tésztát ismét kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást, és újra hűtőbe rakjuk 30 percre. Utána a recept szerint töltjük-formázzuk.

Mandulakrémes-ribizlis csigatorta vaníliasodóval

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához: 1 adag hajtogatott élesztős tészta (lásd feljebb)
A töltelékhez: 15 dkg vaj/margarin, olvasztva | 15 dkg darált mandula | 15 dkg cukor | 1 tojás | 1 evőkanál liszt | 20 dkg ribizli
A sodóhoz: 8 dl tej | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor

 1. A fenti alapreceptben megadottak alapján elkészítjük a hajtogatott élesztős tésztát.
 2. A töltelékhez az olvasztott vajat/margarint, a darált mandulát és a cukrot habosra keverjük, majd beleforgatjuk a tojást, végül a lisztet.
 3. Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalappá nyújtjuk a tésztát, egyenletesen elkenjük rajta a mandulás tölteléket, majd megszórjuk a leszemezett ribizlivel.
 4. Feltekerjük, 2 ujjnyi széles szeletekre (csigákra) vágjuk. Sütőpapírral bélelt tortakarikába rakjuk, ahol érintkeznek egymással, olvasztott vajjal/margarinnal megkenjük.
 5. Letakarva kelesztjük 30-35 percig, majd 165 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 35-40 perc alatt.
 6. A sodóhoz híg pudingot főzünk a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból. Hidegen vagy melegen tálaljuk a csigatorta mellé.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + A TÉSZTA PIHENTETÉSE
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 7622 KCAL/CSIGATORTA

Receptek: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/02. lapszámában jelent meg.