Egyetek reggelire vagy uzsonnára saját sütésű finomságot! Itt az ideje, hogy meglepjétek a családot és megjutalmazzátok magatokat, például egy ilyen csodálatos mogyorós csigatortával. Ennél szebb péksüteményt mi még nem láttunk!

mogyorós csigatorta

HOZZÁVALÓK 12-15 DARABHOZ, EGY 24 CM ÁTMÉRŐJŰ FORMÁHOZ:

A tésztához: 25 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt + a nyújtáshoz csipet só, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 2 dkg friss élesztő, 2 tojássárgája

A töltelékhez: 20 dkg puha mogyorókrém, 10 dkg darált török mogyoró + 5 dkg török mogyoró, 5 dkg vaj/margarin, olvasztva

1. A tésztához 2,5 dkg vajat/margarint elmorzsolunk a sóval elkevert liszttel. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, majd felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva pihentetjük szobahőmérsékleten 20-25 percig.

2. A maradék 22,5 dkg vajból/margarinból lisztezett zsírpapíron téglalap alakot formázunk. Hűtőbe rakjuk, hogy ne olvadjon meg, amíg pihen az élesztős tészta.

3. A tésztából lisztezett asztalon egyenlő szárú keresztet formázunk, majd a közepére helyezzük a vajas/margarinos téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, majd kinyújtjuk téglalap alakúra.

4. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldali részt ráhajtjuk a dupla tésztarészre. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.)

5. A tésztát elfordítjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtjuk, képzeletben ezúttal 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk.

6. Hűtőszekrényben pihentetjük 30 percet, majd megismételjük a dupla hajtást, és ismét a hűtőszekrénybe rakjuk 30 percre.

7. Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalapot nyújtjuk belőle, megkenjük mogyorókrémmel, és megszórjuk darált mogyoróval. A rövidebb oldaláról indulva feltekerjük, 2 ujjnyi széles szeletekre (csigákra) vágjuk.

8. Sütőpapírral bélelt, kb. 24 cm átmérőjű tortakarikába rakjuk úgy, hogy ahol érintkeznek egymással a csigák, megkenjük olvasztott vajjal/ margarinnal. Megszórjuk az 5 dkg mogyoróval.

9. Letakarva kelesztjük 30-35 percig, és 170 ºCra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 35-40 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 424 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert magazin 2018/02. számában jelent meg!

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre