Csak néhány apróságra kell odafigyelni, hogy friss ízű és selymes legyen!
  • A zöldborsófőzelék sokunk kedvenc főzeléke.
  • A selymes zöldborsófőzelék egyszerre könnyed és laktató fogás.
  • A selymes zöldborsófőzeléket gyerekjáték elkészíteni. 

Apukám nem sokat forgolódott a konyhában, mégis, vagy talán éppen ezért azt az egy-két ételt, amit szívesen készített, egy-egy jó hangulatú közös főzőcskézést egész életemre megjegyeztem.

Azt például, amikor egyszer borsófőzeléket készített, sosem fogom elfelejteni. Nemcsak, mert párizsiból készült, tükörtojással töltött kosárkával kínálta, de azért is, mert a sűrítésbe kis hiba csúszott. Túl sok lisztet tett bele, ezért bőven kellett felöntenie is, ettől viszont híg lett, és megint sűríteni kellett. Néhány ilyen manőver után közkonyhai mennyiségű, borsót csak nyomokban tartalmazó lisztáradat lett az eredmény. De sebaj, legalább a kosárka finom lett. 

Selymes zöldborsófőzelék: kiküszöbölni a hibát

A zöldborsófőzelékhez mindenkit fűz valamilyen emlék, sokaknak a nagyüzemi, tapétaragasztóra emlékeztető verzió jut eszébe a szóról, a szerencsésebbeknek pedig az, amit nagymamájuk készített júniusban, friss borsóból. Én apukáméra emlékszem máig kristálytisztán. Mind azt szeretnék, hogy zöldborsófőzelékünk a könnyű, selymes és friss nagymamai verzióra hasonlítson, és azt is, hogy ezt a finomságot az év bármely szakában élvezhessük.

legegyszerűbb zöldborsófőzelék

Az élénkzöld szín fontos, ha borsóról van szó! (Fotó: Getty Images)

Fagyasztott borsóból bármikor egyszerűen és gyorsan készíthetünk édes és krémes főzeléket, ha odafigyelünk egy-két apróságra. Sűrítsük, de ne túlságosan. Édesítsük meg egy kicsit, de hagyjuk a borsó ízét dominálni, és ne sajnáljuk ki belőle a petrezselymet se. A lenti videóban megmutatom, hogyan készítem én a legegyszerűbb zöldborsófőzeléket.

Hogyan készül a legegyszerűbb zöldborsófőzelék? 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 csapott evőkanál liszt,
  • 1 kg mirelit borsó,
  • 8 dl tej,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 evőkanál cukor,
  • só, bors, ízlés szerint

Egy lábosban vajat olvasztunk, majd hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, míg feloldódik. Ekkor öntjük hozzá a borsót, amit előre kiolvasztunk (ha sietős a dolgunk, mehet bele egyenesen a fagyasztóból is). A borsót elkezdjük melegíteni (kiolvasztani) a cukros-vajas keveréken. Körülbelül 10 perc után (vagy amikor látjuk, hogy borsónk már sehol nem fagyos, és alaposan átmelegedett minden szem), a keveréket megszórjuk liszttel. Ezzel is többször átkeverjük, és körülbelül 5 percig melegítjük. Ekkor vékony sugárban tejet csorgatunk hozzá, eközben folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon főzni kezdjük. A petrezselymet közben apróra vágjuk, és szintén a főzelékhez adjuk, innen számítva körülbelül 5 percig főzzük még. Amikor már szép selymes, nem csomós az állaga, a főzelékből egy keveset kiveszünk és botmixszerrel leturmixoljunk, majd visszaöntjük a főzelékbe. Ettől még egy picit sűrűsödik és csodaszép, élénkzöld színt kap. A főzés végén ismét kóstolunk, és ha szükséges, utólag még ízesítjük a főzelékünket. 

Variációk zöldborsófőzelékre

A főzésben az a jó, hogy mindenki másképp csinálja. Ha a klasszikus verzió már megy, érdemes kipróbálni, mentás ízesítéssel: nagyon jól áll a borsónak. A sűrítéssel is lehet variálni: vannak, akik például krémfehér sajtot dolgoznak bele, mások pedig csak saját magával sűrítik a főzeléket

Te hogy készíted?

Nem csak a selymes zöldborsófőzelék érdekel? Sorozatunk előző részében az eloronthatatlan daragaluska receptjét mutattuk be!

Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!

Kiemelt kép: Nők Lapja