mindenből legjobb elronthatatlan daragaluska recept

Mindenből a legjobb: az elronthatatlan daragaluska

A daragaluska az egyik legkedveltebb hazai levesbetét, legalábbis, ha sikerül pont jóra: omlósra, de nem szétesőre főzni.

Ti daragaluskának vagy grízgaluskának, vagy egész egyszerűen galuskának hívjátok ezt a finomságot? Én grízgaluskának szeretem hívni, viszont a daragaluska valahogy háziasabban hangzik… De végül is nem a neve a lényeg, hanem hogy olyan legyen, amilyennek szeretjük. Azaz lehessen beleharapni, de ne legyen kemény, omoljon viszonylag hamar a szájban, de ne essen darabjaira. 

  • A daragaluska egy kifejezetten csinos és takarékos levesbetét. 
  • Az elronthatatlan daragaluska recepthez csak néhány alapanyag kell.
  • A daragaluskát nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni, mert remekül fagyasztható.

Ami engem illet, nagyon leveses vagyok: nekem szinte mindegy, mi a második, pláne a desszert, ha ebédre van leves, valószínűleg inkább abból repetázok, ahelyett, hogy csak hasam kibélelésére használnám és blogomon is rendre terítékre kerül. Kedvenceim azok a házias levesek, amelyek anyósom vagy épp pótanyukám konyhájában készülnek, és amiket a levesbetétek tesznek igazén különlegessé. A daragaluska kiemelkedik a levesbetétek sorából: ha jól van elkészítve, egyszerűen imádnivaló. Viszont nem csak nekem gyűlik meg vele a bajom. Az egyik legnagyobb online női közösségben körbekérdezve az derült ki a számomra, hogy sokak számára mumus, mert az istennek se akar úgy sikerülni, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Vagy nem marad egyben, vagy betonkemény lesz. Ha a tiéd is e két végpont között mozgott eddig, most mutatok egy klassz, remek ízű és állagú receptet.

Daragaluskát a levesbe!

A különféle levesbetétek funkciója, hogy tartalmassá, táplálóbbá tegyék leveseinket, és változatosabbá is tegyék azokat más ízt és más textúrát adva hozzá. A legtöbbször az ember gyorsan kifőz egy bolti levestésztát, vagy ha nagyon ráér, hagyományos galuskát szaggat. A daragaluskának nem mindig akaródzik nekiállni, talán ezért is érezzük kicsit ünnepi, különleges levesbetétnek. 

Sokan azért nem mernek nekiállni, mert már többször befürödtek vele. Vagy úgy, hogy kőkemény galuskát kaptak, vagy úgy, hogy főzés közben a massza szétesett és galuska helyett vízbegríz készült… Ahhoz, hogy az ilyen baleseteket elkerüljük, jó, ha beszerzünk egy konyhai mérleget, ugyanis a galuska sikere a nedves és száraz hozzávalók arányán múlik. Előbb azt kell meghatároznunk, hogy hány tojásból készítenénk, majd a tojások és kevés hozzáadott zsiradék súlyát meghatározva tudjuk kimatekozni a szükséges dara súlyát. Ha így járunk el, és ha nem sajnáljuk az időt a galuska tésztájának pihentetésére, nem fogunk mellé!

Hogy készül? 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 tojás (M/L méret)
  • körülbelül 1 dkg vaj 
  • annyi dara, amennyi a tojás és a vaj együttes súlya,
  • teáskanál só
  • fél csokor petrezselyem

A két tojást felverjük és a puha vajjal összekeverjük és megmérjük a keverék súlyát. (A vajat nyugodtan adhatjuk szemre, körülbelül egy evőnakanálnyit, a lényeg a keverék összsúlya lesz). Pontosan azzal egyenlő súlyú búzadarát adunk hozzá, majd sózzuk és hozzáadjuk a nagyon apróra vágott petrezselymet is. A masszát a hűtőbe tesszük pihenni legalább egy óra hosszára. Amikor jól összeállt, két kanállal galuskákat szaggatunk belőle forró, de nem lobogó vízbe, és 15 percig (miután feljöttek a víz felszínére, további 10 percig) főzzük őket. Főzhetjük őket közvetlenül a levesbe is, én jobb szeretem sima vízbe főzni őket, így jobban le lehet őket fagyasztani, és a következő levesbe már csak át kell melegíteni. 

Variációk egy témára

A daragaluskát vaj helyett valamilyen finom zsiradékkal, például kacsazsírral is készíthetjük, de akár el is hagyhatjuk a zsiradékot és csak a tojás súlyához mérjük a búzadarát. A petrezselyem szintén nem szériatartozék, viszont sokkal szebb, mutatósabb lesz vele a galuska, és az íze is gazdagabb: egy egyszerű csontlevest is remekül egészít ki. 

Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak.

Kiemelt kép: Nők Lapja