Spórolni és egészségesen főzni – mi kerüljön a bevásárlólistára?

És ha még az is szempont, hogy laktató legyen?

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – ez az infláció sokéves rekordot jelent. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) további adatai szerint az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett. Leginkább a kenyér (76,2 %), a sajt (68 %), a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém (66,3 %), a margarin (61,2 %), a száraztészta (60,2 %) és a tojás (53,7 %) drágult. Ezért még az elmúlt hónapokban megszokottnál is jobban meg kell gondolnunk, hogy mit teszünk a kosarunkba. Bevásárláskor persze nemcsak az árakra kell figyelnünk (az akciós termékek pásztázása már alapvetéssé vált), hanem arra is, hogy kellőképpen változatos, egészséges és laktató fogásokat tudunk-e majd főzni a megvett élelmiszerekből. De mégis mi szerepeljen a bevásárlólistánkon?

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

Ha méretes fagyasztóval rendelkezünk, a fagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel sokat spórolhatunk, ezek ugyanis jellemzően olcsóbbak, mint a friss társaik. A mirelitek előnyei közé sorolható, hogy tápértékük semmiben sem különbözik a nem fagyasztott zöldségekétől és gyümölcsökétől, ráadásul általában előkészített (hámozott, magozott, feldarabolt) állapotban árulják őket, szóval még a főzést is leegyszerűsítik és meggyorsítják. Arra azért ügyeljünk, hogy a kevésbé cukrozott/sózott zacskókat vegyük ki a hűtőpultból.

Zabpehely

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök olyan szempontból ritka kivételek, hogy előkészítettek, és mégis olcsóbbak. Általánosságban ugyanis akkor járunk jobban anyagilag, ha a feldolgozást mi magunk végezzük. Igaz ez például a kifejezetten laktató és egészséges zabra is. Az instant zabkása helyett vegyünk zabpelyhet, és készítsük el a saját, szuperegészséges reggeli zabkásánkat – így szabályozhatjuk a cukorbevitelt is.

Fotó: Getty Images

Konzervparadicsom

Ha nem találunk a zöldségesnél vagy a hipermarket zöldség-gyümölcs részlegén jó áron friss paradicsomot, akkor vegyük a konzervek felé az irányt. Ha egyébként is szósz, leves vagy valamilyen ragu készítéséhez lenne szükségünk rá, a konzerves paradicsom (nem összekeverendő a sűrített paradicsommal) is tökéletesen megteszi, és a legtöbb esetben olcsóbb alternatíva.

Rizs

A rizs az egyik legegyszerűbben elkészíthető – és megannyi módon felturbózható – köret. Persze, mint minden más élelmiszernek az ára, a rizsé is szemmel láthatóan emelkedett az utóbbi időszakban (főleg, mert a búzaár emelkedése miatt fellendült a rizs iránti kereslet), ám még mindig gazdaságos választásnak mondható. A fehér rizs helyett szavazzunk a barnára, nemcsak azért, mert egészségesebb (magasabb a rost- és az ásványianyag-tartalma), hanem mert lassabb felszívódása miatt tovább biztosít teltségérzetet.

Száraztészta

A rizshez hasonlóan tésztából is számtalan kiadós ételt főzhetünk, igazából csak a fantáziánk szab határt annak, hogy a főtt spagettit, szélesmetéltet vagy fussilit milyen feltéttel, szósszal bolondítjuk meg. A száraztészta további előnye, hogy sokáig eláll, így ha kifogunk egy jó akciót, érdemes betárazni belőle. (Ebben a korábbi cikkünkben összeszedtük, melyek azok az élelmiszerek, amelyek nagyon sokáig elállnak.) Ha lehet, ebből is válasszuk a teljes kiőrlésű verziót – nemcsak egészségesebb, laktatóbb is.

Bab

Ne becsüljük alá a babféléket sem, hiszen kiváló fehérjeforrások, magas a rosttartalmuk, a kalóriatartalmuk viszont alacsony. Akárcsak a rizs és a tészta, a tápláló bab is sokoldalú alapanyag, készülhet belőle leves, főzelék, ragu, mexikói chili, saláta vagy akár köret is. Ebben az esetben a szárított változattal anyagilag jobban járunk, mint konzervessel.

Fotó: Getty Images

Halkonzerv

Egyre nehezebb a húspultban kedvező árú terméket találni, az állati fehérje bevitelére azonban a halkonzervek is remek alternatívák. Na ezek sem a legolcsóbbak, de a lehető legegészségesebbek az ómega-3 zsírtartalmuknak köszönhetően. A tonhal például salátákban, tésztákban is isteni, sőt fasírt és szendvicskrém is készíthető belőle.

Kiemelt kép: Getty Images