Főzzünk a porciózás elve szerint, hogy időt és pénzt spóroljunk!

Ha egyszer belejövünk a porciózásba, akkor onnantól legszívesebben csak ezt a metódust követnénk.

Készítsünk elő mindent, osszuk adagokra, fagyasszuk le, így szükség esetén csak elővesszük a megfelelő mennyiséget, és pillanatok alatt kész leszünk. A porciózás technikáját főleg sütemények (például kekszek) esetében szokás alkalmazni, pedig gyakorlatilag bármilyen ételnél bevethető – és nemcsak időt spórolhatunk vele magunknak, hanem pénzt is.

A porciózás ugyan elsőre macerásnak tűnhet, de pont azzal nyerünk időt magunknak, hogy időt szánunk a tervezésre és az előkészítésre. Ugye, milyen jó, ha bármikor (például, ha vendégségbe megyünk, vagy ha váratlanul betoppan hozzánk valaki) elő tudunk venni a fagyasztóból egy adag teasüteményt, amelyet már csak be kell tolni a sütőbe! Ha elsajátítjuk a porciózás alapjait, akkor minden fogás elkészítése kényelmesebbé válhat.

De mi is tulajdonképpen a porciózás?

A legegyszerűbben megfogalmazva annyit tesz, hogy egyszerre előkészíteni egy nagy adag ételt, majd szétosztani. Persze, több ideig tart háromszor annyi krumplit megpucolni és háromszor annyi csirkecombot kifilézni, de a tripla adagot nem tripla idő megfőzni. Ha a vasárnap délelőttöt egyébként is a konyhában töltjük, tényleg nem nagy erőfeszítés kicsivel többet csinálni mindenből, vagy a szokásos menüsor mellett összedobni, előkészíteni ezt-azt. Az előkészített dolgokat azután már csak ki kell adagolni, lefagyasztani, majd amikor szükségünk lesz rájuk, elővenni, kiolvasztani, és befejezni az elkészítésüket. Ha rááll a gondolkodásunk a porciózásra, automatikussá válik ez a metódus.

Fotó: Getty Images

Miért jó porciózni?

Ha tele a fagyasztó kész- vagy félig kész ételekkel, azzal nemcsak a konyhában töltött időt rövidíthetjük le, de a pénztárcánknak is kedvezhetünk. Könnyebb lesz ellenállni a kísértésnek, hogy rendeljünk valamit valamelyik ételrendelő applikáción, hiszen míg a futár megérkezik a vacsoránkkal, addig a mélyhűtőből előkaphatunk, felolvaszthatunk, és pikk-pakk összeállíthatunk egy ízletes, házias fogást. Arról nem is beszélve, hogy a porciózással kevesebb élelmiszer landol a kukában – elvégre a kis adagokban eltett ételekből mindig csak annyit veszünk elő, amennyi biztosan el is fogy.

Mit főzzünk, ha porciózni szeretnénk?

Levesek, főzelékek, raguk és egytálételek bátran porciózhatók és fagyaszthatók – az egyéni igényeinken múlik, hogy egyszemélyes vagy családi adagokban tesszük el őket. Ha nincs kedvünk komplett fogásokat előre elkészíteni, sok időt spórolhatunk azzal is, ha csak bizonyos, időigényes összetevőket főzünk meg, például egy-egy köretet.

Mi az, amit nem kell főzni, de érdemes kiadagolni?

Nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat a sűrű hétköznapokban, ha amit lehet, konyhakész állapotban tárolunk. A legtöbb gyümölcsnek nem árt a mélyhűtés, és csupán annyit kell tennünk, hogy falatnyi darabokra vágjuk őket. A zöldségekre ugyanez vonatkozik, egyedül a nyers káposzta, uborka, zellerszár és krumpli fagyasztását nem javasoljuk. Még a tej, a vaj, a kenyér és a friss fűszernövények is mehetnek a fagyasztóba, természetesen ezeket is olyan mennyiségekben elosztva érdemes eltennünk, amire általában szükségünk van belőlük.

Mit ne főzzünk, ha porciózni szeretnénk?

Nagy valószínűséggel, ha egyszer belejövünk a porciózásba, akkor onnantól legszívesebben csak ezt a metódust követnénk, ám van néhány ritka kivétel, amikor mégsem javasoljuk. Vannak ételek, amelyek akkor a legélvezetesebbek és legfinomabbak, ha azon melegében fogyasztjuk őket, mint például – ahogy a nevükben is benne van – a frissensültek. Ahogy az is biztos, hogy egyikünk sem enne nagy örömmel elősütött steaket… És ha egy vadiúj receptet próbálunk ki, először készítsük el szimpla mennyiségben, csak akkor duplázzunk vagy triplázzunk, ha már elsajátítottuk a csínját-bínját.

Fotó: Getty Images

Leslie Jonath gasztroszerkesztő és a Feed Your People: Big-Batch, Big-Hearthed Cooking and Recipes to Gather Around (Etesd a szeretteidet: Nagy adagokban, nagy szívvel főzni és receptek összejövetelekre) című könyv szerzője a marthastewart.com olvasóival osztotta meg a nagy adagokban főzés és a porciózás titkait:

  • Mindig írjunk bevásárlólistát, hogy beszerezhessünk mindent a megfelelő mennyiségben a nagy adagos főzéshez.
  • Bevásárláskor figyeljük a leárazott termékeket. Ha például egy gyümölcs akciós, készítsünk belőle későbbre pitetölteléket.
  • Mindent a maga idejében vegyünk meg. A sütőtökből akkor kell betáraznunk, amikor szezonja van, és amikor jó áron van. Készítsünk belőle pürét, pesztót, pogácsát… Tegyük a mélyhűtőbe, így egész évben ehetünk sütőtökös ételeket.
  • Legyenek praktikus tárolóink. Ha sok mindent szeretnénk lefagyasztani, helytakarékos tárolóedényekre, -dobozokra lesz szükségünk, a mélyhűtőben pedig szép rendet kell tartanunk, hogy maximalizáljuk a kihasználtságát.

Kiemelt kép: Getty Images