Kvíz: Otthon vagy a konyhában? Tudod mi a habarás vagy épp’ a flambírozás?

Főzni bárki tud, legalábbis ezt állította kedvenc rajzfilmem, a L’ecsó egyik karaktere, az elismert séf, Gusteau.

Elsőre talán meglepő kijelentés, de valójában nagyon is igaz: türelemmel, tanulással, sok-sok kóstolással bárkiből válhat – ha nem is Michelin-csillagos séf, de – elismert háziasszony vagy háziúr már annál inkább.

Ahhoz, hogy igazán változatos és jó ételeket tegyünk az asztalra, nemcsak az alapanyagoknak kell sokszínűnek és jó minőségűnek lenniük. Legalább ilyen fontos, hogy legyen némi technikai tudásunk is, mert a megfelelő eljárások segítségével kevesebből többet, olcsóbból finomabbat lehet kihozni. Most, amikor mindenki igyekszik a konyhapénzt is sokkal jobban megfogni, a különféle panírozási, bundázási eljárások ismerete, vagy az, ha a rántáson kívül tudunk más, esetleg korszerűbb sűrítési módszert is, szó szerint aranyat érhet. 

Konyhatechnikai tudásunkat a legjobban a gyakorlatban mélyíthetjük el,

ahhoz, hogy magabiztosan mozogjunk a konyhában, sok-sok ismétlésre és bátorságra van szükség: ha elsőre nem sikerül, jó lesz másodikra, ha másodikra majdnem tökéletes, a harmadik nekifutásra már meg is fogják dicsérni a főztünk. Rengeteget lehet tanulni a különféle receptmegosztó oldalak, de még inkább a receptvideók segítségével, ahol lépésről-lépésre, késtechnikától tálalásig leshetjük el a különböző fortélyokat. És persze ne felejtsük el a mamák, dédik, nagyik mellett való hospitálást sem. Ugyanolyat, mint az övék, persze lehetetlen készíteni, ahhoz nagyon hasonlót és szintén ínycsiklandót viszont meg lehet próbálni.

Ha lekattintottad ezt a kvízt, vélhetően van már valamilyen konyhatechnikai tudásod. Arra biztatunk, hogy soha ne hagyd abba a gyakorlást és maradj nyitott az izgalmas, új receptekre is. Akármilyen régóta főzöl, hidd el, a konyhában is van új a nap alatt. 

Kiemelt kép: Getty Images

Kvíz: Mennyire vagy otthon a konyhatechnológiában?

Otthonosan mozogsz a konyhában? Remek! Most az is kiderül, főzni vajon tudsz-e.