Praktikus konyhai trükkök és kreatív megoldások – nem csak kezdő konyhatündéreknek

Rövidebb főzési idő, ráadásul még az alapanyagokkal is spórolhatunk. 

Aki rendszeresen főz, valószínűleg már felfedezte, hogyan lehet a felére csökkenteni a főzési időt, avagy spórolni a hozzávalókkal, ám vannak bizonyos praktikák, amelyek nem biztos, hogy magunktól is eszünkbe jutnának egy-egy rohanósabb hétköznapon. Íme néhány egyszerű, de nagyszerű konyhai megoldás!

Nehéz meghámozni a főtt tojást? Adj hozzá ecetet!

Azt már tudjuk, hogy egyetlen csipetnyi (10%-os) ecet hozzáadásával tökéletes buggyantott tojást készíthetünk, a forrásban lévő vízhez adott ecet ugyanis „összerántja” a tojásfehérjét, így a végeredmény nemcsak szép lesz, de egyben is marad. És azt tudtad, hogy a vízbe csöppentett ecettel a tojáshéjszilánkoknak is búcsút inthetünk? Teszteld le te is egy korábbi receptünkkel!

Barna rizsből gyors ebédet? Lehetséges!

A barna rizs főzési ideje lényegesen hosszabb mint a fehér rizsé. A folyamatot szerencsére egy nagyon egyszerű módszerrel felgyorsíthatjuk: a barna rizst a lencséhez hasonlóan vízbe kell áztatni. A hatása 1-2 óra elteltével is érzékelhető, azonban hatásosabb eredményt érhetünk el, ha több órán át, lehetőleg egész éjszakára vízben hagyjuk. Áztatás nélkül 45 percen át is főzhetjük, áztatással viszont 15 perc is elegendő. 

Fotó: Unsplash/Kawin Harasai

Fagyaszd le a fel nem használt fűszernövényeket!

A kemény levelű fűszernövények rozmaring, tárkony, oregánó, koriander és kakukkfű egészben is lefagyaszthatóak, így nyugodt szívvel éljünk ezzel a lehetőséggel, amennyiben spórolni szeretnénk, pazarolni viszont semmiképp. Fűszernövényeink a kifagyasztást követően apró darabokra morzsolódnak, így minden bizonnyal az aprítást is megspórolhatjuk ezzel a módszerrel. 

Fehér kenyeret a cukros zacskóba? Igen!

Mindannyiunk számára ismerősek a barna cukros zacskó alján éktelenkedő, összeragadt, nehezen törhető cukortömbök. Tegyél rá egy kisebb darab fehér kenyeret, a cukor néhány óra elteltével homokos szemcsévé fog visszabomlani! Egyszerű, de nagyszerű, nem igaz?

Citromlé egyenesen a mikróból

Kíméld meg magad a nehézkes citromfacsarástól! Ha a déligyümölcsöket egészben, magas hőfokozaton 20-30 másodpercig mikrózod, a meleg hatására felszabadult levet könnyedén kinyomkodhatod a gyümölcshúsból ezzel a módszerrel egyetlen csepp sem vész kárba, ellenben a megszokott citromfacsarással. És végtére nekünk sem lesz olyan arcunk közben, mint akik citromba haraptak, igaz? Kivétel persze, ha túlzásba esünk és nem tartjuk be a 20-30 másodperces melegítési szabályt, ez esetben ugyanis csúnyán kiszáríthatjuk a gyümölcseinket.

Fotó: Unsplash/eggbank

Mi legyen a parmezán héjával? Használd fűszerként!

Bár az olyan sajtok, mint a parmezán, a pecorino és a Grana Padano kemény héját nehéz lereszelni, mégis kár lenne elpazarolni, hiszen nem olcsó mulatság. Szerencsére erre semmi szükség: különböző mártások elkészítésekor, dinsztelésnél például érdemes egészben hozzáadni a hagymához, hiszen a hő hatására mennyei alapízzel gazdagíthatja majd az ételt. Tálalás előtt viszont ne felejtsd el eltávolítani!

A kivi (és a gyömbér) meghámozása egyszerűbb, mint gondolnád!

A kivi meghámozásához csak vágd le a gyümölcs tetejét és az alját, majd nyomj egy desszertkanalat a gyümölcs és a héj közé. Forgasd meg a kivit, amíg a bőre le nem esik a kanál hátáról, és ennyi az egész. Kanállal kapargatva egyébként a gyömbért is spórolósabb meghámozni ha nem szeretnénk felesleges darabokat kivágni belőle, mindenképp érdemes kés és egyéb hámozók helyett kiskanállal is próbálkozni.

Forrás: bbc.com; Kiemelt kép: Getty Images