Íme a részletes leírás a precíz tortaszeleteléshez.

Tökéletes piskótát sütni, tökéletes krémet keverni, tökéletesen összeállítani és tökéletesen dekorálni – ezek a tökéletes torta elkészítésének lépései. Ha mindezeket gond nélkül teljesítettük, a végeredmény egészen biztosan szemet gyönyörködtető. Ám ahhoz, hogy a hosszú órákon át készült finomság tálaláskor, a süteményestányékoron is pont olyan tökéletesen mutasson, mint a receptkönyvben, még egy kritikus mozzanat visszavan: a szeletelés. Ahhoz, hogy olyan precíz, szabályos, morzsa- és maszatmentes tortaszeletet tehessünk a vendégeink elé, mint a kiemelt képünkön szereplő vörösbársony-torta, érdemes bevetni a food stylistok és a cukrászok trükkjeit. A következő útmutató kevert sütemények, többrétegű torták és sajttorták esetében is működik, így tényleg érdemes megjegyezni.

Hűtsük le a tortát

Bár a tortákat általában szobahőmérsékleten fogyasztjuk, egy rövid hűtés segít, hogy a krém stabilabb legyen, ezáltal pedig a szeletelés is könnyebbé válik. Húsz-harminc perccel tálalás előtt tegyük a tortát a hűtőbe, ennyi idő pont elég neki. (Sajttorták és hasonló állagú torták esetében teljes hűtésre van szükség, legalább négy órát, de akár egy egész éjszakát is jó, ha a hűtőszekrényben töltenek, mielőtt felvágjuk őket.)

Használjunk jelölést az egyforma szeletekhez

Egyforma szeleteket szeretnénk vágni a tortából az igazságosság és a precizitás jegyében? Akkor ne szemmértékkel tegyük, hanem – mint a cukrászok – még mielőtt belevágnánk a műbe, a kés élével halványan jelöljük be a vágási vonalakat. A food stylistok néha egy darab damilt vagy ízesítés nélküli fogselymet használnak ehhez a művelethez.

Válasszuk ki az ideális kést

Azt gondolnánk, hogy a legélesebb konyhakés a legmegfelelőbb a feladatra, ám egy vékony kenyérkéssel sokkal jobban járunk – főleg, ha egy levegősebb, piskótaalapú tortát szeretnénk felvágni. A fogazott pengéjű késsel könnyedén tudunk finom, fűrészelő mozdulatokat tenni, nem kell egyenesen átvágni a tortát, így elkerülhetjük a maszatos végeredményt. Azért jó, ha a konyhakés is kéznél van: mousse- és sajttorták esetében ezzel tudunk szép, sima szeleteket tálalni.

Mártsuk a kést meleg vízbe

Régi, jól ismert trükk, és nem is szabad kihagyni, ha receptkönyvbe illő tortaszeletekre vágyunk. A meleg vízbe mártott késsel való szeleteléssel megelőzhető, hogy a krém hozzáragadjon a késhez, és hogy a piskótalapok széttörjenek. A felmelegített kés úgy tud végigsiklani a tortán, mint forró kés a vajon. A lényeg, hogy minden alkalommal, miután meleg vízbe mártottuk a kést, letöröljük róla a felesleges vizet.

Fotó: Getty Images

Jöhet a vágás!

Miután meleg vízbe mártottuk a kést, és letöröltük róla a felesleges vizet, ne késlekedjünk, gyorsan kezdjünk neki a vágásnak. Ha kenyérkést használunk, gyengéd fűrészelő mozdulatokkal, apránként lefelé haladva vágjuk a tortát. Miután kivágtunk egy szeletet, tortalapáttal vagy egy hajlított spatulával emeljük át a tányérra. Ha konyhakéssel dolgozunk, akkor egy határozott mozdulattal, fentről lefelé haladva vágjuk át a tortát.

Két szelet között ne feledjük

Még ha alkalmazzuk is a késmelegítős trükköt, a krém és a tésztamorzsa akkor is ráragadhat a kés élére vágás közben. Hogy a késre ragadt tortamaradék ne rondítsa el a következő szeletet, tisztítsuk meg a vágóeszközünket. Persze nem kell túlgondolni a dolgot, elég ha minden szelet között áttöröljük konyhai papírtörlővel a kést.

Forrás: marthastewart.com, myrecipies.com; Kiemelt kép: Getty Images