Töltve, pirítva, feltekerve… A kezdő konyhatündérek általában elsőként a tökéletes tésztakészítés fortélyait sajátítják el. Az év utolsó vacsorája felé közeledve, nem árt még többet tudni, hogyan rittyenthetünk ízletes pasztát, ami után az egész család elégedetten nyújtózik majd a széken!

1. Nem friss tojásból készítjük

Nagyon egyszerűen megállapíthatjuk, mennyire friss a boltban/piacon vásárolt, vagy a hűtőből kivett tojás: a megmosott darabot egy nagy pohár, kevés sóval elkevert hideg vízbe tesszük. Ha a víz tetején lebeg, már nem friss, ajánlott másikat használni!

2. Rossz sorrend

Kelt tészták és kenyerek esetében is előbb inkább a száraz anyagokat keverjétek össze egy nagy tálban és csak aztán adjátok hozzá a zsiradékot és az élesztőt.

3. Ujjheggyel gyúrunk a tenyerünk helyett

Gyúrással ínycsiklandó omlós tésztákat készíthetünk, de ilyenkor figyeljetek arra, hogy az ujjvégeitek helyett inkább a tenyeretek tövét használjátok a „nyomkodásra”, így ugyanis nagyobb erőt fejtünk ki!

4. Túl kevés víz

Miután a gyúródeszkán felaprítottátok a meggyúrt tésztát, helyezzétek minimum két liter forrásban lévő vízbe. Fontos, hogy mindig egyharmadnyi tészta és kétharmadnyi víz legyen a fazékban, így a tészta nem fog összetapadni! Főzés közben ne tegyetek fedőt az edényre!

5. Olajat adni a vízhez

Csupán egy városi mítosz az, hogy a tészta főzésénél a csipetnyi só mellett még olajat is kell adni a főzővízhez. Nagy hiba, ettől ugyanis csak zsírosabb lesz a tészta!

6. Nem vagyunk elég türelmesek

Ne kapkodjatok, várjátok meg, hogy felforrjon a főzővíz, és csak ezután szórjátok bele a tésztát. Máskülönben csak ragacsos és gumiszerű lesz a pasztátok.

7. A vízzel mi lesz?

Ti is rögtön a lefolyóba öntitek a forró tésztavizet főzés után? Legközelebb mentsetek meg belőle egy bögrényit, és adjátok a fogáshoz készített szószhoz, töltelékhez. Isteni ízt ad az ételnek!

8. Azt gondolni, hogy a tészta nem ünnepi étel

Olaszországban a karácsonyi ünnepség mindig tésztával kezdődik. A friss, töltött tészta különleges szerepet tölt be az itáliaiak karácsonyi étkezésében. Míg Toszkánában például sok háznál ilyenkor pici-t, azaz vastag, spagettitésztát, addig Piemontban hússal töltött agnolotti del plin tésztaételt készítenek. Miért ne követhetnénk az olaszok példáját?

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(redonline.co.uk)