A karácsony számunkra elképzelhetetlen bejgli nélkül. De vajon más országokban milyen desszert kerül az ünnepi asztalra? Válogatásunkban öt különleges édességet mutatunk be, hogy képzeletben megízlelhessétek a kanadai, francia vagy éppen angol karácsonyt.

Az olasz Struffoli

struffoliEzeket az édes, sült fánkgolyókat a görögök hozták Nápolyba, végül sok helyen elterjedt az itáliai félsziget középső és déli részén. Nápoly egyik legjellegzetesebb karácsonyi édessége. A mini édességeket koszorú vagy kúp alakba rendezik, mézes mázzal fogják össze és színes gyöngyökkel díszítik.

A skót Dundee cake

jóóó kép A legenda szerint Mária skót királynő nem szerette a cseresznyét a süteményben, ezért mandulát használtak helyette. A Dundee alapját a különféle szárított, kandírozott gyümölcsök és csonthéjas magvak adják.  A torta ízét sokban befolyásolja a tésztához adott citrom- és narancshéj, illetve a mellé kínált narancslekvár. A hozzáadott skót whisky még karakteresebbé teszi…

A kanadai Nanaimo bar

kiraméretA kanadai városka, Nanaimo múzeumában megtekinthető az 1953-ból származó szakácskönyv, amelyben először jelent meg a sütemény receptje. 1986-ban Nanaimo polgármestere négy hetes versenyt hirdetett, hogy megtalálják a tökéletes receptet. Azóta minden ünnepről nélkülözhetetlen a három rétegű, sütés nélkül készülő édesség.  Kekszes, mandulás alapjára pudingkrém kerül, tetejére pedig csokoládé.

Az angol Mince pie

jóméretEredete a középkorig nyúlik vissza, amikor a keresztes lovagok a Szentföldről hazatérve közel-keleti recepteket hoztak magukkal. Az eredeti 13 hozzávaló Jézusra és a 12 apostolra utal, éppen ezért a Puritánok idején eltűnt, de a viktoriánus korban még édesebben tért vissza. Tölteléke aszalt gyümölcsökből, mazsolából, fűszerekből, alkoholból és sok cukorból álló keverék.

A francia Büche de Noel

buche_de_noel_0

Már 1879-ben is ez az isteni, csokoládés krémmel töltött piskótatekercs volt az elmaradhatatlan desszert karácsonykor, leginkább Elzászban népszerű. Külsejét fatörzsszerűen mintázzák, a rolád egy részét ferdén levágják, hogy az oldalához illesztve a fatörzsből kinövő ág illúzióját keltse. Emellett fenyőággal, gombával díszítik, sokszor porcukorral hintik, hogy havasnak tűnjön.

Fotók: Archív