Mit eszünk jövőre? Ezek (lesznek) az uralkodó trendek a gasztronómiában

Ahogyan a divatban, úgy a gasztronómiában is folyamatosan váltják egymást a különböző trendek. Azt pedig már most tudni lehet, hogy jövőre milyen elkészítési módok és alapanyagok dominálnak majd.

A szakértők minden évben elkészítik előrejelzéseiket arra vonatkozóan, milyen gasztronómiai trendek uralkodnak majd a következő évben, években. Ha azt hiszitek, hogy ez minket, akik nem Michelin-csillagos éttermek menüin élünk, kevésbé érint, tévedtek! Az újítások ugyanis felütik a fejüket az élelmiszergyártók termékeiben, de például a street food kínálatban is. A fogyasztásra váró ételek palettája egyre színesebb – szó szerint –, a hozzávalók között pedig egyre különlegesebb dolgokat találhatunk.

Nemcsak azokat a gasztronómiai trendeket mutatjuk be, amik már hazánkban is szélesebb körben ismertek és elérhetőek, hanem olyan érdekességeket is, amik közvetlenül kevésbé befolyásolják majd mindennapi étkezési szokásainkat, de szerves részei a világban uralkodó, 2016-os és 2017-es gasztronómiai trendeknek.

A smoothie az új leves

Healthy summer breakfast concept. Colorful fruit smoothie bowls with nuts and oat granola on turquoise blue background . Yellow, red, green, pink. Top view, horizontal

A gyümölcs– és zöldséglevek rajongóinak nagy örömére a levesek készítéséhez ezentúl még több rostot igyekeznek majd kinyerni a gyümölcsökből, valamint a zöldségekből. A „souping” teljesen újraértelmezi a levesfogyasztás fogalmát, a smoothie-khoz hasonlóan a sokkal magasabb tápértékű, a megszokottnál sűrűbb levekre helyezve a hangsúlyt. Ezek az ételek a méregtelenítésben is nagy szerepet töltenek be.

Az egészséges életmódguru az új etalon

SUCF2|People|Technology|Women$|0N0|122002002000000000000000100000000000102000|fotolia@_NA|23||$$0$0$0||000000000000000000000000000000000000000100|

A vezető éttermek séfjei és a gasztronómiai szakértők helyett az egészséges életmódguruk lesznek azok, akik követendő példaként szolgálnak majd a táplálkozást illetően. Az előrejelzések szerint ők befolyásolják majd, mit és hogyan fogyasztunk, illetve teszik ezt már most is. A világ egyik legismertebb ilyen guruja Ella Mills, aki még 25 éves sincs, de Instagram-oldalát már közel 1 millióan követik.

Előtérbe kerülnek a cukor alternatívák

méz-pinterest

A zsírhoz hasonlóan az elmúlt években a cukor is boszorkányüldözés áldozata lett. Mivel azonban a szervezetnek szüksége van rá, olyan egészséges opciókat kellett találni helyette, amit bátran lehet fogyasztani. Ilyenek például a méz és a fákból kinyert cukorszirup, amikkel ezentúl helyettesíteni fogják a cukrot.

Az egészséges zsírok visszatérnek

fresh ,green avocado and spinach

Úgy tűnik, véget ér a zsír üldöztetése. Többé nem baj, ha magasabb zsírtartalmú ételeket fogyasztunk, feltéve, ha egészséges, telítetlen zsírokról van szó. Az avokádó, a különböző magvak, a lazac vagy a vaj fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Az ételrendelés virágkorát éli majd

Little girl sitting at the table and eating milk snack. Happy child have a breakfast. Kids nutrition background.

Az éttermek és az élelmiszerboltok kínálata sokkal szélesebb körben lesz online elérhető, így pedig a „főzést”, vagy a heti bevásárlást is megoldhatjátok pár kattintással. Mindegy, hogy  hol tartózkodtok, játszi könnyedséggel juthattok majd ételhez és italhoz.

Sosem tapasztalt csípősség

Red Hot Chili Peppers with herbs and spices over wooden background - cooking or spicy food concept

Jó hír azoknak, akik olthatatlan vágyat éreznek csípős ételek iránt: divatba jönnek a sokkal intenzívebb ízélményt nyújtó chillikeverékek. Olyan egészen különleges ízkombinációkkal lehet majd találkozni, mint a japán Shichimi-Togarashi vagy az édes Gochujang Koreából.

A fekete az új… fekete?

Roasted lamb meat with vegetables on grill pan on wooden background

Nemcsak a ruhák, hanem az ételek színében is meghatározó lesz a fekete. Jön a fekete saláta, ami tűz fölött pirított zöldségekből készül majd, az enyhén feketére perzselt húsok, pizzatészták és kenyerek, illetve a tintahalban megtalálható színezőanyaggal dúsított italok és a fekete rizs is.

Inspiráció a mexikói konyhából

mexican tacos with beef and corn tortilla

A mexikói konyha reneszánszát éli majd: a séfek gyakran merítenek ihletet a dél-amerikai ételek elkészítési módjából vagy az azokban domináló fűszerekből, ízekből.

A tányérokat tálkákra cseréljük

ThinkstockPhotos-479899152

Változni fog az ételek adagolása, a tányérokat ugyanis a tálkák váltják fel. Hogy miért is? Amellett, hogy egy tálkában – ami ugye sokkal kisebb – jobban összeállnak az ízek, az adagok méretét illetően is könnyebben tarthatjuk magunkat az egészséges mértékhez.

Akár a kis hableány vacsorája

Healthy Kelp Salad in a bowl on wooden background (close-up shot)

Különböző, algákból készült ételeket is be fogunk majd építeni az étkezésbe. Aki algát eddig csak élővízben látott, azt megnyugtatnánk: nemcsak tökéletes salátát lehet készíteni belőle, de magas kálcium tartalma miatt nagyon egészséges is.

És hogy többek közt milyen alapanyagokat ajánlanak?

  • Édesburgonya
  • Pisztácia
  • Chili
  • Chiamag
  • Mascarpone

Ha kíváncsiak vagytok a teljes listára, itt érhetitek el (angolul).

 

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock, Archív