Íme néhány egyszerű trükk, hogy hamarabb úgy érezzétek, jól laktatok

Ha veletek is előfordult már, hogy úgy éreztétek, behabzsoltátok az ételt, és megint túl sokat ettetek, van néhány jó hírünk. Szigorúan a jó cél érdekében (!) becsaphatjátok magatokat, hogy hamarabb eltelítődtetek, az alábbi trükkök segítségével.

eating

  • Kezdjétek az étkezést almával, ugyanis a lédús és ízletes gyümölcsnek köszönhetően kevesebb kalóriát igényel majd a szervezetetek. Ez a trükk egyébként más alacsony kalóriatartalmú gyümölccsel is működik.
  • A dió tökéletes kombinációja a fehérjének, rostoknak és zsíroknak, így már egy kevés is elég ahhoz, hogy úgy érezzétek, minden fontos tápanyagot bevittetek a szervezetetekbe. Dió helyett nyugodtan választhatjátok a kesudiót, mandulát vagy a földimogyorót is.
  • Ropogtassatok zöldséget, például répát vagy káposztát! Ezeket hosszabb idő megrágni, így az agynak több ideje van jelezni a testnek, hogy táplálék érkezik. Ráadásul kevés kalóriát és sok vizet tartalmaznak, ezért hamar eltelítenek.
  • Válasszatok rostban gazdag élelmiszereket! Ilyen az összes zöldség és gyümölcs, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák és magvak.
  • A főétkezést kezdjétek valamilyen könnyű előétellel, hiszen ezek csökkentik az általános éhségérzetet. A kenyeret hanyagoljátok, mert pont az ellenkezőjét váltja ki! Inkább zöldsalátát egyetek, ami segít a vércukor szinten tartásában.
  • A fehérjéből származó energia hamarabb eltelíti a gyomrot, mint a szénhidrátból vagy zsírból származó. Próbáljátok ki, hogy először a csirkét vagy a halat eszitek meg és csak utána a szénhidráttartalmú ételeket.
  • Használjátok az összes érzékszerveteket, hiszen a teltségérzet azzal is összefügg, amit a szem lát. Például tálaljatok kisebb tányéron kevesebbet, de azt is kipróbálhatjátok, hogy az evéshez meggyújtatok egy gyertyát és elfújjátok, ha végeztetek. Ha esetleg hamarabb eloltjátok, becsaphatjátok az agyatokat, hogy már eleget ettetek.
  • Azt talán már tudjátok, hogy érdemes egy nagy pohár vizet meginni evés előtt, de napközben is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Az egészségetek érdekében a testsúlyotok felének megfelelő deciliternyi vizet, illetve alacsony kalóriatartalmú italt igyatok meg minden nap!
  • Ha nem tudjátok egyértelműen eldönteni, hogy éhesek vagytok-e, akkor tartsátok be a “leves, saláta, gyümölcs, zöldség”-szabályt, ugyanis mindegyiknek magas a víztartalma, és könnyebben teltségérzetet okoz. Egyetek valamelyikből evés előtt és után is, ha azt éreznétek, hogy nem volt elég.

Fotó: Thinkstock