Szerencsétlen egybeesések sorozata vagy hangosan kimondott átkok bűvölete? A történelemben számos olyan legenda él, amit nem lehet egyszerűen csak véletlen azonosságként vagy a sors fintoraként jellemezni. Ahhoz túl sok körülöttük a rejtély.

A fáraó bosszúja

Történelmi feljegyzések szerint Tutanhamon sírján az alábbi feliratot találták a régészek: „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát”. És valóban: az 1922-es ásatás után a projektben részvevők körében rengeteg furcsa haláleset történt. Lord Carnarvon egyiptológus például négy hónappal a feltárás után fertőzött szúnyogcsípésbe halt bele, majd alig néhány órával később az Angliában élő kutyája is elpusztult. Az ásatást finanszírozó George Jay Gouldnak egy picit több idő adatott: ő a sír felfedezését követő hatodik hónapban hunyt el tüdőgyulladásban, ami azért érdekes, mert éppen a francia riviérán nyaralt, aminek kivételesen meleg a klímája.

A sóni indiánok rontása

A legenda szerint, miután William Henry Harrison kormányzó megnyerte a tippecanoe-i csatát a sóni indiánok ellen, a törzsi vezetők átkot szórtak rá. A rontás úgy szólt, hogy 20 évente a mindenkori amerikai elnök veszítse életét a hivatalában. 1840-ben választották Harrisont elnökké, de egy évvel a beiktatása után elhunyt. 1861-ben került hatalomra Abraham Lincoln, aki ugyan öt évet töltött hivatalában, de merénylet áldozata lett. James A. Garfielddal (1881-ben került hatalomra) és William McKinley-vel (1901-ben halt meg) szintén merénylők végeztek – a 20 év náluk is meghatározó évforduló lett. Warren G. Harding (1921-ben választották meg) és Franklin D. Roosevelt (az egyetlen, akit a bűvös 1-es nem érint) szintén hivatali idejük lejárta előtt vesztették életüket, bár ők természetes halált haltak. 1961-ben lett elnök J. F. Kennedyből, akit két évvel később lelőttek – erről a következő pontban bővebben is olvashattok. Az átok ezt követően 1981-ben Ronald Reaganre csapott le, az elnök golyót kapott, de szerencsésen túlélte a támadást, ahogyan a 2001-ben beiktatott Bush is, akire szintén rálőttek. Talán ezzel megtört az átok, vagy 2021-ben ismét lecsap?

A Kennedy klán karmája

Ha valakit Kennedynek hívnak, az nem túl jó ómen. Az elnök 1963-as meggyilkolása után egy sor tragédia sújtotta a Kennedy családot. Öt évvel J.F.K. halála után Robert Kennedy is gyilkosság áldozata lett, a szenátort akkor lőtték le, amikor a Demokrata Párt elnökjelöltségéért indult. Robert fia, David állítólag sosem heverte ki az apja halálát, a fiú kábítószer-túladagolásban vesztette életét. Másik fia, Michael egy síbalesetben hunyt el. De a három nagy Kennedy fivér utolsó tagja, Edward T. Kennedy sem járt jól, a férfi ugyan túlélt egy repülőgép-szerencsétlenséget, de egy évvel Robert halála után vízbe zuhant az autójával. Ifjabb John Kennedy élete sem alakult jobban, 1999-ben feleségével és sógornőjével utazott, amikor a gépük meghibásodott és lezuhant. A tragédiát senki nem élte túl.

A 27-sek halálos klubja

Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, D. Boon, Robert Johnson és Amy Winehouse – hogy csak néhányukat említsük. Ezek a tehetséges előadók mind 27 évesek voltak, amikor életüket vesztették, ami önmagában is szörnyű, de a legtöbbjük halálát mindemellett olyan rejtélyek kísérik, amiket a mai napig nem sikerült tisztázni.

Kőkorszaki kellemetlenség

1991-ben egy túrázó bukkant rá a jégemberre, Ötzire, aki a pletykák szerint nagyon feldühödött, amiért nyugalmát megzavarták. Ha hihetünk a szóbeszédnek, a kőkorszaki ember feltárásával és vizsgálatával foglalkozó tudósok közül heten is meghatlak. Habár többen betegséggel küzdöttek, maguk az Ötzi-kutatók sem vetik el a gondolatot, hogy az Alpok jégemberének szelleme továbbra is közöttünk kísért.

Amikor a harmadik napon…

Timur Lenk a 14. században Ázsia egyik legnagyobb ura volt, ő hozta létre a Timurida Birodalmat. Sztálint lenyűgözte, hogy az egykori mongol vezető milyen hatalomra tett szert, ezért el akarta hozatni a férfi holttestét Üzbegisztánból. Annak ellenére, hogy a helyiek figyelmeztették a szovjeteket, hogy nem jó ötlet feltárni a sírt, és hogy három napon belül halál vár rájuk, azok mégis exhumálták Timur Lenk testét. Három nappal később a nácik megtámadták a Szovjetúniót, ami 7,5 millió ember halálához vezetett.

Superman, a halálhozó

Jól tudjuk, hogy Supermannek csak a kriptonit árthat, de sajnos az acélembert megformáló színészek nem voltak ennyire szerencsések. George Reeves, aki az ötvenes években alakította a hőst, öngyilkos lett. Christopher Reeve, az 1978-as feldolgozás sztárja néhány évvel a forgatás után leesett a lóról és megbénult. Lee Quigley, aki babaként alakította Supermant a vásznon, 14 évesen vesztette életét, mert véletlenül oldószert lélegzett be. Bár ezek csak szerencsétlen egybeesésnek tűnnek, a figura sorsa megpecsételődött: állítólag több híresség is visszautasította a szerepet, félve attól, hogy fog rajtuk az átok.

Vakfolt az óceánon

A Bermuda-háromszög az egyik vakfolt a világban, ugyanis az Atlanti-óceán nyugati részén fekvő területen rengeteg baleset történik. Az első lejegyzett tragédia 1945-ben következett be, amikor öt torpedó bombázó tűnt el teljesen nyomtalanul, a fedélzetén 14 emberrel. Önmagában ez még nem is lenne annyira szokatlan, viszont a repülőnek, amit a keresésükre küldtek – 13 emberrel –, szintén nyoma veszett. Azóta több megmagyarázhatatlan eset is történt itt, sokan azt gondolják, hogy a hajó- és repülőgép-temető egyfajta fekete lyuk, ahonnan nincs visszatérés.

A My Way átok

Frank Sinatra klasszikusát a Fülöp-szigeteken már levették a karaoke bárok műsoráról, ugyanis a dal hat amatőr énekes életét követelte az elmúlt évtizedekben. Többen azt gondolják, hogy a gyilkosságokat szánt szándékkal követték el, mert nem érezték elég átütőnek az előadást, sőt, egyes elméletek szerint az I did it my way sort (ami a „megtettem az utamat” fedi) egyfajta kihívásnak értelmezték az elkövetők, ezért oltották ki az életeket.

 

Szöveg: D. A.

Fotó, illusztráció: history.com, Wikipédia

(history.com)