Személye sokáig megosztotta a közvéleményt, ám a férje ellen elkövetett merénylet után olyan lelkierőről tett tanúbizonyságot, amivel kivívta az emberek tiszteletét. Jackie Kennedy erős, intelligens nő volt, aki mindent megtett, hogy jó feleség és anya lehessen. Az egykori first ladyre emlékezünk.

Apja alkoholizmusa megkeserítette a család életét

A szülei házassága közel sem volt nevezhető zökkenőmentesnek: Jackie apjának alkoholizmusa és különböző viszonyai keserítették meg a család életét. Nem beszélve a pénzügyi gondokról, amikkel az 1929-es válság óta küzdöttek.

Riporterként és fotósként is dolgozott

Az egyetem után gyakornokként a Vogue-nál is megfordult, első komoly munkáját azonban a Washington Times Herald riportereként kapta. Saját rovatában washingtoni polgárokkal készített interjúkat arról, mit gondolnak az aktuális politikai helyzetről, az életviszonyokról. Alanyai között későbbi férje egyik nagy riválisa, Richard Nixon is megtalálható volt.

Kis híján más mellett kötelezte el magát

Néhány héttel azelőtt, hogy a jövőbeli elnökkel kezdett volna randevúzni, Jackie egy másik férfi jegyese volt. John Husted jó partinak tűnt második világháborús veteránként és ismert tőzsdeügynökként. A 22 éves nőnek azonban fenntartásai voltak a közös jövővel kapcsolatban, amelyben neki egy átlagos háziasszony szerepe jutott volna. Többre vágyott, ezért felbontotta az eljegyzést és nem sokra rá találkozott J.F. Kennedyvel, akihez 1953-ban ment hozzá.

Két gyermeket is elveszített

A pár nagyon nehezen alapított családot: Jackie 1955-ben elvetélt, 1956-ban pedig halva született kislányt hozott világra. A történtek nagyon megviselték a házasságukat, így rövid ideig külön is éltek, de végül kibékültek. Ezután Georgetownba költöztek, ahol Jackie életet adott második lányuknak, Caroline-nak, később pedig fiuknak, Johnnak.

Emmy-díjat nyert

Ikonikus tévés szereplését, amiben az általa felújított Fehér Házban kalauzolta végig a kamerákat, több millióan kísérték figyelemmel. Akkora nézettséget produkált vele, hogy Emmy-díjjal is kitüntették.

Hihetetlen lelkierő

A férje ellen elkövetett merénylet után néhány órával Jackie még mindig véres ruhában állt Lyndon B. Johnson mellé, amikor az letette elnöki esküjét. „Azt akarom, hogy lássák, mit tettek Johnnal!” – mondta. Lánya az ikonikus Chanel kosztümöt 2013-ban az Országos Levéltárnak adományozta azzal a feltétellel, hogy még 100 évig nem teszik közszemlére.

Depressziója visszatért

Férje halála után depressziója, amiből öt évvel korábban már kigyógyult, újra visszatért. A dolog azonban egyáltalán nem meglepő, hiszen férjét közvetlenül mellette gyilkolták meg.

A temetéskor is mindent kézben tartott

A szokásokkal ellentétben Jakie aktív szerepet vállalt férje grandiózus temetésének megszervezésében. Megengedte, hogy az emberek leróhassák a tiszteletüket a Fehér Házban és a Kapitóliumban. John F. Kennedy sírjához öröklángot terveztetett, melyet ő gyújtott meg.

Élete végéig dolgozott

Az írás és a könyvek iránti szenvedélye sosem szűnt meg létezni, így 1978 és 1994 között a könyvkiadásban dolgozott. Számos John F. Kennedy életrajz köthető a nevéhez.

Örök stílusikon

Jackie kifinomult ízlése nemcsak a Fehér Ház átalakításában, hanem az öltözködésében is megjelent. Stílusát millióan próbálják utánozni, több későbbi first lady is igyekezett lemásolni az öltözködését.

Összeállította: F.R.

Fotó: theredlist.com

Forrás: uselessdaily.com, vogue.com, history.com