Méregtelenítés Ájurvédával 4 lépésben + JÁTÉK

Halászlé, sült húsok, töltött káposzta, bejgli halmok – nélkülük elképzelhetetlen a karácsonyi lakoma. Azonban van egy apró bökkenő, a szervezetünk nincs felkészülve az ünnepi terülj-terülj asztalkámra, ezért tennünk kell azért, hogy ez a sok finomság ne okozhasson odabent gubancot. Az Ájurvéda segít ebben!

nő-jóga
A legtöbben úgy vagyunk vele – azért a királyi többes, mert mi sem vagyunk kivételek –, hogy a karácsonyi eszem-iszom után ráérünk méregteleníteni a szervezetünket. Ez azonban nem teljesen igaz. Ha a mindennapokat összehasonlítjuk az ünnepi időszakkal, elmondható, hogy sokkal bőségesebben étkezünk, ráadásul nem vetjük meg az édes élvezeteket sem, ami a leterheli a szervezetet, hiszen nincs felkészülve ekkora tápanyagbevitelre. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy a finom falatokat mellőzni kellene – mi például ki sem bírnánk a jó alaposan megporcukrozott mákos bejgli nélkül ­–, sokkal inkább arról van szó, hogy előre gondolkodva megalapozhatjuk a szervezet teherbírását. Ebben hatékony segítséget nyújt az Ájurvéda négy lépése.

Első lépés: az elme uralma

A karácsony stresszes időszak, ami igénybe veszi az idegrendszert – ezért először ezt kell „méregteleníteni”. Próbáljatok meg lelassulni, készüljetek fel arra, mi minden vár rátok az ünnep alatt. Az ajándékvásárlást, menütervezést, díszítést ütemezzétek minél előbbre, hogy nyugodt tempóban készülhessetek, és ne emésszen fel túl sok energiát a fejvesztve futkosás és a szervezkedés. Iktassatok be szüneteket a mindennapokba, sőt, jógázzatok, mert ezek segítenek a feszültség csökkentésében.

Második lépés: a test méregtelenítése

Az Ájurvéda tanításai szerint a test méregtelenítésének legfontosabb mozzanata, hogy a fehérje, a szénhidrát, valamint a zsírok megfelelő arányban jussanak a szervezetbe, minden más, mint például az egészségesebb ételek, csak ezután következnek. Nyilván utóbbiakra is szükség van, így az étrendet érdemes eszerint átalakítani – kifejezetten ajánlott sok antioxidánsban gazdag zöldséget, gyümölcsöt enni, illetve fűszeres teát inni ­–, de mindezt úgy kell megtenni, hogy az említett kritériumoknak megfeleljetek.

Harmadik lépés – Tisztító jóga

Egy fél gondolat erejéig már szó esett a jógáról, de méregtelenítés szempontjából ennél fontosabb szerepe van. A helyreállító pózok segítenek az elmét elcsendesíteni, de alapvetően a mozgás a nyirok- és az emésztőrendszer megtisztítását is szolgálja. Ha naponta 10 percet szántok jógázásra, már sokat tehettek az egészségetekért.

Negyedik lépés – Önmegerősítés

Lényeges tisztában lenni azzal is, hogy milyen motiváció miatt kezdtetek a méregtelenítésbe – ez ugyanúgy érvényes a karácsony előtti, mint a karácsony utáni időszakra. Tegyétek fel magatoknak a kérdést: miért csinálom ezt? Ha megvan a válasz, azzal az önismeret újabb szintjére léphettek. A test tudja, mi a jó neki, ha figyeltek a jelzéseire, nagy hiba nem történhet.

01_600x450.indd

Ha bővebben olvasnátok az Ájurvédáról, akkor legyetek résen, és figyeljétek Facebook oldalunkat, mert nyereményjátékot hirdetünk!

A helyes választ megírók közül hárman éves Nők Lapja Ezotéria előfizetést, Ájurvéda – Az élet tudománya című könyvet, és az Asztrológiai előrejelzés 2017 különszámot nyerhetik meg. Nagy adventi nyereményjátékunkban a megfejtést a játék posztja alá, kommentben várjuk.

A részletes játékszabályzat itt érhető el.

Ha szívesen olvasnátok még a témában, további könyvekért keressétek fel a Nők Lapja Könyvklub oldalát!

 

Szöveg: D.A.

Forrás: yogajournal.com

Fotó: Thinkstock