Sorozatunk 2. részében a testi szempontokat vesszük sorra – holisztikus szempontból. Ám most is kiderül: akár szenvedünk, akár nem, a változás életünk természetes velejárója. Ezen az időszakon sincs semmi szégyellnivaló!

50 valtozo kor

Vannak a világon olyan népcsoportok, ahol a menstruáció elmaradása után a nők társadalmi megbecsültsége megnő. Ezeken a területeken alig vagy egyáltalán nem ismerik a változókori panaszokat. A nyugati kultúra sajnos értékcsökkenésnek tartja az öregedés folyamatát, ami nagyban megnehezíti annak megélését. Holisztikusan nézve gondolkodásmódunk éppúgy hat érzelemvilágunkra, az pedig fizikai állapotunkra, ahogyan a test gyógyítása jó hatással van kedélyünkre és szellemi képességeinkre. Életmódunk és gondolkodásmódunk tehát erősen befolyásolja szenvedésünk mértékét azok alatt az évek alatt, amíg hormontermelésünk új egyensúlyi állapotot talál.

Mi a menopauza?

A menopauza az utolsó vérzés időpontját jelenti, statisztikák alapján ez a magyar nőknél átlagosan 47,5 éves korban következik be. A változás nem egyik napról a másikra áll be, hanem már a premenopauzában – ez tulajdonképpen maga a változókor –, 40 éves kor körül elkezdődhet. Megváltozik a ciklusok hossza, intenzitása, rendszeressége, ami már a hormonális változások megindulását jelzi. A petefészkek hormontermelése szép lassan lecsökken, és szerepét részben a test egyéb területei veszik át. Termékenységünk testi értelemben vett időszaka véget ér, a hangsúly a szellemi régiókra helyeződik át.

Hőhullám, a tüzes érzés

A folytatás elolvasható a Nők Lapja Ezotéria 2015/6. lapszámában.

Előző számunkban a változókor lelki és szellemi oldaláról írtunk, a cikkből ide kattintva olvashattok rövid ízelítőt.

Szöveg: Dr. Hatalyák Krisztina holisztikus life-coach, kineziológus

Fotó: Thinkstock