Zsír, szénhidrát, fehérje, rost – étkezésünk alapköveiről mindenkinek van véleménye, de vajon helytállóak is azok? Videós interjúnkban Erdélyi Lili dietetikus szakértőt kérdeztük a leggyakoribb tévhitekről, régóta megcáfolt mítoszokról, és arról, miért is fontos megfelelően tájékozódni a mindennapos táplálkozásunkkal kapcsolatban.
Táplálkozási mítoszok
A közösségi médiában és az internetes cikkekben nap mint nap szembejönnek velünk tanácsok, tiltólisták és „mindent megoldó” diétás trendek. De vajon tényleg el kell felejtenünk a kenyeret? Tényleg hizlal minden zsír? A fehérjétől valóban gyorsabban izmosodunk, és a rostok csak az emésztés miatt fontosak?
Ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós interjúnkban, ahol dietetikus szakértő segítségével tisztáztuk a leggyakoribb félreértéseket. A beszélgetés során nemcsak az alapfogalmak kerültek terítékre, hanem szó esett olyan kevésbé ismert, de fontos témákról is, mint a tápanyagok felszívódása és az életkorral változó igények.
A hosszú, egészséges élet nem csak a genetikai szerencsén múlik — a mindennapi döntéseink legalább ilyen fontosak.
A tudatos tápanyagbevitel segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, támogatja a sejtek regenerációját és hozzájárul az anyagcsere egyensúlyához is. Ha jól étkezünk, nemcsak tovább élhetünk, de jobban is — energikusabban, fittebben, kiegyensúlyozottabban.
Ez a beszélgetés nem csupán azoknak szól, akik most vágnának bele egy egészségtudatosabb életmódba, hanem azoknak is, akik szeretnének elmélyedni a táplálkozástudomány gyakorlati vonatkozásaiban.
Ha szeretnéd tudni, mit gondol egy dietetikus a legnagyobb táplálkozási mítoszokról, és hogyan lehet valóban kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, nézd meg a teljes interjút!
Interjúnkban közreműködő partnerünk a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum.
Kiemelt kép: Canva