méz, tea

Természetes gyógyír torokfájásra: ezek a legjobb mézfajták

A méz az egyetlen olyan emberi élelmiszerforrás, amelyet rovarok állítanak elő. Aranyló színe, selymes íze és természetes tisztasága miatt évszázadok óta az emberiség egyik legkedveltebb, legalapvetőbb eledele.
  • A méz ősidők óta az emberiség egyik legkedveltebb élelmiszere. 
  • Antibakteriális, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása miatt napjainkban is méltó helyet foglal el a mindennapi étrendben. 
  • Fáj a torkod, és a természet erejét is bevetnéd? Mutatunk 5 népszerű, hazánkban elterjedt mézfajtát, amelyek nagyszerű kiegészítői lehetnek a hidegebb hónapoknak (is). 

Régészeti leletek támasztják alá, hogy a mézet már az ókorban is nagy becsben tartották. Egyiptomban mézzel teli korsókat helyeztek a sírkamrákba, hogy az édes nektár a túlvilágon is táplálja az elhunytat. Az ókori görög mitológiában a méz a halhatatlanság szimbóluma volt, az indiai hagyományban az öt szent elixír, a Panchamrita egyike, és az egyik legrégebbi orvosi mű, a kínai Shennong Bencaojing is méltatja gyógyító hatásait.

De itt még nem áll meg a méz története, hiszen a történelem során szinte minden kultúrában megjelent, hol vallási, hol gazdasági értéket képviselve – legyen szó szent és isteni eledelről, gyógyszerről, természetes édesítőről, fizetőeszközről vagy rituális kellékről.

Kapcsolódó: Mitől annyira egyedülálló a manuka méz?

Ma a globális mézipar a fenntarthatóságra és a méhek védelmére helyezi a hangsúlyt. Szigorú szabványok biztosítják, hogy a méhészetek tisztán, nyomon követhetően és etikusan működjenek, megőrizve az aranyló nektár több ezer éves örökségét. Ennek ellenére a boltok polcain sokszor olyan termékek is helyet kapnak, amik valójában cukorszirupot, vízzel hígított mézet vagy mesterséges adalékokat tartalmaznak – korábbi cikkünkben írtunk arról, milyen trükkökkel szúrhatjuk ki a hamis mézet

Ezek a legjobb mézfajták torokfájásra (is) 

A világon rengeteg mézfajta létezik, egyedi ízzel, színnel, illattal és jótékony hatással – attól függően, hogy a szorgos méhek melyik virág nektárját gyűjtötték (ha csak egyfélét, fajtamézet kapunk, ha többfélét, akkor vegyes virágmézet). A világosabb mézek lágy, selymes ízűek, míg a sötétebbek karakteresebb, intenzívebb aromával és magasabb ásványi anyag-tartalommal büszkélkedhetnek.

Akár a reggeli teába csorgatjuk, akár müzlire vagy pirítósra, nincs olyan mézfajta, ami ne lenne jótékony hatással az egészségre. Nehéz tehát csak egyfélét kiemelni, hiszen mindegyik másban erős, ezért most összegyűjtöttünk öt olyan népszerű fajtát, amelyek hazánkban elterjedtek – és amelyekkel különösen jól járhatunk akkor is, ha légúti panaszok gyötörnek.

Lapozd fel értük a galériát!

méz
akácméz
hársméz
méz
repce, méhecske
6 fotó

Ez is érdekelhet: Só és méz – így lesz csodaszer az egyszerű keverékből

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó