- Milyen egészségügyi előnyei vannak a szegfűszegnek?
- Miért jó, ha szegfűszeges vizet fogyasztunk minden reggel?
- Ne csak igyuk, öntsük is! De mire? Ezt is eláruljuk!
A szegfűszeg rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így akár őrölve, akár egészben használjuk ízesítésre, megannyi esszenciális tápanyaghoz juthatunk általa. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a szegfűszegben bőségesen fellelhető vegyület, az eugenol valójában ötször hatékonyabban képes leszámolni a szabadgyökök által okozott oxidatív sejt- és szövetkárosodással, mint az E-vitamin.
Bizonyított továbbá, hogy a szegfűszeg antibakteriális hatással, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő-, fájdalomcsillapító- és emésztést támogató tulajdonságokkal is büszkélkedhet. Egy igazi csodafűszer tehát, ami nem véletlenül örvend évszázados népszerűségnek a kínai orvoslásban és az ájurvédikus gyógyászatban.
Kapcsolódó: És azt tudtad, hogy a szegfűszeg rovarirtóként sem utolsó?
Finom illatával és jótékony, egészséget megannyi módon támogató hatásával viszont nem érdemes karácsonyig várnunk. Nem azt mondjuk, hogy süssünk azonnal egy adag augusztusi mézeskalácsot (bár miért is ne?), és nyilván forralt bort inni sem túl jó ötlet ebben a melegben. Azonban van egy pofonegyszerű és szuperolcsó megoldás, ami évszaktól függetlenül bármikor jól jöhet.
Ezért igyunk minden reggel szegfűszeges vizet
A vízbe áztatott szegfűszeg egyszerű, mégis hatékony gyógymód, ha felturbóznánk az immunrendszerünket – vagy csak kortyolgatnánk valamit, ami ízletes, mégis mesterséges adalékanyagoktól mentes megoldást kínál a folyadékpótlásra.
Áztass be este 2-3 teáskanál szegfűszeget egy nagyobb pohár vízbe, majd hagyd állni az egészet reggelig a hűtőben, hogy a jótékony vegyületeknek legyen idejük kioldódni a fűszerből. Ha szeretnéd, akár forralhatod is, hidegen-melegen nagyon finom – a maximális hatás érdekében reggel, éhgyomorra kortyolgasd el.
De miért is jó ez nekünk? Lapozd fel a galériát!




Ne csak idd, öntsd is!
A szegfűszeg gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a benne lévő eugenol pedig a vérkeringés serkentéséről is híres.
Ha élettelen és fakó a hajunk, készítsük el a szokott módon a szegfűszeges vizünket, majd hajmosás után alaposan masszírozzuk be a fejbőrünkbe!
Hagyjuk hatni legalább 20-30 percig, hogy a hasznos tápanyagok teljesen beszívódhassanak, majd öblítsük le az egészet langyos vízzel. Ha hetente kétszer-háromszor megismételjük a folyamatot, a fejbőrünk és a hajhagymáink egészségesebbek, tincseink pedig fényesebbek, rugalmasabbak lesznek.
Ez is érdekelhet: Egészséges szeretnél lenni? Idd a litvánok ősi, filléres csodaitalát!
Kiemelt kép: Getty Images