különféle édesítőszerek

Tudományos fordulat: kedvelt édesítőszerről derült ki, védhet a ráktól!

Mindig van új nap alatt!

Évtizedek óta halljuk, hogy bizonyos édesítőszerek (különösen nagy mennyiségben fogyasztva) összefüggésbe hozhatók daganatos megbetegedésekkel, mivel egyes vegyületeik bomlás során toxikus vagy mutagén anyagokká alakulhatnak.

Néhány kutatás szerint megzavarhatják a bélflórát, gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben, és fokozhatják az oxidatív stresszt, ami szintén növeli a daganatok kialakulásának kockázatát.

Bár az engedélyezett napi beviteli határérték alatt fogyasztva általában biztonságosnak tartják őket, a hosszú távú, nagy dózisú használatuk továbbra is vitatott.

De van egy kivétel!

Éljen a stevia!

Nemrégiben nagy jelentőségű tudományos felfedezést tettek: úgy tűnik, létezik egy (ráadásul természetes!) természetes cukorpótló, amely nemhogy nem káros, hanem éppen hogy segíthet a rák elleni küzdelemben. Egy új japán kutatás szerint a régóta ismert édesítő,  ha fermentálják ígéretes daganatellenes hatással bírhat.

Különösen a hasnyálmirigyrák esetében van jó hatása, ami az egyik legrosszabb túlélési arányú rákfajta. Általában csak akkor okoz tüneteket, amikor már előrehaladott állapotban van, és a jelenleg rendelkezésre álló kezelések ritkán vezetnek tartós gyógyuláshoz. A statisztikák szerint az ötéves túlélési arány 10% alatt van.

A kutatást végző tudósok szerint a stevia fermentálása során

olyan vegyület keletkezik, amely szelektíven pusztítja el a rákos sejteket, miközben az egészségeseket megkíméli.

Ez a tulajdonság valóságos szent grálnak számít a daganatterápiák területén.

Növényi alapon

A gyógyszerkutatás egyre nyitottabb a természetes eredetű, növényi alapú vegyületek felé. Nem is eredménytelenül: több sikeres kemoterápiás hatóanyag is növényi eredetű. Ilyen például a csendes-óceáni tiszafa kérgéből származó paclitaxel, vagy a Madagaszkárról származó periwinkle növényből kivont vinkrisztin.

A stevia, ez a Dél-Amerikából származó leveles növény, elsősorban természetes, kalóriamentes édesítőként ismert. A növény levelei tele vannak bioaktív vegyületekkel, és korábbi kutatások már jelezték, hogy antioxidáns és daganatellenes hatásuk lehet. A gond eddig csak az volt, hogy nyers formájukban ezek a hatások elég gyengék, és csak nagyon nagy dózisban érvényesültek.

A fordulatot a fermentáció hozta el. A Hirosimai Egyetem munkatársai azt vizsgálták, mi történik, ha steviát erjesztenek az úgynevezett Lactobacillus plantarum SN13T baktériumtörzzsel, amely közeli rokona azoknak a baktériumoknak, amiket a joghurt, kimchi vagy kovászos kenyér készítéséhez is használnak.

Az eredmény egy új vegyület lett: a chlorogenic acid methyl ester (CAME), amely sokkal erősebb rákellenes hatást mutatott, mint a nyers stevia-kivonat. Laboratóriumi körülmények között a fermentált kivonat jelentős mennyiségű hasnyálmirigyrákos sejtet pusztított el, miközben a vesesejteket nagyrészt békén hagyta.

edesitoszer-rak-ellen-stevia

Nagyon nem mindegy, mivel édesítünk: az egyik szer védhet a ráktól! (Fotó: Getty Images)

Átírni a programot

A CAME nevű vegyület úgy működik, hogy blokkolja a ráksejtek szaporodását, és elindítja bennük az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a vegyület átprogramozza a rákos sejtek génjeit: aktiválja a sejthalált elősegítő géneket, és elnyomja azokat, amelyek a túlélést támogatják.

Ez a kettős mechanizmus lelassítja a daganat terjedését, és elősegíti, hogy a beteg sejtek önként véget vessenek a működésüknek.

A fermentált stevia ezen kívül erőteljesebb antioxidáns hatással is rendelkezik, mint nyers formája. Mivel az oxidatív stressz számos betegség, köztük a rák kialakulásában is szerepet játszik, ez a plusz tulajdonság további védelmet nyújthat az egészséges sejteknek.

A fermentáció előnyei

A fermentáció természetesen nem új csoda: korábban is kimutatták, hogy az erjesztett szója vagy ginzeng például jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint a nyers formájuk. A stevia viszont most először került elő mint potenciálisan célzott daganatellenes eszköz.

Fontos azonban leszögezni: ezek az eredmények csak sejtkultúrákon végzett kísérletekből származnak, nem embereken vagy állatokon végzett tesztekből. Az ilyen kezdeti sikerek gyakran elbuknak a klinikai fázisban, amikor az emberi szervezet komplexitása próbára teszi az elméleti ígéreteket.

Mindez azonban nem von le az eredmény jelentőségéből. A kutatás azt mutatja, hogy a mindennapi élelmiszerekben és azok természetes mikroorganizmus-közösségeiben hatalmas, eddig kiaknázatlan gyógyászati lehetőségek rejlenek. A „mikrobiális biotranszformáció” – vagyis az a folyamat, amikor jótékony baktériumok segítségével új, aktív molekulákat hozunk létre növényekből – egyre nagyobb teret nyer a tudományos világban és a konyhánkban is

Kapcsolódó: Ha egészséges szeretnél lenni, próbáld ki a litvánok fermentált csodaitalát!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó