A töpörtyű (ha úgy tetszik, tepertő) a magyar konyha egyik félreértett kedvence. Sokan egészségtelen, zsíros, nehéz ételként tekintenek rá, amit inkább kerülni kellene, pedig jó minőségben, mértékkel fogyasztva nemcsak isteni finom, de meglepően értékes energia- és tápanyagforrás is lehet.
A töpörtyű (különösen ha házi) számos pozitív hatással bír, ráadásul kiváló édes és sós ételek alapanyaga is lehet.
Miért jó a töpörtyű?
Egyrészt természetes zsírforrás: a jó minőségű sertészsír zsírsavai fontos szerepet játszanak a sejtfalak épségének fenntartásában és a hormonháztartás működésében.
Másrészt a töpörtyű nemcsak zsírt, de
jelentős mennyiségű természetes fehérjét is tartalmaz, ami támogatja az izmok működését, regenerációját.
Vitamin is jócskán van benne: a zsíroldékony A- és D-vitaminok az immunrendszer, a csontozat és a látás szempontjából rendkívül fontosak.
A nemi hormonok egyensúlyához megint csak kiemelkedően fontos a megfelelő zsírbevitel, emellett a zsírok nagy szerepet játszanak az idegrendszer működésében, illetve a memória és koncentráció fenntartásában is.
És végül: nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az állati eredetű zsiradék stabilabb, és magas hőmérsékleten, azaz sütés-pirítás közben is kevésebb transzzsír keletkezik benne.

Vitamint nemcsak kapszulából, de töpörtyűből is bevihetsz (Fotó: Getty Images / Tanja Ivanova)
Együk mértékletesen
A töpörtyű fogyasztásában persze a mértékletesség a kulcs. Egy fogyasztási adag körülbelül harminc gramm, azaz nagyjából egy maréknyi. Ekkora mennyiség könnyen beilleszthető az étkezésbe heti egy alkalommal, hiszen kb. 150–170 kalória mellett 8-10 gramm fehérjét és 12-14 gramm zsírt tartalmaz, miközben nincs benne szénhidrát.
A töpörtyű fogyasztása még egészségesebb, ha megfelelő időpontban és módon fogyasztjuk, Kiváló választás reggelire egy kis szelet kovászos kenyérrel és jó adag savanyúsággal, ami nemcsak zsírosságát ellensúlyozza, de segíti az emésztést is.
A legjobban pedig akkor jársz, ha otthon, te magad készíted el!
Klasszikus töpörtyű recept
Hozzávalók kb. 35-30 deka töpörtyűhöz:
- 1 kg tokaszalonna vagy hátszalonna
- 1 dl víz
- 0.5 deci tej
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A szalonnát kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
- Egy vastag aljú lábosban a vízzel együtt feltesszük kis lángon melegedni.
- Lassan, gyakran kevergetve kiolvasztjuk a zsírt, míg a töpörtyűdarabok aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
- A zsír javát leöntjük, majd hozzáöntjük a tejet. Miután felhabzott, szűrőlapáttal kiszedjük a töpörtyűket, konyhai papírtörlőn leitatjuk őket, és langyosra hűlve sózzuk.
- Tipp: A végén 1 fej lilahagymát is belekarikázhatunk. A kész töpörtyűt ha szereted, pirospaprikával is megszórhatod.
A töpörtyűt nem kell kiátkozni a modern konyhákból sem: egy egészséges étrendbe illesztve tápláló és finom csemege lehet. Ha azonban zsíranyagcsere-zavarral, epe- vagy hasnyálmirigyproblémákkal küzdesz, zsírfogasztásod (így a töpörtyűcsemegézés) kapcsán mindenképpen egyeztess orvosoddal.
Kapcsolódó: És azt tudtad, hogy a töpörtyű akár bejgli tölteléke is lehet?
Kiemelt kép: Getty Images