arcmosás főzés után

Figyelmeztet a bőrgyógyász: ezért kellene főzés után azonnal arcot mosni

Bőröd egészsége múlhat rajta.

Ha te is a tejterméket, a cukrot, a hormonokat vagy épp a kedvezőtlen csillagállást okolod visszatérő bőrproblémáidért, akkor lehet, hogy nem ott keresed a hibát, ahol kéne.

Egy az Egyesült Királyságban végzett felmérés és bőrgyógyászati kutatássorozat alapján ugyanis az a meglepő dolog derült ki, hogy

a főzés közben keletkező zsíros gőz és olajpára komolyan ronthat bőröd állapotán

Még akkor is, ha a bőrápolási rutinod amúgy makulátlan.

 „A legtöbben nem gondolják, hogy konyhai rutinjuk hatással lehet a bőrükre” – mondja Dr. Helena Watson bőrgyógyász, aki egy interjúban hívta fel a figyelmet arra, hogy a főzés közben a levegőbe kerülő zsiradék és olajpermet kifejezetten árt a bőrnek.

Különösen a homlok, az áll és az állkapocs vonala van veszélyben – azok a területek, ahol a pórusok gyorsabban eltömődhetnek. A főzés során felszálló apró, láthatatlan, zsíros részecskék szinte „ráégnek” a bőrre, és ha nem mossuk le őket időben, bőrhibákat, gyulladást, pattanást okozhatnak.

arcmosas-fozes-utan

Gondoltál már arra, hogy a főzőcske felelhet a pattanásaidért? (Fotó: Getty Images)

Márpedig nem szoktuk…

Egy felmérés szerint az emberek 63%-a nem mossa meg arcát (pláne haját) főzés után, még akkor sem, ha olajban süt valamit. Ráadásul 40%-uk azt is bevallotta, hogy a szagelszívót se mindig kapcsolja be, így az apró, zsíros részecskék gyakorlatilag szabadon keringenek a levegőben.

„Pedig még a legjobb bőrápolási rutin sem ér semmit, ha nem tisztítjuk meg az arcot főzés után. Az olajos réteg ugyanis mindent tönkretehet” – mondja Watson. Ha pedig így is fekszünk le aludni, arcunk szépen belepréseli ezeket a részecskéket a párnánkba és a bőrünkbe is.

A bőrgyógyász egy konkrét páciens esetét is megosztotta, aki évekig küzdött makacs bőrproblémákkal, mindenféle drága krém és szérum használata ellenére. A megoldás végül nem egy új termék, hanem egy új szokás lett: miután konzultált a szakemberrel, elkezdett arcot mosni minden főzés után.

„Összeraktam a képet: mindig kiengedett hajjal főztem, és soha nem mostam meg az arcom utána. Amióta változtattam, sokkal tisztább a bőröm, és hetek óta nem volt pattanásom” – meséli.

Mit tehetünk?

  • Kapcsold be a páraelszívót, mindig – még akkor is, ha csak valami gyorsat dobsz össze. 
  • Kösd hátra a hajad, hogy ne szívja magába az olajpárát.
  • Főzés után moss arcot, legalább micellás vízzel, de a legjobb, ha langyos vízzel és enyhe tisztítóval is átmosod a bőröd.
  • Ne halaszd estére a tisztítást, főleg, ha már készen vagy a konyhai műszakkal. Minél tovább marad rajtad a zsíros réteg, annál többet árthat a bőrödnek. Nem csak az számít, mit kensz az arcodra – hanem az is, mi kerül rá és mikor távolítod el.

A bőrápolás nem csak krémekről és szérumokról szól, hanem arról is, milyen környezetben él a bőröd. Bár a konyha nem tűnik veszélyes terepnek, szokásaink konyhai szokásaink sokkal többet árthatnak, mint gondolnánk.

Kapcsolódó: Ezek a finomságok gyorsan öregítik a bőrt

Kiemelt kép: Getty Images