egeszseges-husvet-csokitojas-helyett

Egészséges húsvét: 5+1 alternatív édesség cukorsokk helyett

A gyerekek alig várják a húsvétot, a szülők egy részét viszont aggasztja az édességdömping. Mi kerüljön a nyuszifészekbe, hogy ne csak finomat, de egészségeset is szeretne hozni a nyuszi?

Mindjárt jön a nyuszi! A legtöbb kisgyerekes családban már régóta tűkön ülnek a gyerekek, vajon mit fog hozni idén? Ahány ház, annyi szokás, de akár rendeztek tojásvadászatot, akár egyetlen, gondosan megtervezett helyre tojik a tapsifüles, biztos hoz édességet is, igaz?

Téged is aggaszt, mennyi cukrot, emulgeálószert, növényi zsírt, színezéket és egyéb nyalánkságot fogyaszt el ilyenkor a gyerek? Sokakat igen, még akkor is, ha az ember nem akarja túllihegni a dolgot. Néha tényleg belefér kicsit több édesség, és hát mikor máskor, ha épp húsvétkor nem. Viszont az is igaz, hogy hajlamosak vagyunk ilyenkor túlzásba esni, és úgy önteni a gyerekekre az édességet, mintha nem lenne holnap. Pláne, ha nemcsak otthon húsvétolunk, de a suli, az ovi, a nagyszülők és a keresztapu „nyuszija” is jön.

Egyes felmérések szerint egy magyar gyerek húsvétkor mintegy fél, sőt, nem ritkán egy kilónyi édességet is megeszik néhány nap alatt. Így azért már kicsit sok, nem? Ráadásul a legtöbbször nem is a legjobb minőségű édességek fogynak ilyenkor.

Kapcsolódó: Így foglald le a gyereket húsvétkor!

Főleg a figurákkal van baj. Sajnos a legtöbb szupermarketes csokitojás, bari és nyuszi nem valódi csokoládéból, hanem úgynevezett tejbevonó masszából készül. Ez az olcsó élelmiszeripari helyettesítő jellemzően növényi zsiradékból (gyakran pálmazsírból), cukorból, némi kakaóporból és ilyen-olyan aromákból áll. Kakaóvaj – ami egyébként a valódi csokoládé egyik legfontosabb, értékes összetevője – sokszor nyomokban sincs benne.

A gyerek így tulajdonképpen nem is csokit eszik, hanem kakaós ízű édességutánzatot, tele mesterséges adalékanyaggal. Ráadásul az olcsó figurák gyakran tele vannak színezékekkel, emulgeálószerekkel, és olyan állományjavítókkal is, amiknek hosszú távon semmi keresnivalójuk egy gyerek étrendjében – főleg nem nagy mennyiségben. Ja, és akkor még nem is beszéltünk az egyéb húsvéti nyalánkságokról, cukorkákról, színes szagos akármikről, amik összetevőit böngészve még inkább felszalad a szemöldök.

Ha örömet is okozunk az édességdömpinggel, egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet napokon át olyan olyasmivel etetni a gyerekeket, aminek összetevőlistája inkább emlékeztet egy laborleletre, mint élelmiszerre. De mit tegyünk? Szegény gyerek ne kapjon édességet? 

Nem kell ilyen messzire menni. Bőven elég, ha kicsit tudatosabbak vagyunk, amikor összeválogatjuk a nyuszifészekbe valót. Ehhez adunk most ötleteket. Lássuk, mi minden kerülhet egy kicsit egészségesebb válogatásba!

egeszseges-husvet-csokitojas-helyett

Szegény nyuszi, ha tudná, miket hoz… (Fotó: Getty Images)

1. Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcs az egyik legjobb dolog, amit a húsvéti nyuszi hozhat. Természetes módon édes, viszont sutyiban tele van rosttal, vitaminnal és ásványi anyaggal. Így nemcsak finom, de egészséges is, hiszen nem dobja úgy meg a vércukorszintet, és a gyerekek sokszor nem is veszik észre, hogy nem „igazi” édességet kaptak. Ravasz, nemde?

2. Csokis magok

Egy kis adag jó minőségű csokival bevont olajos mag megint csak finom, tápláló és többnyire kevésbé cukros is, mint a klasszikus tejcsokis édességek. A magvak ráadásul tele vannak egészséges zsírokkal, így jobban el is telítenek (lehet, hogy ez alkalommal nem fogy el egyszerre az egész halomnyi nass) és az aszalványokhoz hasonlóan lassabban emelik a vércukorszintet is. Nyuszifészekbe velük!

3. Energiagolyók

A többnyire diófélékből, zabpehelyből, datolyából és kakaóból készített kis energiagolyók nemcsak táplálók, de kifejezetten izgalmasak is, és ma már egészségtelenebb társaikhoz hasonlóan csábos csomagolásban kaphatók ők is. Sőt, akár otthon is egyszerűen elkészíthetők. Cseréljünk ki egy-két csokitojást ilyesmire. 

4. Gyümölcsszeletek

Ma már rengetegféle „nyers” szelet kapható: ezek közös jellemzője, hogy nem tartalmaznak hozzáadott cukrot (persze ellenőrizzük a csomagolást, mert nem mind arany, ami fénylik), csak gyümölcsöt, magokat, gabonákat és egyéb természetes összetevőket. Ennek ellenére édességként is megállják a helyüket, miközben nemcsak üres kalóriát tartalmaznak, de némi tápanyag is fellelhető bennük.

5. Mézes finomság

Ma már kapható olyan gumicukor és nyalóka is, ami mesterséges édesítő vagy cukor helyett gyümölcslével és/vagy mézzel, vagy valamilyen más, természetes sziruppal készül. Persze ettől még édesség ez is, de mégis csak sokkal jobb választás, mint E-számokkal teli társai. Cseréljük le a hagyományosat!

+1. Tisztességes csoki

Ha szeretnénk csokival örömet okozni, akkor arra figyeljünk, hogy az tényleg legyen csoki. Nézzük meg alaposan az összetevőket: ha az első helyen nem kakaómassza vagy kakaóvaj, hanem cukor vagy növényi zsír szerepel, az máris gyanús, inkább ne vegyük meg.

Keressük helyette a minőségi ét- vagy tejcsokoládékat, amelyek legalább 35% kakaótartalommal bírnak. Jó választás lehet a bio, a fair trade és a kézműves csoki is, mert ezek esetében tudjuk, honnan jön az alapanyag és miből készült a termék.

Inkább vegyünk kevesebb, de jó minőségű finomságot idén és bátran tegyünk az édesség helyett más apróságot, radírt, ceruzát, matricát a fészekbe! Így a gyerekek is elégedettek lesznek és nekünk is kevesebbet fáj a fejünk. 

Kapcsolódó: Így szúrd ki a rossz minőségű csokinyuszit!

Kiemelt kép: Getty Images