- Nem gondolunk rá így, pedig a kapor egy gyógynövény.
- Amellett, hogy jót tesz a szívnek, egy sor más területen is egészségünkre válhat.
- Szerencsére a kaprot egyszerű módszerrel tárolhatjuk sokáig.
Van, aki a kovászos uborkát, más a túrót nem tudja nélküle elképzelni. Régóta a konyha közkedvelt fűszere a kapor, és jól is tesszük, ha fogyasztjuk, mert csupa pozitív egészségügyi hatása van.
A zellerfélék családjába tartozó kapor vagy más néven uborkafű az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Őshazája a Földközi-tenger vidékére tehető, de az idők során elterjedt egész Európában, Ázsiában és Afrikában is. Sőt, már az ókori Egyiptomban is ismerték.
A rómaiak és a görögök egyaránt nagyra becsülték, mivel a kapor nemcsak ízesítőként, hanem gyógynövényként is szerepelt a mindennapi életükben. Az egyiptomiak például az emésztési problémák kezelésére használták, míg a görögök és rómaiak a kaprot étkezési fűszerként és frissítőként alkalmazták.
A kapor a magyar konyha fontos szereplője
Noha az egyik legnépszerűbb fűszerünk a konyhában, a kapor nemcsak a klasszikus magyar ételek, mint a kovászos uborka vagy a halászlé elengedhetetlen hozzávalója, hanem salátákban, pörköltekben, krémlevesekben, sőt, italokban is megállja a helyét.

A kovászos uborka elképzelhetetlen kapor nélkül (Fotó: Getty Images)
Az uborkás ízjegyekkel rendelkező kapor különösen jól passzol a zöldségekhez, de húsok, főként halak mellé is gyakran használják. Friss leveleit, illóolajait, valamint a magjait egyaránt hozzátehetjük az ételekhez. Egyedi aromája és frissítő hatása miatt igazi kincs a konyhában.
Koleszterincsökkentőnek sem utolsó
De mint írtuk, a kapor nemcsak az ételeink ízét gazdagítja, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A benne található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok mind hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.
1. Antioxidáns
A kapor gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban és polifenolokban, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott szabadgyököket. Az antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek védelméhez, lassítják az öregedési folyamatokat és csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
2. Jót tesz a szív egészségének
A kapor magjai és levelei esszenciális zsírsavakban gazdagok, amelyek támogathatják a szív egészségét. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és javítani a keringést, miközben hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez is.
3. Segíti az emésztést
A kapor egyes összetevői antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, így segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, különösen azok számára, akik hajlamosak az emésztési problémákra. Jól jöhet hasmenés vagy székrekedés esetén. Puffadáskor pedig különösen ajánlott kaporteát kortyolgatni, ami vízhajtóként is jól funkcionál.

Remek párosítás a kapor és a túró (Fotó: Getty Images)
4. Nyugtató hatás
A kapor hatóanyagai enyhe nyugtató hatást gyakorolnak a szervezetre, így segíthetnek a stressz kezelésében, az alvásminőség javításában. Ezért egy hosszú, fárasztó nap után érdemes lehet felhörpinteni egy csésze kaporteát.
5. Menstruációs fájdalom ellen
A kapor természetes fájdalomcsillapító hatással is bír, és csökkenti a gyulladást. Létezik olyan kutatás, amely kimutatta, hogy a kaprot tartalmazó étrendkiegészítő a nem szteroid gyulladáscsökkentőhöz hasonlóan képes enyhíteni a fájdalmat.
A hagyományosan népszerű teák mellett kevésbé tudjuk elképzelni, pedig csak jót teszünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Könnyen elkészíthetjük friss kaporlevelekből, de szárított változata is elérhető. A teát meleg vízzel leöntve, 5-10 perc áztatás után szűrjük le, majd kortyolgassuk. A kaporolaj vagy kapormag-kivonat is használható a különféle gyógyteákban, de ma már kapszulákban is kapható.
Hogyan tároljuk a kaprot?
A friss kapor gyorsan elfonnyad, ezért érdemes a friss leveleket rövid időn belül felhasználni. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor fagyasztásra is alkalmas: csak apróra vágjuk a leveleket, és egy légmentes zacskóban lefagyasztjuk. A szárított kapor is használható, bár az íze és illata kevésbé intenzív, mint a friss fűszernövényé.
Nem szükséges várni a nyári hónapokra, hogy a kapor a mindennapjaink része legyen. Bátran fogyasszuk a belőle készülő teát vagy használjuk az illóolajait, hogy fokozzuk a relaxálás élményét.
6 többfunkciós gyógynövény a házipatikába.
Kiemelt kép: Getty Images