Hacsak nincs rossz helyen, az általános szemölcsök a legtöbb esetben csupán esztétikai problémát jelentenek. És persze vannak a fertőző szemölcsök, amelyek viszont gyorsan elszaporodhatnak. Nézzük, mikor és hogyan érdemes megszabadulni ezektől a bőrkinövésektől.
  • Ha a szemölcs gyulladt, viszket vagy lehorzsolódik, akkor nézessük meg orvossal.
  • Egyes szemölcsök teljesen ártalmatlanok, mások pedig komoly fájdalmat, kényelmetlenséget okozhatnak.
  • Többféle lehetőség is van arra, hogy leszedjük vagy leszedessük a szemölcsöket, erről mindig egyeztessünk orvossal.

A szemölcs valójában vírusfertőzés következménye. A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) főleg a tenyéren, talpon, de a test bármely területén jelentkezhet, vaskos szaruréteg jellemzi. Ezek a szemölcsök be tudnak gyulladni, tenyéren és talpon annyira kellemetlen lehet, hogy akadályozza a fogást, járást, ilyenkor érdemes orvossal minél hamarabb leszedetni.

Ne várjuk meg, hogy megnőjőn, mert az eltávolítás után nagyobb sebet hagy maga után.

A lapos szemölcsök, vagy futószemölcs (veruca plana juvenile) gyerekeknél, fiatal felnőtteknél arcon, kézfejen megjelenő pár milliméteres lapos bőrkinövések. A lapos szemölcsök általában csoportosan jelennek meg, ezt a típust a HPV okozza, és könnyen elszaporodik a testen. Ezt a szemölcsöt azért kell minél hamarabb leszedetni orvossal, hogy ne terjedjen el az egész testen.

szemölcs eltávolítása

Az ilyen apró szemölcsöket patikai szerekkel, ecsetelőkkel általában könnyen el lehet távolítani (Fotó: Getty Images)

Az uszodaszemölcsök (molluscum contagiosum) főleg gyermekek bőrén fordulhat elő, 1-4 mm-s fehéres, vagy bőrszínű kiemelkedő, olykor közepükön behúzódó, félgömbszerű göbcsék, gyakran pattanásnak nézik. Ezt a szemölcsöt a molluscipoxvírus okozza, és ahogy a neve is jelzi, a legtöbb gyerek uszodában kapja el. Ez is szemölcstípus is könnyen szaporodik, minél hamarabb vetessük le. 

Bőrbetegséggel a strandon – Melyik bőrelváltozással nem jó strandra menni?

Intimszemölccsel mi legyen?

Szemölcsök a nemi szerveken is megjelenhetnek, ezek lapos vagy rücskös felszínű bőrszínű növedékek. Van olyan szemölcs, amely kezelés nélkül valóban elmúlik magától, ám ez akár hónapokig is eltarthat, a várakozás pedig gyakran többet árt, mint használ.

A szemölcs ugyanis ez idő alatt is fertőz, így elképzelhető, hogy mire az elsőtől megszabadulunk, addigra több másik is megjelent helyette.

A bőrgyógyászok ezért azt tanácsolják, hogy a szemölcsöt lehetőleg távolítsuk el. De miből is áll a szemölcseltávolítás?

A szemölcsök kezelésére ma már több otthoni ecsetelő készítmény is kapható. Ezekről fontos tudni, hogy terhesség idején és cukorbetegség esetén nem használhatóak! Ilyen esetben, illetve ha a szemölcs problémás helyre nőtt – például a nemi szervek területére, vagy mell alatt, ahol folyamatosan dörzsöli a melltartó –, keressünk fel bőrgyógyászt! A kezelés folyhat ecseteléssel, fagyasztással, de a szakember eltávolíthatja Volkmann-kanál segítségével, kaparással vagy rádiófrekvenciás készülékkel is.

Egyes szemölcsöket például csak kanalazással, helyi érzéstelenítéssel érdemes eltávolíttatni, hogy semmiképp ne nőjön vissza.

Más szemölcsöktől például fagyasztással is meg tudunk szabadulni, ha a patikai ecsetelők nem bizonyulnak hatékonynak. De sokáig ne húzzuk az orvosi konzultációt, mert ha egy ecsetelő néhány hét kezelés után nem teszi a dolgát, akkor már nem is fogja.

A rendszeres anyajegyszűrés életet menthet. Ne csak a szemölcsöket ellenőriztesd, ha már bőrgyógyásznál jársz!

Kiemelt képek: Getty Images