szules-epiduralis-erzestelenites-komplikaciok

Epidurállal vagy nélküle? – Egy új kutatás szerint az egyik verzió sokkal biztonságosabb

Epidurális érzéstelenítés igénybevételével vagy anélkül biztonságosabb a szülés? Egy kutatás meglepő eredményre jutott.
  • Megoszlanak a vélemények az epidurális érzéstelenítést illetően.
  • Sok nő esküszik az epidurálra, mások azonban kockázatosnak vélik.
  • Egy új kutatás, úgy tűnik, pontot tehet a vita végére.

Egy új brit kutatás során 567 216 olyan nőt vizsgáltak, akik 2007 és 2019 között hüvelyi úton vagy nem tervezett császármetszéssel szültek. Közülük 125 024 nőnél alkalmaztak epidurális érzéstelenítést (a szokásos módon, hátba adott fájdalomcsillapító-injekcióval). Az adatokat elemezve kiderült: azok, akik epidurállal szültek, kisebb eséllyel szenvedtek el komplikációkat (vérmérgezést, szívinfarktust stb.) a szülés utáni hetekben.

Szülés: Komplikációk ellen is jó az epidurális érzéstelenítés?

A Glasgow-i Egyetem és a Bristoli Egyetem kutatása szerint az epidurális érzéstelenítés 35%-kal csökkentette a potenciálisan életveszélyes állapotok kockázatát. Ezen kívül azt is megállapították, hogy az epidurális érzéstelenítés hatékonyabb volt azoknál a nőknél, akiknél idejekorán indult meg a szülés, illetve azoknál is, akik meglévő egészségi problémákkal küzdöttek.

Mindez azért kiemelt fontosságú eredmény, mert az Egyesült Királyságban egyre gyakrabban lépnek fel egészségi komplikációk a szülések után. A kutatók reményei szerint tehát az epidurális érzéstelenítés segíthet, hogy kevesebb rémületre okot adó következménnyel járjon a szülés.

szules-epiduralis-erzestelenites-komplikaciok

Fotó: Getty Images

„Az eredmények hangsúlyozzák, hogy biztosítani kell az epidurális érzéstelenítés hozzáférhetőségét, különösen a legveszélyeztetettebbek, az egészségi kockázatnak kitett vagy idő előtt szülő nők számára – mondta a kutatás vezető szerzője, Rachel Kearns professzor, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. – Ezáltal csökkenthetjük a súlyos egészségi következmények kockázatát, és biztonságosabb szülésélményt biztosíthatunk a nők számára.”

A kutatási eredmények egy héttel azután láttak napvilágot, hogy a brit parlament kimondta: a szülészeti szolgáltatások radikális átalakításra szorulnak a szigetországban, mivel a nők a mai napig szükségtelenül szenvednek életre szóló traumákat a szülés során és az utána következő napokban. Ez alapján kijelenthető tehát, hogy

nemcsak Magyarországon gyakori, hogy a leendő anyákat az orvosok és szülésznők kigúnyolják vagy nem megfelelően kezelik.

Ezt a fajta viselkedést nevezzük szülészeti erőszaknak.

Egyáltalán nem veszélytelen a szülés

Az Oxford vezette MBRRACE-UK jelentése korábban leírta, hogy a szülés során és az azt követő hat hétben fellépő súlyos komplikációs esetek 2009 és 2018 között majdnem megduplázódtak az Egyesült Királyságban, a brit nők pedig ugyanolyan arányban halnak meg manapság szülés közben, mint két évtizeddel ezelőtt.

2020 és 2022 között összesen 293 brit nő halt meg a terhessége alatt vagy a szülést követő hat héten belül.

Ezt a szakértők általában az idősebb korban történő gyerekvállalásos esetek és az elhízott anyák számának növekedésével magyarázzák. „Fontos, hogy könnyen érthető információkat kapjanak azok a nők, akiknél az epidurális érzéstelenítés megelőzhetné a súlyos betegségeket” – véli Deborah Lawlor professzor, a Bristoli Egyetem munkatársa. Bár az epidurális műtét általában biztonságosnak mondható, néha olyan mellékhatásokkal járhat, mint a fejfájás vagy a vérnyomáscsökkenés.

„Az előre nem tervezett császármetszés nem kudarc, az epidurális érzéstelenítés nem gyengeség” – Mediterrán magyar apa, 1. rész.

Kiemelt kép: Getty Images