5 dolog akadályoz álmaink megvalósításában győzzük le őket

5 dolog, ami álmaid megvalósításában akadályoz – Győzd le őket!

Folyton szuper ötleteid, és valójában nagy eséllyel megvalósítható álmaid vannak, de valahogy mégsem akarnak összejönni? Valószínűleg az 5 akadályozó egyike (vagy akár több is) áll utadban. Találd meg, melyik gáncsol el, és tippjeinkkel próbálj átjutni rajtuk.
  • Öt fő csoportra oszthatók azok az akadályok, amelyek gátolják az embereket (karrier)álmaik megvalósításában.
  • A kudarctól való félelem bizony a lista élén áll.
  • Jó hír, hogy vannak működőképes stratégiák az álmainkat, céljainkat akadályozó tényezők leküzdésére.

Persze most nem az olyan típusú álmodozásokra gondolunk, hogy balerina vagy világhírű rendező leszel, vagy hogy Nobel-díjat kapsz. (Mondjuk utóbbira akár még esély is lehet, a másodikhoz már azért rajta kellene lenni a nyomvonalon, az első meg… na az már nyolcévesen eldőlt, hogy nem leszel.)

Mert ugye vannak olyan álmok, amelyek azért vannak, hogy ellazítsanak, kikapcsoljanak a valóságból, ezekben akarhatsz bármit. Amíg a realitások talaján maradsz, és nem kockáztatod magad vagy mások biztonságát (legyen érzelmi, anyagi vagy fizikai), addig minden rendben van.

És vannak azok az álmok, például karrierálmok, amelyek nem véletlenül vannak. Ez esetben mások előtt is titkolt céljaidról, vágyaidról van szó, amelyeket kellő önbizalom vagy akaraterő híján csak álmokként emlegetsz. Most ez utóbbiakról lesz szó.

5 dolog akadályoz álmaink megvalósításában győzzük le őket

Valakinek egy saját vállalkozás, másnak egy utazás teljesen egyedül – mások az álmaink, de hasonló dolgok akadályoznak meg bennünket megvalósításukban (Fotó: Getty Images)

Álmaink és céljaink megvalósításának 5 akadálya

Dr. Ruth Gotian a mentorálás és a vezetőképzés világszerte elismert szakértője. A Nature, a Wall Street Journal és a Columbia University által is elismert coach, kutató. Volt év, amikor a világ 20 legjobb mentora közé választották. Régóta kutatja azt, hogy mi teszi sikeressé az embereket, és gyakran publikál is erről, sőt még könyvet is írt a témában (The Success Factor: Developing the Mindset and Skillset for Peak Business Performance, magyarul A sikertényező: A gondolkodásmód és a készségek fejlesztése az üzleti csúcsteljesítményhez.)

Dr. Gotian öt olyan dolgot szedett össze, amelyek általában az utunkban állnak, ha arról van szó, hogy megvalósítsuk egyébként teljesen reális álmainkat.

1. A félelem… például  kudarctól

A kudarctól való félelem igen erős és nyomasztó dolog, még a legambiciózusabb embereket is megbéníthatja. A félelem alapvető funkciója az, hogy megvédjen bennünket, de ha el akarunk érni valamit, ami extra erőbefektetést igényel, akkor különböző módokon állhat az utunkban.

Például félünk attól, hogy nem vagyunk olyan tehetségesek, erősek vagy szabadok, mint gondoltuk.

Félhetünk attól, hogy erőnkön felül kellene teljesítenünk, vagy attól, hogy ha belekezdünk, végül feladjuk… Ha egy álmot szeretnénk megvalósítani, akkor ehhez általában bátorságra van szükség, hogy félelmeink ellenére is merjünk, kockáztassunk, próbálkozzunk. Álmaink ritkán valósulnak meg a komfortzónánkon belül, úgyhogy elcsépelt vagy sem, csakis úgy tudjuk őket megvalósítani, ha kilépünk belőle.

Így győzheted le ezt az akadályt:

Tartsd észben, hogy a kudarc csupán egy adat, információ, és mint ilyen, tanulhatunk belőle. Kérdezd meg magadtól, mi a legrosszabb, ami történhet. A válasz valószínűleg egyáltalán nem lesz végzetes – csak perspektívába kell helyezni a dolgot: sokan jobban félnek magától a próbálkozástól, mint egy esetleges bukástól. Ha egyedül nem mersz belevágni, keress egy támogató közeget, ahol akár mentorokra is lelhetsz. És persze internalizáld, hogy a legtöbb ember sokkal alkalmazkodóbb és rugalmasabb, mint gondolnád.

Vannak bizonyosok viselkedésminták, amelyeket szüleinktől öröklünk – ezek szintén akadályozhatják álmaink elérését.

2. Külső nyomás és elvárások

Embertársaink persze nem csak segíthetnek, de akár akadályozhatnak is bennünket. Nem elég, hogy az önbizalomhiánnyal gyakran saját magunk ellenségei vagyunk, ott a család, a barátok, a közösségi média, sőt az egész társadalom – mind valamilyen elvárást támasztanak felénk. Mások sikere éppúgy elbizonytalaníthat, mint ahogy más esetben erőt is adhat. Az biztos, hogy saját magunk előtt sem akarunk (merünk, ugyebár) besülni, hát még szeretteink és a nagyvilág előtt!

Így győzheted le ezt az akadályt:

Ez sem lesz egy nagy újdonság, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla: nem másoknak élünk, hanem magunknak, és nem is az a feladatunk, hogy másokat boldoggá tegyünk, vagy hogy a szerintük nekünk való dolgokkal foglalkozzunk, az ő álmaikat valósítsuk meg. És mivel nincs két egyforma ember, fölösleges hasonlítgatni másokat magunkhoz, és versenyezni velük az életben. Állíts fel határokat: ha valaki szeret és támogat, nem fog gondot okozni, ha te kitalálod, hogy nyelvtanfolyamra jársz, vagy éppen belekezdesz a jógaoktató képzésbe.

álmok megvalósítása akadály

Családunk, embertársaink segíthetnek, de akár akadályozhatnak is bennünket álmaink megvalósításában (Fotó: Getty Images)

3. Türelmetlenség, a gyors siker utáni vágy

Az álmok megvalósítása türelmet és kitartást igényel, és bizony van, hogy nem is tehetünk semmit a továbblépésért, csak várhatunk… A néhány másodperces videók világában

a rövid távú boldogság iránti igény gyakran megnehezíti, hogy kitartóak maradjunk, hűek a célunkhoz.

Különösen akkor, amikor úgy tűnik, hogy nagyon lassan haladunk. (Ezt mindenki ismeri, aki felnőttként próbált például egy új nyelvet elsajátítani…) A valódi siker ráadásul kéz a kézben jár azzal, hogy az odáig vezető úton néha el is bukunk, és mondjuk vissza kell lépnünk kettőt, és onnan nekiindulni újból.

Így győzheted le ezt az akadályt:

Az a fajta elégedettség érzés, amit egy álom, vagyis nagy cél elérése ad, nem összehasonlítható a mindennapi apró sikerekkel. Viszont pont nagyságuk miatt nyomasztónak is tűnhetnek, olykor azt sem tudjuk, hol kezdjünk neki. Érdemes a nagy célig vezető utat apróbb szakaszokra bontani, és azt is sikernek könyvelni el, ha elérünk egy-egy mérföldkövet. Ez mindig segít a motiváció fenntartásában.

4. Önbizalomhiány és korlátozó hiedelmeink

Szinte már népbetegségnek számít az önbizalomhiány és az imposztor szindróma, vagyis amikor nem vagyunk képesek elhinni, hogy megérdemeljük sikereinket, és az az érzésünk, hogy bármikor lelepleződhetünk, hogy nem is vagyunk olyan jók. Márpedig ez nagy akadálya annak, hogy megvalósítsuk álmainkat.

Így győzheted le ezt az akadályt:

Önsorsrontó mintáink megváltoztatása gyakran terápiát igényel, de sokat segíthet, ha nevén nevezed, mi az, ami visszatart. Az egészséges önbizalom alapja, hogy pozitív és reális képet alakítunk ki magunkról, hogy erősségeink mellett gyengeségeinket is felismerjük, és alapvetően elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Ha terápiába jársz, valószínűleg szóba került már mindez (ha nem, ideje behozni a témát), ha nem jársz, érdemes egy mentor személyt találni, egy külső szemlélőt, aki képes objektív véleményt adni arról, hogyan haladsz az úton.

Mutatunk hat tippet, ami felturbózhatja az önbizalmad!

5. Források és lehetőségek hiánya

Persze előfordul, hogy magunkon felül álló tényezők akadályoznak bennünket. Az erőforrásokhoz, mentoráláshoz vagy lehetőségekhez való korlátozott hozzáférés jelentős kihívást jelenthet, ami könnyen eltérítheti álmaink megvalósítását. Ahogy Dr. Gotian mondja, „nehéz olyan ajtókon átmenni, amelyekről nem is tudod, hogy léteznek”.

Így győzheted le ezt az akadályt:

Fontos, hogy légy proaktív, és keresd olyan emberek társaságát, akik azon az úton haladnak, mint te. Nem szégyen segítséget kérni (akár közösségi-média csoportokban). Érdemes networkölni, vagyis kiépíteni a hálózatot, amelyben hasonszőrűekkel tudsz eszmét, és persze tippeket, tanácsokat cserélni. Szinte már minden területen léteznek (akár ingyenes) webináriumok, oktatási programok és konferenciák, használd ki ezeket, hiszen ne feledd: társakkal minden könnyebb.

Álmaink és céljaink elérésében bizony a példaképeink is ösztönözhetnek bennünket. A Nők Lapja 75., jubileumi éve alkalmából útjára indította és ünnepélyes rendezvény keretében első ízben adja át a Példakép Díjat. Hat kategóriában díjazzuk azokat a civil nőket, akik szakmájukban, hivatásukban kiemelkedőt nyújtanak, és példaértékűek lehetnek mindannyiunk számára.

Kattints, ha többet szeretnél megtudni a Példakép Díjról, és megismernéd a jelölteket – illetve szavaznál is rájuk!

Kiemelt kép: Getty Images