egeszseges-lab

Fókuszban az egészséges láb – Vigyázz rá!

A gyönyörűen pedikűrözött láb ápoltságról árulkodik, ám a karbantartás itt nem érhet véget, ugyanis ha kényelmetlen cipőkkel gyötörjük, és amíg nem fáj, szinte tudomást sem veszünk a létezéséről, sok egészségi problémánk adódhat.

Megtart, cipeli testünk súlyát: kulcsfontosságú testrészünk. A láb egészsége, épsége kulcsfontosságú. Vigyázzunk rá! Két lábra emelkedésünk óriási mérföldkő volt evolúciónk során, felszabaduló kezeink tették lehetővé az eszközhasználatot. Ennek azonban ára van: testünkhöz képest kicsiny talpainkra terheltük teljes súlyunkat, ami fokozott igénybevételnek teszi ki a lábfejet.

Az egészséges talp boltozatos felépítésű, ám öröklött hajlam és kedvezőtlen környezeti hatások eredményeképpen elveszítheti íveltségét. Dr. Hargitai Gergely ortopédus szerint ebben a legnagyobb szerepe a mozgásszegény életmódnak, a túlsúlynak, a nem megfelelő cipőnek, a fokozott terhelést jelentő sportoknak (küzdősport, tánc) és az állómunkának van. Ezek hatására a talp nyomásviszonyai megváltoznak, fájdalmas pontok és lábdeformitások alakulnak ki.

Ha jelez a láb

„A nagylábujj és kislábujj töve között húzódik a harántboltozat, melynek süllyedése számos panasz forrása lehet. Következményeként gyakran alakul ki az elülső lábpárnák fájdalma és a lábujjak deformitása – magyarázza a szakember. – A bütyök a nagylábujj tengelyeltérése, mely nemcsak esztétikai problémát jelent: az ellaposodott harántboltozat és a bütyök kiszélesíti a lábfejet, melyet így a cipő folyamatosan nyom. A nagy- vagy kislábujjnál irritáció alakul ki, amely a későbbiekben csontkinövést eredményezhet.

Kalapácsujj esetén a harántsüllyedés hatására az ujjak V-alakban meghajlanak. Lábháti felszínük a cipőhöz dörzsölődik, bőrkeményedést, fájdalmat, akár sebesedést okozva. A panaszok elsődleges kezelése egyedileg kialakított talpbetéttel történik, mely a lábboltozatok helyreállításával csökkenti a panaszokat. Más esetekben különböző segédeszközök is javulást hozhatnak.

Az éjszakai bütyökkorrigáló sínek, illetve a cipőviselés közben is használható szilikonos távtartók és ujjgyűrűk a lábujjak megfelelő pozícióban tartásával enyhítik a tüneteket, és megelőzhetik a deformitás fokozódását. A hosszboltozat a sarokcsont és a lábujjak töve között húzódik. Süllyedéséből adódó gyakori, nehezen kezelhető panasz a sarokfájdalom. Jellemzője az indulási nehézség és a reggeli fájdalom. Oka a talp kötőszövetes lemezének, a talpi bőnyének a túlterhelése.

Hatására szöveti sérülés, majd gyulladás jön létre, mely a későbbiekben csontkinövést, sarkantyút is eredményezhet. Tartós megoldást a problémára azok a kezelések jelentenek, melyek nemcsak a gyulladást csillapítják, hanem a szövetek gyógyulási képességének fokozásával visszaállítják a normál szöveti viszonyokat. A leghatékonyabb eljárás erre a lökéshullám-terápia. A gyógyulást egyedi talpbetét is segítheti, mely alátámasztva a hosszboltozatot, csökkenti a talpi bőnye terhelését.”

A problémák kialakulását a legjobb megelőzni: az egészséges testsúly fenntartása és a megfelelő cipőválasztás mellett rendszeres lábtornával tehetünk a legtöbbet lábunkért. Amennyiben a panaszok mégis fellépnek, érdemes mielőbb ortopédust felkeresni, mert maguktól ritkán oldódnak meg.

Az éjszakai bütyökkorrigáló sínek, illetve a cipőviselés közben is használható szilikonos távtartók és ujjgyűrűk a lábujjak megfelelő pozícióban tartásával enyhítik a tüneteket, és megelőzhetik a deformitás fokozódását.

Benő, reped, keményedik?

Többnyire a láb szerkezeti elváltozásai és a túlzott terhelés az oka a banálisnak tűnő bőrkeményedésnek is. Ez azonban nem csak esztétikai probléma: tyúkszem, sarokrepedés, súlyos esetben fekély kiindulópontja is lehet. „Az ortopédiai okok megszüntetése mellett nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás és a helyes talpápolás – avat be Reményi Kornélia lábápolási szakember. – Az otthoni kezelést fertőtlenítő lábmosással és az eszközök fertőtlenítésével kezdjük. Cukorbetegeknél a lábáztatás tilos.

Ezután a bőr legfelső, kemény rétegét finom, legyezőszerű mozdulatokkal lereszeljük, majd simára radírozzuk és hidratáljuk. Hámlasztó zoknik is léteznek, melyekkel kiegészíthetjük az egészséges láb otthoni esztétikai kezelését. Az ápolást nem érdemes megspórolni, mert az elhanyagolt talp berepedezhet, és a repedéseken keresztül kórokozók juthatnak a szervezetbe. A tyúkszem a lábujjakon, illetve a talp nyomáspontjain kialakuló, ék alakban a bőr mélyebb rétegeibe fúródó bőrkeményedés, mely az idegeket nyomva fájdalmat okoz.

Sok házi gyógymód létezik a kezelésére, ám ezek nem feltétlenül hoznak megoldást.

A tyúkszem ugyanis összetéveszthető a vírusos szemölcscsel, mely könnyen továbbterjed, és eltérő kezelést igényel. A panasszal érdemes lábápoló szakemberhez fordulni, aki tyúkszem esetén speciális eszközökkel eltávolítja az elszarusodott részt. A benőtt köröm is sokak életét keseríti meg. Bár öröklött hajlam is állhat a háttérben, kialakulásának fő oka a szoros cipő, a rendellenes pozíciót felvett lábujjak, a fokozott izzadás és a helytelen körömvágás.

Alkalmi problémánál a gyógypedikűrös által elvégzett kimetszés a megoldás. Visszatérő panasznál körömszabályozásra lehet szükség. Ez egy öt-hat hónapos kezelés: a körömlemez alá drótszálakat vezetünk, melyek kiemelik a körömszélt. A helyes körömvágási technika is fontos: a körömlemez ívét követjük, és a széleknél sem vágunk befelé.”

Az ortopédiai okok megszüntetése mellett nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás és a helyes talpápolás is.

A láb támasza a talpbetét? Nem feltétlenül!

A lábfej panaszainak jelentős részénél a talpbetét jelenti a megoldást. Kényelmi betétek a boltokban is kaphatók, ám dr. Hargitai Gergely ezeket csak bizonyos esetekben javasolja: „Bár kárt nem okoznak, hatásfokuk elmarad az egyedi betétekétől. Nem tartalmaznak nagy emeléseket, így azonnal kényelmesek, egész nap könnyen hordhatók, viszont pont emiatt legfeljebb enyhe panaszoknál segíthetnek.

Az egyedileg, ortopéd műszerésszel készíttetett betét tökéletesen illeszkedik a talphoz, ott és annyira emel, ahogy szükséges. Mivel jelentősen megváltoztatja a nyomásviszonyokat, a lábat fokozatosan kell hozzászoktatni viseléséhez. Az első négy-hat hét után azonban érdemes a lehető legtöbbet viselni még akkor is, ha a panaszok elmúlnak. Talpbetét használatakor ugyanis a talp izmai kevésbé dolgoznak, így elgyengülnek.

Ha a betétet rendszertelenül hordjuk, a betét nélküli időszakban a meggyengült izmok nem képesek biztosítani a talp megfelelő alátámasztását. Ezt a negatív hatást csökkenthetjük, ha lábtornával erősítjük az izmokat. Sportoláshoz érdemes elkészíttetni egyedi betétünk sportváltozatát, melyet az utcai betéthez való hozzászokás után kezdhetünk el használni. Mivel a talpbetéteket sima felszínre tervezik, a sportbetét behelyezése előtt a sportcipő saját betétjét el kell távolítani.

Fontos tudni, hogy a talpbetét idővel elvesztheti tartását, így rendszeresen ellenőriztetni kell. A hőre lágyuló műanyag betétek strapabírók és alakíthatók: ellenőrzésük és esetleges állításuk két évente javasolt. A szendvicsszerkezetű vagy habszivacs betéteket egy-másfél évente cserélni kell.”

egeszseges-lab

Testünk tükre a talp is

Talpunk nemcsak lábunk állapotáról tanúskodik, hanem a keleti orvoslásban régóta alkalmazott reflexológia szerint teljes szervezetünket leképezi. Ez a szervezeti térkép nemcsak egészségi állapotunk felmérésére alkalmas, de a megfelelő zónák ingerlésével a kapcsolódó szervek működése is javítható. A reflexterápia fokozza a vér- és nyirokkeringést, erősíti az immunrendszert, fájdalomcsillapító és feszültségoldó hatású.

Megelőzésre és a meglevő panaszok kezelésére is alkalmas azáltal, hogy beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. „Bár a kézen, fülön és íriszen is megtalálható az összes szerv reflexzónája, méreténél fogva a talp a legmegfelelőbb a reflexkezelésre – magyarázza Hernádi Lili talpreflexológus. – Ha egy szerv működésében zavar keletkezik, salakanyagok rakódnak le a hozzá kapcsoló talpi területen, melyek a reflexmasszázs közben kis göbökként érzékelhetők.

A korábban lezajlott gyulladások nyomai is kitapinthatók, aktuális betegség esetén pedig a zóna ingerlése rendszerint fájdalommal is jár. A kezelés egy rövid illóolajos lábfürdőt követően talpanként fél-fél óra masszázsból áll. Végigmegyünk az összes szervrendszeren, a problémás területekre többször visszatérve. Már egyetlen kezelés is beindítja a gyógyulást, de egy-két hetente érdemes további kezelésekkel ráerősíteni a folyamatra.

A terápia különösen hatásos nőgyógyászati és hormonális problémák, illetve emésztési és vizeletkiválasztási gondok esetén, továbbá kedvezően hat az alvási zavarokra is. Bizonyos egészségi állapotokban azonban nem alkalmazható: ilyen például a daganatos betegség, a veszélyeztetett terhesség, a visszérgyulladás és a lázas állapot.”

Cipőkisokos

Egy rosszul megválasztott cipő rengeteg panasz forrása lehet, ezért érdemes megfogadni ortopédus szakértőnk tanácsait:

  • Az ideális lábbeli kerek orrú, melyben kényelmesen elférnek a lábujjak.
  • Sarokmagassága egy-két centiméter. Ennél magasabb saroknál a terhelés az előlábra kerül, és harántsüllyedésre hajlamosít. Amennyiben kiszélesedik a lábfej, bőrkeményedés vagy fájdalom jelentkezik a talpon, a magassarkú használatát minimalizálni kell.
  • A nagyon lapos sarkú, vékony talpú cipő szintén nem megfelelő.
  • A lakás sima, de kemény felületein az anatómiai kiképzéssel rendelkező papucsok védik leginkább a lábat, a mezítlábas terhelés nem javasolt.
  • A gördülő talpú cipőkkel kapcsolatban a tapasztalatok vegyesek: egyes panaszoknál nagy segítséget jelenthetnek, ugyanakkor bizonyos helyeken túlterhelik a lábat.
  • A láb védelme sportoláskor is fontos. Az egy-két centiméteres sarkú, megfelelő belső talpkiképzéssel rendelkező sportcipő a legjobb választás.
  • Adottságaink egyénileg eltérhetnek, így érdemes lehet szaküzletben a lábunk formájához illeszkedő cipőt beszerezni.
  • Egyes márkák talp-, illetve lépésanalizáló berendezéssel is segítik a választást.
  • Amikor a cipő elvesztette tartását, le kell cserélni.

A cikk a Nők Lapja Egészség 2021. márciusi számában jelent meg.

Kiemelt kép: Unsplash