Egyetlen ártatlannak tűnő mondat, ami lavinát képes elindítani. Megmutatjuk, inkább hogyan kommunikáljunk olyannal, aki állandóan szorong.

Szorongani önmagában nagyon kellemetlen élmény. A külvilág tele van rizikó faktorokkal, melyek bármikor súlyosbíthatják a szorongás tüneteit. 

Ezt bevallani különösen nehéz, és noha megnyílni másoknak az érzéseinkről segítség lehet, ne felejtsük el, hogy ugyanakkor milyen stresszes tud lenni. Soha nem tudhatjuk, hogy ki hogyan válaszol, és mi az a trigger, ami felerősíti a negatív érzelmeket, mert a szorongás komplex állapot.

Szorongó emberrel kommunikálni olyan, mint aknamezőn járni. Még ha sokakat a jó szándék vezérel is,

nem biztos, hogy mindenki tudja mikor, mi billenti ki egyensúlyából a szorongó embert.

Ezt ne mondd annak, aki szorong!

A próbáltad már a meditációt vagy a jógát kezdetű kérdéstől kezdve a miért nem mész terápiára javaslatig bezárólag számos ötlet vagy kérdés, praktikusnak tűnő tanács fogalmazódik meg az emberek fejében. Aligha kell képzelőerő annak felismeréséhez, hogy mi történik, amikor egy szélsőségesen szorongó embernek azt mondják például, hogy ne pánikoljon.

De ha van mondat, ami igazán hidegrázást okoz egy szorongó ember számára, az a „beszélhetünk” vagy a „beszélnünk kell” kifejezés. 
Kevés üzenet képes úgy felemelni a pulzust, mint a beszélhetünk? kérdés, főleg ha váratlanul, egy nyugodt keddi napon tűnik fel a telefon képernyőjén.

ne mondd soha szorongó embernek

A szorongást egyetlen üzenet is aktiválhatja (Fotó: Getty Images)

A szorongó ember szótárában ez csupán egyetlen dolgot jelenthet: katasztrófa, végítélet, pusztulás. Ha délután érkezik az üzenet, csak az estének annyi, ha mondjuk reggel, akkor már a délelőtti kávénak is olyan íze van, mint ha maga Lucifer főzte volna.

A szorongás testi tünetei nem mindig tipikusak.

A kétértelműség azonnal aktiválja a szorongást

Hiszen ki tudja, mit jelent? Bármi lehet a szavak mögött, és szorongás esetén pontosan a homályos eredet az, ami fagyást okoz a címzettben, hiszen nem kapott egyértelmű információt. És mire a valódi beszélgetés megtörténik, a szorongó fejében valamennyi katasztrófa forgatókönyve részletesen lejátszódott.

Ennél még a fordulj fel üzenete is kellemesebb, hiszen a mondat tartalma és a mögöttes negatív érzelmi háttér egyértelmű, és jó eséllyel a címzett azt is tudja, hogy miért kapta.

A fejünkben létező kognitív torzítások azonban szélsőséges irányba terelhetik a gondolkodást.

A beszélnünk kell fordulat valami változást jelenthet, a változás pedig önmagában rettegéssel tölti el a szorongó embert.

Bármelyik nap katasztrófa lehet

„Az ilyen típusú üzenetek a kétértelműség, illetve a hangnem vagy a kontextus hiánya miatt óriási teret hagynak a saját értelmezésnek és megágyaznak a katasztrofizálásnak” – mondta el a HuffPostnak Alex Oliver-Gans házasság és családterapeuta. Mivel a leírt üzenetekből nem tudunk következtetni a fontos nonverbális jelzésekre, folyamatosan megkérdőjelezzük a hangnemet és a szándékot – mutatott rá a szakértő.

Ha kiváltódik a szorongás, a másik szándékának feltételezése negatív fordulatot vesz. Arianna Galligher, az ohiói egyetemen működő stressz, trauma- és reziliencia program igazgatója szerint a szorongás egyik klasszikus tünete a katasztrofizáló gondolkodás vagy az arra való hajlam, hogy azt hisszük: a legrosszabb fog megtörténni.

ne mondd soha szorongó embernek

A szorongás aktiválása helyett fogalmazzunk egyértelműen (Fotó: Getty Images)

A szorongó elme tehát elkezd felkészülni a szörnyű egészségügyi hír, szakítás vagy kirúgás feldolgozására, pedig a valóság vélhetően lényegesen kedvezőbben fog alakulni. Ez végtelenül kimerítő testi-lelki folyamat különösen akkor, ha felesleges.

A megoldás egyszerűbb, mint hinnénk

Több tucat ősz hajszálat, kezdődő pánikrohamot és hideg verejtékezést megspórolnánk, ha egyértelműen fogalmaznánk. Beszélnünk kell a jövő heti prezentációról, a hétvégi buliról, apád viselkedéséről, a tegnapi beszólásodról, a holnapi várható beszólásodról.

Már egy kétszavas félinformáció is megelőzheti a zűrzavart és a pánikot. Ha sürgősen szeretnénk egy általunk fontosnak tartott témáról beszélni, ne fukarkodjunk a szavakkal, főleg ha a vonal túloldalán a szorongás két lábon járó megtestesülése található. Ha pedig nagyon nehéz témáról van szó, felejtsük el a vészjósló beszélnünk kell üzenetet,

várjuk meg, amíg személyesen találkozunk vagy legalább telefonon próbálkozzunk, ahol a hangunkból sok minden kiderülhet.

A szorongók se engedjék át az irányítást teljesen: a végítélet próféciájának gyártása helyett kérdezzenek vissza, hogy miről is van szó. 

A szorongó emberrel való kommunikáció számos csapdát rejthet, ezért érdemes egyszerűen, tisztán fogalmazni, lehetőleg személyesen, hogy a katasztrófa érdeklődés hiányában tényleg elmaradjon. 

Meglepőnek tűnhet, de a szorongás olykor kifejezetten pozitív hatással van ránk. 

Kiemelt kép: Getty Images