disznovese-transzplantacio-halal

Meghalt a férfi, akibe egy disznó veséjét ültették

Elhunyt Rick Slayman, az első ember, aki genetikailag módosított disznóvese-átültetésben részesült.

A 62 éves Rick Slayman halálának hírét a családja osztotta meg a Massachusetts General Hospital közleményén keresztül. Azt írták, bár megrázta őket a férfi hirtelen halála, nagy vigasz számukra, hogy Slayman története sokakat inspirált. „Annak idején, az átültetés után Rick azt mondta, hogy az egyik ok, amiért alávetette magát ennek a beavatkozásnak, az volt, hogy reményt adjon annak a több ezer embernek, akiknek a túléléshez transzplantációra van szüksége. Rick elérte ezt a célt, a remény és az optimizmusa örökre megmarad.”

A korszakalkotó disznóvese-transzplantáció még 2024. március 21-én történt, Slayman pedig már április elejére annyira felépült, hogy hazatérhetett.

„Ezt a pillanatot, hogy ma olyan jó egészségi állapotban hagyhatom el a kórházat, amilyenben már rég voltam, évek óta vártam. Hogy ez most megvalósul, az életem egyik legboldogabb pillanata” – mondta a férfi annak idején.

Rick Slayman halálának híréről aztán 2024. május 12-én értesülhetett a világ. A halál pontos okát nem tudni, de a kórház leszögezte: „Nem találtak arra utaló jeleket, hogy az elhalálozás a nemrég történt transzplantáció következménye volna”.

Rick Slayman végstádiumú vesebetegségben, cukorbetegségben és magas vérnyomásban is szenvedett,

és egy korábbi műtétje (melynek során emberi vesét kapott) sikertelen volt. A disznóvese-transzplantációt azon szigorú protokoll szerint végezték el, amely az életveszélyes állapotban lévő betegek számára (egyéb gyógymód hiányában) hozzáférést biztosít kísérleti kezelésekhez.

disznovese-transzplantacio-halal

Fotó: Getty Images

Világszerte nagy gond a szervhiány

Dr. Leonardo V. Riella, a Rick Slayman műtétjét vezető orvos korábban elmondta, kórházukban jelenleg több mint 1400 beteg vár veseátültetésre. „A betegek egy része sajnos idő közben meghal, vagy már túl beteggé válik ahhoz, hogy átültetésben részesülhessen. Szilárd meggyőződésem, hogy a xenotranszplantáció ígéretes megoldást jelent a szervhiány okozta válságra” – szögezte le.

A xenotranszplantáció (eltérő fajú állatok közötti szerv-, illetve szövetátültetés) megoldást jelenthet a folyamatos szervhiányra a Massachusetts General Hospital szerint. Az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban jelenleg több mint 100 000 embert tartanak transzplantációs várólistán, közülük 90 000 betegnek lenne szüksége vesére.

Átlagosan három-öt évet kell várniuk a betegeknek a veseátültetésre.

Sokan bíznak azonban a xenotranszplantációban. A legelső ilyen emberi kísérleteket is sertés donorokkal végeztek még az 1960-as években – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Napjainkban már valamennyivel biztatóbbak az eredmények: először 2021 októberében sikerült egy génmódosított sertésvesét átültetni egy agyhalott ember testébe, 2022-ben pedig genetikailag módosított sertésszívet kapott egy 57 éves férfi. Utóbbihoz hasonló műtét történt 2023-ban is, akkor egy 58 éves férfin végezték el a transzplantációt – a műtéteket azonban mindketten csak hetekkel éltek túl.

Érdekes: Egy tanulmány szerint a szervátültetett betegek 89%-a tapasztal személyiségváltozást transzplantáció után.

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images