,,Én a szívemet adtam neked..." A Nők Lapja 2020/51-52. számának 4 az 1-ben rovata.

Adni jó. Időt, elismerést, ételt és életet is. Adományozókról írni szintén jó. Látni, mennyi szeretet, áldozatosság és önzetlenség lehet bennünk. Négy adományozót mutatunk be most, akik már megtalálták magukban az odafordulás képességét. Keresni pedig sosem késő!

,,Semmi sem volt természetesebb”

Mezei Klára és Gergő testvérek, négy év van köztük. Gergőnél már magzati korban tudni lehetett, hogy a veséi nem egészségesek. Tizenhét éves koráig számos műtéten esett át, és ahogy ő mondja, gyakorlatilag vegetált: állandóan hiányzott az iskolából, nem sportolhatott, és többször került életveszélyes állapotban kórházba. Tizennyolc évesen új lehetőséget kapott egy halott donortól származó vese formájában. A transzplantációt követő rehabilitáció részeként sportolni kezdett, majdnem harminc kilót fogyott, futó- és kerékpárosversenyek világ- és Európa-bajnokává vált – elkezdhetett végre igazán élni. Tíz év után viszont a beültetett vese kilökődött, és csak dialízissel tudták stabilizálni Gergő állapotát.
Ekkor Klára – akiben már kamaszként is felmerült, miért ne adhatná ő oda az egyik veséjét, ha ezzel segíthetne az öccsén – akcióba lépett. Felhívta a klinikát, kezdjék meg a kivizsgálását, hogy megtudhassák, alkalmas-e donornak. Kiderült, hogy a két testvér immunológiai paraméterei annyira hasonlóak, mintha egypetéjű ikrek lennének, így nem állt akadály az élő donoros szervátültetés előtt. Klára ugyan korábban egy szimpla vérvételnél is elájult, amikor a műtét reggelén ott feküdtek egymás mellett két kórházi ágyon, és Gergő rutinos műtöttként biztatta a nővérét, már semmi sem volt számára természetesebb.
Most harminchat és harminckét évesek, mindketten egészségesek. Klára veséje jó munkát végez Gergő testében. Mivel Klárának a műtét előtt hiányzott, hogy egy hasonló cipőben járó élő donorral átbeszélhesse, mi vár rá, jelentkezett az Átszervezés Alapítvány önkéntesei közé. Ma már mindketten az alapítvány kuratóriumának tagjai. Azért dolgoznak, hogy hazánkban, ahol a lakosság mintegy hat százaléka érintett valamilyen vesebetegségben, a szervátültetésre szorulók pontos és szakszerű információkat kapjanak, ha az élő donoros transzplantációról érdeklődnek. Erre nem kizárólag családon belül van mód – hívják fel a figyelmet a testvérek –, hanem megfelelő egyezés esetén akár érzelmi rokonnak, azaz barátnak is adható szerv.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több példaértékű történet a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .