A környezetvédelem nem a természetben kezdődik. Életünk minden területén fontos lenne a környezettudatos gondolkodás – így a szépségápolás terén is ajánlott szem előtt tartani, hogy a lehető legkevesebbet pazaroljunk és okosan válasszuk meg a használt termékeket.

A szintetikus anyagok jelentősen terhelik a természeti környezetet. Kozmetikum esetén ez igaz lehet a csomagolóanyagokra és az összetevőkre (hatóanyagokra és segédanyagokra egyaránt). A nem természetes forrásból származó hozzávalók egy része nemcsak hogy elraktározódhat a szervezetben, de – bőrünkről lemosva őket – könynyen belekerülhetnek az ivóvízhálózatba is. 

Környezetvédelem apró kopromisszumokkal

„Miközben a műanyagok kiváltása érdekében egyre népszerűbbek az újratölthető kozmetikai flakonok, az üveg- és a papíralapú csomagolóanyagok, sok esetben nem olyan egyszerű a megoldás – hangsúlyozza Szakonyi Eszter kozmetikusmester, egészségügyi szakkozmetikus. – Mondok egy példát: biodezodor esetében tegyük fel, hogy van egy mindentől mentes, ehető-iható, bőrbarát termék. Egyetlen hátránya, hogy az ujjbegyekre helyezve kellene felkenni a bőrfelületre, tehát nem úgy, mint ahogyan a könnyedén használható golyós dezodornál megszoktuk. A vásárlók olyan terméket szeretnének, ami a szokásos egyszerű mozdulatokkal felvihető, mindezt környezetbarát csomagolóanyagba zárva. Csakhogy ez nem megy kompromisszum nélkül: vagy a termékek tulajdonságain kell változtatni, vagy a megszokásainkon. Vagyis egyelőre nem teljesen megoldott a műanyag termékek egyenértékű kiváltása lebomló alapú anyagokra, de bízzunk benne, hogy ez csupán idő kérdése.”

Válogassunk a közeliből!

Már azzal is sokat tehetünk a környezetünkért, ha minél közelebbi gyártótól vásárolunk. Ne a világ másik feléről várjuk „az élet vizét”. „Kis eséllyel érkezik onnan, amiért a világ (benne mi is) igen nagy árat fogunk fizetni – figyelmeztet a szakember. – Az első ár a benne lévő megemelt tartósítószer-mennyiség lesz. 

Mert, ugye, az könnyen belátható: ahhoz, hogy Dél-Koreából vagy Ausztráliából Magyarországra érjen épen, sértetlenül egy kozmetikum, több konzerválóanyagra van szükség, mintha a szomszéd kerületben gyártották volna.

Igyekezzünk olyan termelőtől vagy gyártótól vásárolni, amelyik gyakran gyárt kisebb mennyiségeket, mert csak így biztosíthatók bizonyos minőségi paraméterek.”

Környezetvédelem a fürdőszobában.

Fotó: Unsplash

Környezetvédelem egyszerű, otthoni praktikákkal

Egyre többen vannak, akik maguk szeretnék elkészíteni az otthonukban a kozmetikumokat. Hogyan válasszuk ki az összetevőket? „Nyilván csakis természetes alapanyagokban gondolkodjunk – mondja Szakonyi Eszter kozmetikusmester, egészségügyi szakkozmetikus. – Azt az egyszerű összefüggést érdemes a fejünkbe vésni, hogy a bőrnek vízre és olajra van szüksége. Ahhoz, hogy a kettő keveredni tudjon egymással, kell egy emulgeátor. Ne gondoljunk nagy dolgokra: egy bio-Aloe vera gél tökéletes emulgeátor. Ha arányosan két egység vizet és egy egység olajat teszünk bele, nagy esélylyel használható krém lesz belőle. A »csináld magad« kozmetikumok most nagyon népszerűek, változatos alapanyagok kaphatók hozzá bioés natúrboltokban. Egy a fontos: az általunk készített kozmetikumokat csak magunkra és családtagjainkra használjuk el. Otthoni körülmények között ugyanis nem biztosítható sem a termékek tisztasága, sem a stabilitása. A kozmetikumkészítés szakmáját hosszú vegyészmérnöki egyetemi tanulmányok után sem feltétlenül könnyű gyakorolni.”

Kiemelt kép: Unsplash, a cikk a Nők Lapja Egészség 2023. októberi számában jelent meg.