Fogorvoshoz járni egyikünk sem szeret. Már a fúró hangja is idegessé tesz, nemhogy az egyéb válogatott kínzások gondolata. Mégis érdemes, sőt kötelező félévente megjelenni a rendelőben, ha fontos számunkra a szívünk egészsége.

Akinek nem jutott genetikailag jó fogsor, az a rendszeres fogmosás mellett is járhatott a fogorvoshoz iskoláskorától. Ekkor a legnagyobb gondot a fogak romlása okozza, jellemzően a nagy őrlők lyukadnak ki először, akár már óvodában, a tejfogak időszakában. Csakhogy évtizedekkel ezelőtt a fogorvoslás egészen másképp nézett ki kis hazánkban.

Az érzéstelenítő injekció még csak egy lehetőség volt a sok közül, amalgámmal tömtek, és a páciens lelkiállapota tulajdonképpen senkit sem érdekelt. Számoltunk vissza tíztől, miközben már nyolcnál belehasított a fogfúrás fájdalma az állkapcsunkba, véreztünk, és megtanultuk, hogy a fogorvos egyenlő a kínzással, a fájdalommal, a nemtörődömséggel.

Ezek után hiába ülünk a szépen festett, dekorált váróban, hiába hallgatjuk a megnyugtató zenét, hiába kedves az asszisztens és jelentek meg milliószor fejlettebb eszközök, technológiák. Már nem fáj az érzéstelenítő injekció sem, hiszen annak beadása előtt is kérhetünk lidokainos zselét. Olyan anyaggal tömik a lyukakat, amelyek esztétikusak és még a fogakat is erősítik. Sokunkban mégis már a szagok vagy a hangok visszahozzák a régi, kellemetlen emlékeket és őszintén szólva úgy kerüljük a fogorvosnak még a rendelőjét is, mint a darázsfészket.

Amíg nem muszáj, nem fáj nagyon, nem kérünk időpontot. S pont ez a baj.

Felnőttként már rég nem csak elromlott fogaink jelentenek problémát. Azok is, hiszen ki kell cserélni a régi töméseket, gyökérkezelni vagy húzni fogakat. Mellette azonban megjelennek az ínyproblémák, a rossz fogmosási és szájápolási szokások következményei. 

Melyikünk foglalkozott fiatalkorában a lepedékképződéssel, a fogkővel, a visszahúzódó íny vörösségével, érzékenységével? Kevesen. Most viszont hozzá kell szoknunk, hogy ezek épp akkora ellenségek, mint a gyerekkori fogmanók az apró, elképzelt kis csákányaikkal. A lerakodó fogkőben, lepedékben megtelepednek a káros baktériumok, és ha nem lát minket rendszeresen fogorvos, bizony jön az ínygyulladás és a fogvesztés. Helló, felnőtt élet.

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/27/fogorvos-szivbetegseg/ ‎

A fogorvosnak nagy szerepe van a szívbetegségek megelőzésében (Fotó: Getty Images)

Ezért van szükség a fogorvosra

Azon túl, hogy szebben és fehérebben csillognak a fogaink az alapos, egy-másfél órás fogkőleszedés és pucolás után, ilyenkor távolítják el azokat a lerakódásokat, amelyek minden fogínyprobléma melegágyát jelentik. Ez pedig van olyan fontos, mint egy gyulladt fog. Utóbbiról tudjuk, hogy a hajhullástól kezdve a szívproblémákig egy sor bajt okozhat, mint gyulladt góc. No erre a fogkőben üldögélő baktériumok is képesek.

A szívbetegség nem játék

A rossz szájhigiénia, a vele járó fogínybetegség vagy fogvesztés hajlamosít egy sor betegségre. Azok, akik elhanyagolják a fogorvost, nagyobb arányban szenvednek szív- és érrendszeri problémákban, kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést.
A fogínyt megfertőző baktériumok ugyanis a szervezet más részein lévő erekbe is eljutnak. Ott érgyulladást és egyéb károsodást okoznak; apró vérrögök vagy érfalreakódások, érszűkületek keletkeznek miattuk, amelyek azt a szervet károsítják, amelyben az elzáródást okozzák. A bizonyíték ott van az ereinkben: a szájtól távol elhelyezkedő véredényekben, sőt a szívbillentyűkben is kimutatták azokat a baktérium-maradványokat, amelyek a fogaink között foglalnak helyet. Az antibiotikum-kúra pedig az ilyen típusú kockázatok csökkentésében már nem segít.

Valójában nem maguk a baktériumok okozzák az érproblémákat, hanem a szervezet immunválasza, azaz a gyulladás.

Érrendszeri károsodások egész sorozatát indítja el az egész szervezetben, beleértve a szívet és az agyat is. Egyes esetekben az ízületek károsodnak és fájdalmas, súlyos rheumatoid arthritis alakul ki, de a rossz szájhigiénia a hasnyálmirigyrákkal is összefügghet.

A Centers for Disease Control and Prevention tanulmánya szerint a 30 éves és idősebb amerikai felnőttek csaknem fele, a 65 év felettiek 70%-a szenved valamilyen fogínybetegségben. Ezek egy része laikusként is látható vagy érezhető, nagy részük viszont nem. Ezért kell félévente meglátogatnunk a fogorvost, aki nemcsak a fogromlást, de a lepedéket, fogkövet is keresi.

Tegyünk az egészségünkért!

Ezek rendszeres eltávolítása esetén egészségesebb életet élhetünk és megelőzhetünk egy sor komoly betegséget, ráadásul a fogaink is a helyükön maradnak. S igen, egy sor szokatlan kellékre lesz szükségünk. Gyerekkorunkban mit sem tudtunk a fogselyemről, a különféle fogköztisztító kefékről (bár biztosan tetszettek volna a színes, furcsa eszközök), az egycsomós fogkeféről, és társaikról. Felnőttként meg kell tanulnunk magabiztosan és rendszeresen használni őket. Nem divathóbortok, nem amerikai filmes kellékek, hanem azok az eszközök, amelyek segítenek egészségesen, üdén, tisztán tartani a fogainkat, ameddig csak lehet.

Kiemelt kép: Getty Images