kullancs betegseg

Erről a kullancs okozta betegségről alig hallani, pedig gyógyíthatatlan

Egyre jobb az idő, idén talán azt is megérjük, hogy a korán kezdődő tavasz nem fordul újra zord télbe. Sajnos a betegségeket hordozó kullancsok éppilyen lelkesítőnek találják a napsütést, a meleget, no és persze a kirándulókat.

A tavasz a kullancsok kedvenc évszaka. A hosszú téli böjt után végre újra kirándulókra vethetik magukat, akik pont a vizes élőhelyeken, folyópartokon, bozótosban sétálnak, élvezve a tavasz első jeleit. Soha máskor nem ilyen éhesek a kis ízeltlábúak: bár a felnőtt példányok kivételesen jól bírják az éhezést, tavasszal ők is sürgető szükségét érzik a táplálkozásnak. Ez még nem lenne gond, ha nem adnának át igen veszélyes betegségeket közben.

Alapvetően kétfajta kórról tudunk, amit kullancson keresztül kaphatunk el. Az egyik az agyvelő- és agyhártyagyulladás, tudományos nevén kullancsencephalitis. Egy hétig, de akár egy hónapig is lappanghat a betegség, majd erős fejfájásal, magas lázzal, hányással, ízületi fájdalmakkal és olykor bénulással jelentkeznek a tünetek. A betegség egy százalékos halálozási arányú, de

minden tizedik páciens maradandó bénulást szenved el, a szellemi károsodás pedig ennél háromszor gyakoribb.

Éppen ezért olyan fontos, hogy már a kicsi gyerekeknek (1 éves kortól adható az első adag) is beadassuk a védőoltást, ami három injekcióból, majd később több évente beadott emlékeztető oltásokból áll. Össze sem lehet hasonlítani az oltóanyag árát és a szúrások kellemetlenséget a betegség komoly következményeivel. Az immunizálást pont most, még a nagy tavaszi hullám előtt érdemes elkezdeni gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt, a betegségre ugyanis jelenleg nincs gyógyír.

A jól ismert Lyme-kór

Miközben ezer kullancsból csak egy hordozza a kullancsencephalitis vírusát, addig a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium ezer állatból százban megtalálható. Szerencsére 3 hetes antibiotikumkúrával ki lehet kezelni a kórt, de csak akkor, ha időben észrevesszük. Az oly sokat emlegetett piros, kokárda alakú folt nem minden esetben jelenik meg a csípés után, így

ha nem vettük észre a kullancsot, és az dolga végeztével távozott, csak a később jelentkező tünetekből sejthetjük, hogy megbetegedtünk.

A Lyme-kór ráadásul ügyesen lappang, akár hónapok is eltelhetnek az ominózus kirándulás után, mire bármilyen jel bajra utalna. A tünetek változatosak, és nem mindenki jut el időben a vérvétellel történő tesztre. A baktérium agyhártyagyulladást, idegrendszeri gondokat, szívizomgyulladást, ízületi gyulladást, bénulást is kiválthat, az évekig kezeletlenül hagyott fertőzés pedig élethosszig tartó, nehezen kezelhető, fájdalmas tünetekkel járhat.

kullancs betegseg

A kullancs sokféle betegséget átadhat, ezért elengedhetetlen a megfelelő védekezés (Fotó: Getty Images)

A betegség ellen létezett védőoltás

A betegséget egyébként csak 1977-ben írták le először, az esetek Amerikában, a Connecticut állambeli Old Lyme-ben fordultak elő nagy számban, innen ered a fertőzés elnevezése is. Azt már kevesebben tudják, hogy ez ellen is kifejlesztettek védőoltást. A vakcina olyan antitesteket stimulált, amelyek megtámadták a kullancs belében lévő Lyme-baktériumot, miközben az a vért szívta.

A három oltás körülbelül 78%-ban nyújtott védelmet a betegség ellen.

A vakcinát 1998-ban engedélyezték. 2002-re viszont ki is vonták a forgalomból. Érdekes, hogy a kutyáknak továbbra is elérhető a vakcina, míg az embereknek nem.

Mit okoz a kezeletlen Lyme-kór?

A Lyme-kór épp eléggé félelmetes önmagában is, de a fertőzés kiválthat más betegségeket is. Ilyen a scleroderma, egy jellemzően a bőrt és a kötőszöveteket érintő, gyógyíthatatlan autoimmun betegség. Két fajtáját különböztetjük meg, a csak a bőrt érintő, lokalizált formáját és a szisztémásat, amelyben az emésztőrendszer, a tüdő, a vesék is érintettek, és jelentősen lerövidíti a beteg élettartamát. A Lyme-kórt okozó baktériumot a lokalizált sclerodermával hozták összefüggésbe, s ez olyannyira fennáll, hogy gyakran a scleroderma diagnosztizálásakor a bőrgyógyászaton automatikusan küldenek Lyme-tesztre is.

Sok páciens ekkor döbben rá, hogy kullancs okozta fertőzésen esett át.

Ekkor viszont már „szinte mindegy”, hiszen hiába kezelik a borelliózist antibiotikumokkal, az nem minden esetben javít a gyógyíthatatlan sclerodermán. Az autoimmun betegség a bőr elszíneződésével és megkeményedésével jár. Gyakran okoz hajhullást, a szempillák és a szemöldök elvesztését, szembetegséget, ízületi gyulladást és érrendszeri problémákat is. Ha az arcot érinti, nagyon jellegzetes módon torzítja el a vonásokat.

Más betegségek és a létfontosságú megelőzés

A kullancsok ezek mellett még tartogatnak meglepetéseket: a lovak közelében élő vagy sportoló gyerekeknél fordul elő a nyirokcsomógyulladással járó, a hajas fejbőrt támadó tibola nevű bakteriális betegség. A nyúlpestis, más néven tularaemia magas lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal, a csípés helyén kialakuló fájdalmas duzzanatattal járó súlyos betegség, számos szövődménnyel. Ritkán ugyan, de Q-láz, azaz vérzéses kullancsláz is előfordul, ez esetben a háziállatot fertőzi meg a kullancs, az ember pedig mondjuk a beteg szarvasmarha tejének fogyasztása, vagy a fertőzött kutyával való érintkezés után tapasztal tüneteket.

Nem véletlen hát, hogy olyan sokat foglalkozunk a megelőzéssel: életmentő lehet.

Ha sétálni, kirándulni, vagy épp túrázni indulunk, mindenképpen fújjuk be magunkat kullancsriasztó spray-vel, tűrjük a nadrágot a zokniba, és hazaérve azonnal vizsgáljuk át testünk minden négyzetcentiméterét. Az éhes vérszívók ugyanis olykor minden védelmi vonalon áthatolnak, és már csak a bőrünkbe fúródva, vagy azon mászva találjuk meg őket. Kiemelten fontos, hogy az állatot kullancscsipesszel szedjük ki, mert így megakadályozhatjuk, hogy a gyomortartalma belénk ürüljön, és elkapjunk valamilyen fertőzést. A még időben észrevett és szakszerűen eltávolított kullancs esetén minimális az esélyünk a megbetegedésre, de soha nem lehetünk elég óvatosak.

Kiemelt kép: Getty Images