kullancsok

A kullancsok egész nyáron távol maradnak kertünktől ezzel a néhány praktikával

Az alábbi egyszerű módszerekkel újra gondtalan lehet a kertben töltött idő.

A kullancsok nem csupán vérszívó tulajdonságuk miatt visszataszító állatok, de még olyan súlyos betegségeket is terjesztenek, mint a Lyme-kór vagy a halálos krími-kongói vérzéses láz, melyről nemrég írtunk részletesebben. A pánikhoz az sem kell, hogy kullancsot találjunk a bőrünkben (ha ez mégis bekövetkezik, ezzel a módszerrel távolíthatjuk el helyesen), elegendő pusztán a tudat, hogy ott bujkálhatnak kertünkben, és már be is árnyékolták a szabadban töltött nyári pillanatokat.

A vegyi beavatkozások, riasztószerek mellett azonban léteznek olyan természetes kullancsriasztó módszerek, melyek segítenek megvédeni otthonunk zöldövezetét, családtagjainkat és persze bennünket is. 

Rendszeresen nyírjuk a füvet

A kullancsok a nedves, sűrű növényzetű, árnyékos helyeket kedvelik, ezért kezdjük rögtön azzal, hogy lenyírjuk a magas füvet, melyben könnyedén meglapulhatnak és percek alatt a nadrágunk, zoknink szélén köthetnek ki. Takarítsuk fel a levágott fű maradványait is, és ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk, tegyük a komposztálóba vagy használjuk a gyomok ellen a veteményesben. 

Tegyünk akadályokat a kullancsok elé 

Pontosabban a lábaik alá, a kullancsok ugyanis inkább a puha, nedves fűben szeretnek tartózkodni, tehát nagy ívben kerülik a faforgáccsal, mulccsal vagy kaviccsal beszórt göröngyösebb utakat. Szórjunk belőle a terület köré, ahol a legtöbb időt töltjük, vagy a pázsit és a fás részek közé, ezzel megakadályozzuk a kullancsok átjutását.

kullancsok

Fotó: Canva

Riasszuk el őket növényekkel

Kiegészítő védelem gyanánt benépesíthetjük a kertet olyan növényekkel, melyek illatanyagaik és vegyületeik révén távol tartják a vérszívókat. A rozmaring és a citromfű erős illata, a hagymafélék jellegzetes aromája irritálja a kullancsokat, de a körömvirág által termelt anyagok, valamint a cickafark is hatásos lehet elriasztásukra, akár olaj vagy kivonat formájában is. 

Távolítsuk el élőhelyeiket

Az egyik legbiztosabb módja távol tartásuknak, ha még csak lehetőséget sem biztosítunk számukra a beköltözésre, vagyis rögtön élőhelyeik felszámolásával kezdjük a megelőzést. A kullancsok a nedves, magas fű mellett kedvelik a kőfalak rejtett tövét, az egymáson hagyott rönköket és a kidőlt fákat, melyek különösen vonzó élőhelyek számukra, főleg, ha még árnyékban is vannak. Fektessük inkább a rönköket tűző napra, és távolítsuk el mihamarabb a korhadt farészeket, a ház tövét beárnyékoló tárgyakat. 

Legyen a kert madárbarát

Számos madárfaj, például a réti pityer vagy a csíz is rendszeresen táplálkozik kullancsokkal. Ezek a madarak segíthetnek csökkenteni a kertünkben megtelepedett populációt, ezért amennyire csak lehet, teremtsünk számukra hívogató környezetet. Biztosítsuk nekik a kellő vízforrást, az ételadagolókat és a bokros menedékhelyeket, hogy rendszeres látogatókká váljanak otthonunkban. 

Kiemelt kép: Canva