szülő felnőtt gyerek kérdések

5 dolog, amit soha ne kérdezz meg a felnőtt gyerekedtől

Nem azt mondjuk, hogy ezek tabutémák, mindenesetre nagyon érzékenyen szabad csak róluk beszélni, akkor sem faggatózva.
  • A szülő-gyerek viszony folyamatosan változik.
  • A többi kapcsolatunkhoz hasonlóan ennek is tiszteletre kell épülnie.
  • A kérdezősködéssel csak ellentétes hatást érünk el.

Ahogy a gyerekeink nőnek, úgy változik a velük való kapcsolatunk és az életükhöz való viszonyunk is. Bár mindig a kis babukáink lesznek, fontos tiszteletteljes és megértő módokon kezelni ezt a kapcsolatot is, ugyanúgy, ahogy a többi emberrel valót. (Az például már megírtuk korábban, hogy mi az az 5 szó, amit sose mondjunk a felnőtt gyerekünknek, ez elég sokat tud segíteni benne.)

El kell fogadnunk, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket inkább jobb elkerülni – nem azért, mert tabuk, hanem azért, mert semmi közünk hozzá. Ez egy olyan keserű pirula, amit muszáj lenyelnünk a kiegyensúlyozott viszony miatt. Higgyük el, hogy anélkül is a tudtukra adhatjuk, hogy szeretjük őket, hogy folyamatosan „intim pistáskodnánk”. Aztán ha tényleg szeretetteljes és bizalomra épülő a kapcsolatunk, akkor úgyis beavat a dolgaiba, de ezt nem lehet erőszakosan, kérdezősködéssel kierőszakolni, mert azzal csak pont az ellenkezőjét érhetjük el.

Ezt az 5 dolgot soha ne kérdezzük meg felnőtt gyerekünktől

Miért nem házasodtál még meg?

Ez a kérdés sokszor hatalmas nyomást gyakorolhat a fiatal felnőttekre, és elképzelhető, hogy nem is ismerik még pontosan a saját érzelmeiket és terveiket ezen a téren. Mindenki saját ütemében halad az életében, a házasság pedig egyéni döntés. Egy tanulmány, melyet a Journal of Marriage and Family publikált, rámutatott, hogy a társadalmi nyomás miatt történő házasságok magasabb válásrátával járnak, éppen ezért nem érdemes sürgetnünk. A felnőtt gyerekek gyakran a korai házasság helyett inkább csak az együttélést választják, már ha egyáltalán szeretnének hosszú távú, monogám kapcsolatot, de ezt rájuk kell bíznunk.

Mikor jön már a kisunokám?

A gyerekvállalás – ahogy már mi is többször írtunk róla – egy olyan személyes és intim döntés, amire nem mindenki kész vagy képes ugyanabban az időben, és ez így is van rendjén. Az American Journal of Sociology cikke szerint nemcsak az egyéni, hanem a társadalmi tényezők, mint például a karrierépítés vagy a gazdasági körülmények, befolyásolhatják ezt a döntést, így a meddőség vagy a gyerekvállalás elhalasztása összetett pszichológiai és társadalmi téma, amit nem érdemes a vasárnapi ebéd mellett feszegetni. Ez a kérdés érzékeny téma lehet, és esetleges meddőségi vagy más, akár párkapcsolati nehézségeket is felszínre hozhat, amelyekről a gyerekünk nem biztos, hogy beszélni szeretne, pláne nem velünk.

A boldog szülő-felnőtt gyerek kapcsolat titka az, hogy megadjuk a tiszteletet és ne kérdezősködjünk olyasmiről, amihez nincsen közünk (Fotó: Canva)

A boldog szülő-felnőtt gyerek kapcsolat titka az, hogy megadjuk a tiszteletet és ne kérdezősködjünk olyasmiről, amihez nincsen közünk (Fotó: Canva)

Mennyit keresel?

Az anyagiak mindig érzékeny téma, mi magyarok pedig nagyon szívesen turkálunk a másik pénztárcájában. Azonban a felnőtt gyerekeink pénzügyi helyzete magánügy. Nem mindenki vágyik arra, hogy másoknak, akár családtagoknak elárulja a fizetését vagy anyagi helyzetét, pláne, hogy ezek sokszor konfliktusforrást jelentenek a családokban. Egy, a Healty Love and Money oldalon megjelent kutatás kimutatta, hogy a pénzügyi stressz összekapcsolódik a családon belüli konfliktusokkal, éppen ezért a gyerekünk lehet, hogy nem érzi kényelmesnek, hogy nyíltan beszéljen a fizetéséről. Hagyjuk rá a dolgot, és örüljünk annak, ha boldogul a saját lábára állva.

Miért pont ezt szakmát választottad?

Van az a mondás, hogy ne kérdezz olyasmit, amire nem akarod tudni a választ – na ez is egy ilyen dolog. Ugyanis olyan válaszokat hozhat magával, amelyek nem feltétlenül felelnek meg a szülői elvárásoknak, így csak veszekedést szít. A szakma kiválasztása egyéni preferencia, és érthető, hogy a gyerek önállóan szeretne dönteni a saját életútjáról. A karrier kiválasztásával kapcsolatos kérdések összetettek lehetnek, de a szülők támogatása és elfogadása kulcsfontosságú a pozitív fejlődéshez. Fontos, hogy ne a mi régi vágyunkat valósítsa meg, vagy folytassa az általunk kitaposott utat, esetleg azt csinálja, amit mi elképzeltünk a számára – bármennyire is azt hisszük, mi tudjuk a tutit, el kell fogadnunk, hogy ez az ő élete, az ő döntése, nem pedig a miénk.

Miért nem jársz edzeni vagy miért nem élsz egészségesebben?

Az egészséggel kapcsolatos kérdések is érzékeny témák lehetnek a családban. Bár szeretnénk máshogy gondolni, a felnőtt gyerekek már ismerik a saját testüket és életstílusukat, és lehet, hogy nem érzik szükségét, hogy másoknak számot adjanak erről – főleg ha az szülői alákérdezés, vagy nem is olyan burkolt elvárás. Az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity című folyóiratban közölt tanulmányok azt mutatják, hogy az egyéni motiváció és a pozitív támogatás hozzájárulhat az egészséges életmód kialakításához, így azzal tehetünk a legtöbbet a felnőtt gyerekünkért, ha saját viselkedésünkkel mutatunk neki példát, nem pedig kérdésekkel noszogtatjuk. 

A felnőtt gyerekeink személyisége és életútja már kialakult, és fontos tiszteletteljes és megértő módon kezelnünk a kapcsolatunkat velük – már ha azt szeretnénk, hogy a családi kötelékek továbbra is erősek maradjanak. Ha szeretnék a tanácsunkat vagy a véleményünket kikérni, azt higgyük el, hogy a fenti kérdések nélkül is megteszik. Addig pedig csak bízhatunk abban, hogy jó munkát végeztünk, és megállják egyedül is a helyüket az életben.

Kattints ide, és olvasd el, hogy mégis milyen felnőni egy mérgező szülő mellett.

Kiemelt kép: Getty Images