„Még nem végeztem az élettel” – végstádiumú mellrákjáról nyilatkozott Shannen Doherty

Az amerikai színésznő elmondta, erős marad annak ellenére, hogy a IV. stádiumú mellrákkal folytatott harcában újabb nehézséghez ért.

Az 52 éves színésznő november 29-én megjelent, a People magazinnak adott interjújában beszélt arról, hogy a legutóbbi vizsgálatok szerint betegsége átterjedt a csontjaira is. A Beverly Hills 90210 és a Bűbájos boszorkák sztárja hosszú évek óta folytat ádáz küzdelmet a gyilkos kórral. Először még 2015 márciusában diagnosztizáltak nála mellrákot, akkor majd két évig kapott kemoterápiás kezelést. Az év tavaszán úgy nyilatkozott, gyógyulófélben van, 2020 februárjára azonban a betegség sajnos visszatért, és a színésznő ekkor már IV. stádiumú rákról beszélt.

„Nem hiszem, hogy ezt könnyen fel tudom dolgozni, de azon vagyok, hogy sikerüljön – nyilatkozta akkor betegsége rosszabbra fordulásáról. Sok-sok keserű pirulát le kell nyelnem ezen az úton, de szentül hiszek abban, hogy az életünk nem ér véget abban a pillanatban, ahogy megkapjuk a rettegett diagnózist.

Mindig van miért tovább és tovább küzdeni.”

Doherty az elmúlt években folyamatosan tájékoztatta a rajongókat arról, hol is tart éppen a kórral folytatott küzdelemben. Ez év elején felfedte, hogy a mellrákja agyi áttétet képzett. „Szerencsés vagyok, mert egészen elképesztő orvosaim vannak, írta júniusban egy az Instagramra posztolt videó mellé, ami az akkori sugárkezeléséről készült. Egy szintén júniusban megosztott feltöltésben Doherty bepillantást engedett abba is, hogyan készült fel a sugárkezelést követő műtétre. „Van egy daganat a fejemben, amit el kell távolítani és amiből mintát is vesznek. Természetesen próbálok bátor lenni, de nagyon nehéz, mert néha megbénít a félelem.

A félelem a legnehezebb ebben a folyamatban.

Nyomasztó, amikor hogy félek az összes lehetséges rossz kimeneteltől, aggódom hogy magára hagyom az anyukámat, és hogy ez milyen hatással lehet rá. Aggódom, hogy a műtét után már nem én leszek. Ilyen betegség a rák” – írta bejegyzésébe, aminek közlésével az volt a célja, hogy erőt adjon azoknak, akik hasonló nehézségeken vannak túl, vagy épp most élik át azokat. Doherty azt is elmondta, hogy segíteni akar abban, hogy a betegségre még nagyobb figyelem irányuljon, és el szeretné érni azt is, hogy a kormányok több pénzt különítsenek el a rákkutatásra. „Kész őrület, hogy még mindig nincs gyógymódunk erre” – mondta, megjegyezve, hogy a betegség arra kényszerítette, hogy elkezdjen a saját életében is magasztosabb célokat kitűzni magának. 

„Nem akarok meghalni” – mondta az 52 éves Doherty a People-nek egy november 29-én, szerdán megjelent interjúban, amelyben elárulta, hogy a betegség átterjedt a csontjaira is. Doherty a rossz hírek ellenére továbbra is eltökélt a betegséggel való küzdelemben. „Még nem fejeztem be az életet. Még nem végeztem a szeretettel. Nem végeztem az alkotással. Még nem végeztem azzal, hogy jobbá tegyem a világot”.

Edukálni

Doherty reméli, hogy a betegség elleni küzdelemben kihasználhat még csak kísérleti fázisban lévő gyógymódokat, miközben azt is missziójának tekinti, hogy tudatosítsa a társadalomban, hogy a rákbetegséggel sokan évekig, évtizedekig együtt élnek, miközben ugyanolyan tevékeny és hasznos emberek, mint a többiek. 

„Az emberek azt feltételezik, hogy ha rákos vagy, nem tudsz járni, nem tudsz enni, nem tudsz dolgozni. Nagyon korán lemondanak rólad, parkoló pályára tesznek és már nemigen várnak tőled semmit.

Ez a legrosszabb, amit tehetnek. Hiszen a kezelések közti időszakokban nemcsak élénkek vagyunk, de teljesen más is az életszemléletünk. Olyan emberek vagyunk, akik dolgozni akarnak, előre tekintenek, és a lehető legnagyobb elánnal szeretnék élni az életüket.”

Doherty nem engedi, hogy mindennapjait az egészségi állapota határozza meg. „Hiszek benne, hogy még nagyon sok van előttem, hogy a legszebb emlékeim még hátra vannak. Imádkozom. Úgy ébredek és fekszem le, hogy hálát adok Istennek, imádkozom a számomra fontos dolgokért és igyekszem nem sokat kérni. Ez összeköt engem egy magasabb erővel és a spiritualitással. A hitem az én mantrám” – mondta el a beszélgetésben. 

Mellrák és tudatosság

A mellrák a magyar nők körében is az egyik legrettegettebb betegség, és a legtöbbünknek nincs lehetőségé arra, hogy az egészségügy leterheltségén átugorva magánúton keresse a gyógyulás legmodernebb módjait. A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eleme már csak ezért is megelőzés, annak pedig a rendszeres önvizsgálat az alapja. Nemrégiben cikksorozatban írtunk arról, hogyan mentette megy egy magyar táncművész, Papp Tímea életét az önvizsgálat és az a tudatosság, amivel annak ellenére ment orvostól-orvosig, hogy sokáig nem vették komolyan a panaszát. Ezeknek az ismert nőknek az esetei nemcsak azt erősítik meg, hogy a rákbetegség senkit nem kímél, de segítenek abban is, hogy a gyógyulást akadályozó szégyen, stigma oldódjon. 

Érdekel minden, ami az egészségmegőrzéssel kapcsolatos? Ebben a korábbi cikkünkben az immunrendszer erősítéséről írtunk. 

Kiemelt kép: Shannen Doherty egy korábbi sajtókonferencián (Fotó: Vera Anderson/WireImage)