Nem hittek neki az orvosok, pedig valóban petefészekrákja volt a 25 éves nőnek

Hiába figyelmeztette az orvosokat, hogy nincs jól, ők csak legyintettek a tüneteire.

Emma Schlamm 25 éves korában, egyszer csak hirtelen fájdalmat érzett a derekánál, bal oldalt, és bár hiába osztotta meg ezt az információt orvosaival, nem vették komolyan a panaszát. A fiatal nő azonban nem nyugodott bele ebbe, és milyen jól tette – írja Today.com.

Schlamm számos orvost megjárt, mire végre elvégeztek rajta egy vizsgálatot, melyből azonnal kiderült, aggodalma nem volt alaptalan: csomót találtak az egyik petefészkén – az orvosok azonban még ekkor sem tulajdonítottak nagy jelentőséget az ügynek, sőt, először meg sem akarták műteni. „Azt a látszatot keltették, hogy minden rendben van, mondogatták, hogy higgyem el, igenis jól vagyok. Csitítgattak, mikor sírtam, megpróbálták minimalizálni az érzelmeimet. Hihetetlenül elutasítóan bántak velem – mesélte a nő, aki még ekkor is azt érezte, valójában nagyobb lehet a baj. – Kitartóan küzdöttem, mert kezdtem aggódni. Nem tetszett a gondolat, hogy bármi olyasmi nőhet a testemben, aminek nem kellene ott lennie.”

Végül olyan sok idő eltelt az operációig, hogy a daganat addigra teljesen ránőtt a petefészkére, így azzal együtt kellett eltávolítani a tumort. Schlamm tehát, azon felül, hogy nyilvánvalóan orvosi gázlángozás áldozatául esett, egy petefészek híján joggal kezdett aggódni termékenységét illetően – a kálváriája pedig még itt sem ért véget. Egy évvel később egy újabb félelme igazolódott be:

egy rutinvizsgálat alkalmával újabb, immáron rákos daganatot találtak az egyetlen még működő petefészkén is.

A most 29 éves Schlamm visszaemlékezései szerint a diagnózis teljesen lesújtotta, alig volt magánál a konzultáción, melyen közölték vele a rossz hírt. „Nem sok mindenre emlékszem. De arra igen, hogy soha azelőtt nem hallottam anyámat úgy sírni, mint akkor” – fogalmazott.

Schlamm hosszas tanakodás után úgy döntött, lefagyasztja petesejtjeit, és csak ezután vállalja a neki kiírt 18 alkalomból álló kemoterápiás kezelést és a műtétet. Bár úgy tűnik, ezek sikeresek voltak, a nő ma is nehezen fogadja el, hogy 30 éves korára mindkét petefészkét eltávolították, és hogy ennek következtében elindult nála a menopauza. A történtek kapcsán végtelen szomorúság tölti el, úgy érzi, elvesztette fiatalságát.

A petefészekrák tünetei

A petefészekrák a nőknél az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat, és a nők összes rákos megbetegedésének mintegy 4%-át teszi ki. Annak esélye, hogy egy nőnél élete folyamán petefészekrák alakuljon ki, 1,7%, a petefészekrák okozta halál esélye pedig 1% körüli – írja a HáziPatika. A korai petefészekrák nagyon tünetszegény, ráadásul meglévő tünetei sem jellegzetesek:

gyakori a hasi puffadás, vérzészavarok, gyakori vizelési inger, kismedencei idegentest-érzés, deréktáji és alsólábszár-fájdalom, és a legkülönfélébb gyomor- és bélpanaszok.

Az első komoly tünetek megjelenésekor (pl. szabad hasűri folyadék megjelenése) a betegség már sok esetben gyógyíthatatlan. Ezért is égetően szükséges a petefészekrák szűrőmódszereinek mielőbbi kidolgozása.

A petefészekrák kezelésére alkalmazott gyógyszerek egyik jellemző tünete a csontritkulás – Schlamm is ennek okán aggódik saját testi épségéért. Bár, hozzáteszi, van egy dolog, ami még ennél is jobban megkeseríti mostani életét. „A legnehezebb része az egésznek, hogy együtt kell élnem a kiújulástól való félelemmel – mondta. – Próbálok minden tőlem telhetőt megtenni annak érdekében, hogy aktív és egészséges maradjak. Ettől úgy érzem, némi kontrollom van a testem felett.”

Schlamm abban bízik, hogy történetével felhívhatja a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára.

Hogy mennyire fontos az, hogy ne hagyjuk magunkat lerázni, jó példa Papp Tímea táncművész. Ő másfél évig járta az orvosokat, mire kiderült, hogy valóban mellrákja van. Példamutató és inspiráló történetét ide kattintva olvashatod.

Kiemelt kép: Illusztráció – Unsplash