világ legszőrösebb kislánya

A világ legszőrösebb kislánya volt, így él ma felnőttként

Gyerekkorában „farkaslánynak” és „majomarcúnak” csúfolták kortársai...

1999. augusztus 5-én fontos dolog történt a Thaiföldön, a Sasuphan családban: megszületett Sompon és Samrerng kislánya, Supatra Natty Sasuphan – boldogságukkal azonban némi meglepetés, aggodalom és hitetlenség is vegyült, miután a szülész közölte velük, hogy babájuknak „elég sok haja van”… Először azt gondolták, biztosan csak az átlagosnál kicsit nagyobb lobonccal született gyermekük, de amikor meglátták Nattyt az inkubátorban, sokkolta őket, milyen szőrös volt a kislány. A kislány haja szinte az egész testét beborította, a thaiföldi orvosok pedig azt mondták, még sosem láttak hozzá hasonló kisbabát.

Az orvosok később egy ritka, túlzott szőrnövekedéssel járó bőrbetegséget, úgynevezett Ambras-szindrómát állapítottak meg nála. A farkasember-szindróma, azaz hypertrichosis egy rendkívül ritka genetikai betegség, a világon mindössze 50 érintettjéről tudni – akinek a tenyereik, a talpaik és szájuk belső felületét kivéve mindenhol sűrű szőr borítja testüket.

Natty születése után az orvosok attól tartottak, hogy édesanyja esetleg lemondana róla, Sompon azonban leszögezte: soha nem hagyná magára a gyermekét, bármi történjék is. 

„Szerencsések vagyunk, hogy a mi családunkba született”

– nyilatkozta a nő.

Natty szülei mindig úgy bántak vele, mintha teljesen átlagos lenne, és nem szégyellték, hogy másképp néz ki, mint a többiek. Ugyanakkor, bár szerető családban nőtt fel, kortársai sokat bántották: az iskolában éveken át „farkaslánynak” és „majomarcúnak” csúfolták. Saját bevallása szerint nem igazán értette, miért cukkolják, hisz ő mindig átlagos, csupán kicsit szőrösebb gyereknek látta magát. De egyébként sem tudott volna tartósan változtatni kinézetén: a megszokott szőrtelenítési eljárások (például a lézeres módszerek) ugyanis nem tudták lelassítani nála a szőr növekedését.

Egyik tanára, Kuljira Posaeng visszaemlékezései szerint a kislány külseje eleinte nagyon megrémisztette iskolatársait, idővel azonban Natty bebizonyította, hogy épp ugyanolyan, mint bármelyikőjük. A tanárok szorgalmas, jó tanulónak ismerték meg, végzős éveire pedig egyenesen 

az iskola egyik legnépszerűbb diákja lett.

Natty, korábbi tanárai szerint igazán harsány tanuló volt, mindig szívesen énekelt, táncolt és színészkedett.

Supatra „Natty” Sasuphan

(Fotó forrása: Supattra Sasupan / Facebook)

A kislány viszonylag hamar megbékélt állapotával, miután megértette, hogy nincs rá gyógymód, testszőrzetét pedig születésétől kezdve szabadon hagyta nőni, és csak tinédzserkorában borotválta le életében először az arcát.

Natty közben valóban olyan életet élt, mint bárki más, idővel a szerelem is rátalált: a CGTN-nek 2019-ben elmesélte, hogy bár párkapcsolata eleinte barátságnak indult, partnerével idővel rádöbbentek, mást is éreznek egymás iránt.

A most 24 éves Natty saját bevallása szerint nemcsak, hogy mára már kifejezetten büszke külsejére, amivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, hanem eltökélt szándéka, hogy egész életében meglássa a dolgok jó oldalát, és továbbra is pozitív hatással legyen a társadalom fejlődésére. Hisz abban, hogy mindenki szép és egyedi a maga módján, így másokat is arra szeretne inspirálni, hogy vállalják fel egyéniségüket és belső szépségüket.

Hogy lehet ritka betegségen is optimistán, sőt, boldogan élni, arra jó példa Rozika története, amit V. Kulcsár Ildikó írt meg. Ide kattintva olvashatod!

Kiemelt kép: Supatra „Natty” Sasuphan gyerekként – Guinness World Records / Facebook