- Miért érdemes a fahéjat a konyhán kívül is használni?
- Miben rejlik az ősi fűszer szuperereje?
- És miért ajánlott mégis vigyázni vele? Mutatjuk!
A háztartási tisztítószerek világában ma már számtalan környezetbarát „csodatermék” közül választhatunk. A fekete öves tisztaságmániások pedig azt is jól tudják, hogyan lehet filléres alapanyagokból házi tisztítószert varázsolni.
Azonban az eceten és a szódabikarbónán túl is van élet – itt van például a legújabb őrület, a fahéjas felmosóvíz, ami amennyire egyszerű (és furcsa), épp annyira hatékony is. Egyesek alternatív megoldásként pedig nemcsak őrölt fahéjat, hanem fahéjolajat is használnak. De miért is jó mindez?
Ezért érdemes fahéjat keverni a felmosóvízhez
Egy csipet őrölt fahéj a forró felmosóvízbe, és máris finom, fűszeres aromában úszik a lakás, ami órákkal a takarítás után is érezhető marad a levegőben, és ami igazán üdítő változatosság lehet a kémiai padlótisztítók csípőssége után.

Az őszi-téli hónapok legnépszerűbb fűszere a konyhán kívül is hasznos lehet (fotó: Unsplash/Alex Bayev)
Az pedig már csak hab a tortán, hogy az őszi-téli időszak kedvenc fűszere természetes baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik, amiért két kulcsfontosságú vegyület felel: a fahéjaldehid és az eugenol. Ezek a növényi eredetű, bioaktív vegyületek a fahéjkéregből származnak, és több tudományos kutatás is igazolja, hogy képesek gátolni a baktériumok, sőt, bizonyos gombák szaporodását, amelyek gyakran előfordulhatnak a legtöbb háztartásban.
Kapcsolódó: Ne csak a konyhában, a kertben is használj fahéjat!
Amikor tehát pici fahéjat vagy fahéjolajat adunk a felmosóvízhez, a vízbe kerülő aktív vegyületek a kemény felületekre tapadt baktériumok számát is csökkenthetik. Bár a fahéj hatásának mértéke nem azonos a kémiai fertőtlenítőkkel, a mindennapi takarítás során így is jelentősen javíthatja a higiéniai állapotot – különösen, ha valami miatt kiemelten fontos számunkra a vegyszermentesség.
Csak keverj el 2-3 teáskanál őrölt fahéjat a meleg felmosóvízben, majd alaposan mosd fel vele a padlót!
Az eredmény: tisztaság, természetes csillogás és kellemes, otthonos illat.
A fahéj tehát olyan sokoldalú fűszer, ami nemcsak a süteményekben állja meg a helyét. Antibakteriális tulajdonságai révén természetes kiegészítője lehet a takarításnak, de mint minden házi praktika esetében, úgy itt is a mértékletesség a kulcs.
Amire viszont mindenképp ügyelni kell
Ha nem használunk egy-két csipetnél többet, ha csak időnként dobjuk fel vele a felmosóvizet, és nem a napi takarítás alapjaként használjuk, a fahéj a konyhán kívül is jó barátunk lehet, hiszen amellett, hogy illatos és antibakteriális, a felületekkel is kíméletes.
Azonban érdemes résen lenni, a fahéjas illóolajat például nagyon óvatosan kell kezelni: nem szabad közvetlenül a bőrrel érintkeznie,
és mindig tartsuk távol a kisgyermekektől, háziállatoktól is, hiszen a benne lévő fahéjaldehid tömény formában mérgező hatású is lehet.
Egyesek szerint a fahéj különösen hasznos segítség a kártevők távoltartásában is. Mondhatni, klasszikus értelemben nem rovarirtó, viszont természetes riasztó hatással büszkélkedhet több kártevőfaj esetében. Úgy tartják, a hangyák, a csótányok, a molyok és a kisebb rágcsálók kifejezetten kerülik az aromás illatot, bár a szakértők óva intenek attól, hogy kizárólag a fahéjra hagyatkozzunk.
„A kártevők sikeres elriasztásához használt mennyiség veszélyes lenne az emberre. A fahéj kis mennyiségben, az élelmiszereken keresztül fogyasztva rendben van, de nagy, tömény mennyiségben meglehetősen mérgező lehet. A fahéj fő aromaanyaga, a fahéjaldehid bőrirritáló hatású, belélegezve pedig citotoxikus hatású lehet” – figyelmeztet a The Kitchn cikkében a Kaliforniai Egyetem rovartan professzora, Lynn Kimsey.
A fahéjról továbbá azt is tudni lehet, hogy vegyületei a macskák számára különösen mérgezőek – legyen szó őrölt fahéjról vagy illóolajról –, így gazdiként inkább felejtsük el a fahéjas megoldásokat, és válasszunk más módszert otthonunk illatosítására, fertőtlenítésére.
Kapcsolódó: Ha a filléres és környezetkímélő alternatívákat részesíted előnyben, bátran próbálkozhat a babérlevéllel is!
Kiemelt kép: Unsplash/Diana Polekhina