cukros joghurt

Ez az 5 étel legalább olyan rosszat tesz a fogaknak, mint a cukor

Sokan a cukrot hibáztatjuk a fogszuvasodásért, pedig vannak ételek, amelyek ugyanannyira, vagy még jobban károsítják a fogainkat. Mutatjuk, melyek ezek!
  • Kiderült, hogy nem a cukor a legnagyobb ellenség.
  • A sav, és a ragacsos állag hozzájárulhat a fogszuvasodás és az ínyproblémák kialakulásához.
  • Nem kell teljesen száműzni ezeket az ételeket, elég tudatosabban fogyasztani és betartani pár egyszerű szájápolási trükköt.

Amikor édességet, pattogatott kukoricát vagy más finomságot rágcsálunk, ritkán gondolunk bele, mi történik közben a fogainkkal.„Az étrend sokkal nagyobb szerepet játszik a fogak állapotában, mint azt a legtöbben hinnék” – magyarázta dr. Sandip Sachar fogorvos a Real Simple magazinnak.

„A genetika persze befolyásolja a fogzománc erősségét, a nyáltermelést, és az íny hajlamát a gyulladásra, de az étrend olyan tényező, amit mi magunk irányítunk. Ez közvetlenül hat a szuvasodás kockázatára, az ínybetegségek kialakulására, a zománc kopására és a szájüregi baktériumflóra egyensúlyára.”

Ez is érdekelhet: Egészséges mosolyt kívánunk! – Ezt a 10 hibát ne kövesd el fogmosáskor!

A legtöbben a cukrot tartjuk a főbűnösnek, pedig több hétköznapi étel is legalább annyira, ha nem még jobban károsíthatja a fogainkat. Dr. Sachar véleményét összefoglalva, listáztuk, azt az 5 élelmiszert, amelyek alattomosan károsítják a fogat.

Ezek az ételek olyan rosszak a fogaknak, mint a cukor

aszalványok
csipszet
ízesített joghurt
citrom
müzli szelet
5 fotó

A kulcs a mértékletesség

Fogorvosok szerint nem kell teljesen lemondani ezekről az ételekről, de érdemes tudatosan fogyasztani őket. „Azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy a fogyasztás gyakoriságára, az időzítésre és az étkezés utáni szájápolási szokásokra figyeljenek” – mondja Dr. Sachar.

Jó, ha ezzel is tisztában vagy: 7 szájápolási hiba, amivel ártunk fogainknak

Kiemelt kép és a galéria képei: Getty Images

Ajánlott videó