- Kiderült, hogy nem a cukor a legnagyobb ellenség.
- A sav, és a ragacsos állag hozzájárulhat a fogszuvasodás és az ínyproblémák kialakulásához.
- Nem kell teljesen száműzni ezeket az ételeket, elég tudatosabban fogyasztani és betartani pár egyszerű szájápolási trükköt.
Amikor édességet, pattogatott kukoricát vagy más finomságot rágcsálunk, ritkán gondolunk bele, mi történik közben a fogainkkal.„Az étrend sokkal nagyobb szerepet játszik a fogak állapotában, mint azt a legtöbben hinnék” – magyarázta dr. Sandip Sachar fogorvos a Real Simple magazinnak.
„A genetika persze befolyásolja a fogzománc erősségét, a nyáltermelést, és az íny hajlamát a gyulladásra, de az étrend olyan tényező, amit mi magunk irányítunk. Ez közvetlenül hat a szuvasodás kockázatára, az ínybetegségek kialakulására, a zománc kopására és a szájüregi baktériumflóra egyensúlyára.”
Ez is érdekelhet: Egészséges mosolyt kívánunk! – Ezt a 10 hibát ne kövesd el fogmosáskor!
A legtöbben a cukrot tartjuk a főbűnösnek, pedig több hétköznapi étel is legalább annyira, ha nem még jobban károsíthatja a fogainkat. Dr. Sachar véleményét összefoglalva, listáztuk, azt az 5 élelmiszert, amelyek alattomosan károsítják a fogat.
Ezek az ételek olyan rosszak a fogaknak, mint a cukor




A kulcs a mértékletesség
Fogorvosok szerint nem kell teljesen lemondani ezekről az ételekről, de érdemes tudatosan fogyasztani őket. „Azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy a fogyasztás gyakoriságára, az időzítésre és az étkezés utáni szájápolási szokásokra figyeljenek” – mondja Dr. Sachar.
Jó, ha ezzel is tisztában vagy: 7 szájápolási hiba, amivel ártunk fogainknak
Kiemelt kép és a galéria képei: Getty Images