Felmérések szerint szájhigiéné tekintetében a magyarok állnak a legrosszabbul az EU-ban. Cáfoljunk rá a statisztikákra!

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a szájápolás gyerekjáték, pedig a napi 10-30 másodperces, rossz technikával végzett suvickolás sajnos nem elég a szájhigiénia fenntartásához. Felmérések szerint a magyaroknak – a 32 maradó fog helyett – átlagosan 10 ép, 2,7 tömött és 1,5 szuvas foguk van, ami a statisztikák szerint bizony a legrosszabb helyezést jelenti számunkra az EU-ban.

Ráadásul Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint világelső a rosszindulatú szájüregi daganatok előfordulásának listáján is (az európai átlagnak háromszorosa a hazai daganatos betegek száma), ennek okai pedig szintén életmódbeli és a már említett szájhigiénés hiányosságokra vezethetők vissza. A korai felismerés, mint szinte minden betegség esetén, itt is megoldást jelenthetne a magas halálozásra, de ehhez időben el kellene menni fogorvoshoz.

Sokan azonban félnek ettől, pedig nincs miért, fájdalomcsillapítást ugyanis akár már egy egyszerű fogkőleszedéshez is kérhetünk (persze az injekció kicsit kellemetlen, de a szurin való aggodalmaskodást jó esetben az általános iskolában magunk mögött hagytuk). Illetve gyakran felmerül, hogy a magánellátás túl drága, az „SZTK”-ban pedig úgysem csinálnák meg jól (nos, ha valaki SZTK-nak hívja, valószínűleg régen járt arra, ugyanis már igen régóta NEAK néven fut a dolog), ez viszont egyáltalán nem igaz, bizony ott is kaphatunk jó ellátást. (Egyéb fogászati tévhitekről ebben a cikkünkben írtunk.)

Itt hibázhatunk a szájápolásban

Évente legalább egyszer érdemes ellátogatni fogászati ellenőrzésre, így elejét vehetjük az egyéb problémáknak, de emellett is fontos a rendszeres, alapos, megfelelő fogápolás. A helyes fogápolásnak persze szabályai vannak (arról, hogy melyik a tökéletes fogmosási módszer, itt írtunk korábban), és ugyan nem agysebészet, de azért több ponton is hibázhatunk. Lássuk, melyek ezek!

1. Kihagyjuk a fogmosást

„Á, csak ma, olyan fáradt vagyok. Majd reggeli után jobban megmosom.” Na persze! Ha elhanyagoljuk a szájhigiéniát, problémák egész láncolatát szabadítjuk magunkra. A teljesség igénye nélkül: szuvasodás, lepedék, rossz lehelet, ínygyulladás – ez csak néhány azok közül a rövid távú tünetek közül, melyek előbb-utóbb bizony jelentkeznek majd. Ha pedig hosszú időn át rendszeresen elhanyagoljuk a fogmosást, hosszú távon olyan komoly egészségügyi kockázatokkal nézhetünk majd szembe, mint a cukorbetegség, a vakság vagy akár a stroke – ezen betegségek kialakulása ugyanis nagyban összefügg a hanyag fogápolással. Ha tehát fáradt vagy, esetleg már véletlenül elaludtál a kanapén, az ágyba vonulás előtt akkor se hagyd ki a fogmosást! Később tényleg fizikailag képtelen lehetsz rá.

1. Tesla, TS200 okos szónikus fogkefe, kb. 20 000 Ft (pl. alza.hu) 2. Foreo, Issa 3 Szilikonos szónikus fogkefe, most 59 400 Ft (notino.hu) 3. Swissdent, Whitening fogkefe Soft (2+1 ingyen), 2600 Ft (profimed.hu) 4. Oral-B, iO Series 9 mesterséges intelligenciára épülő technológiával, 7 féle üzemmóddal, kb. 100 000 Ft (elektronikai üzletek)

2. Nem cseréljük időben a fogkefét

A szakértők ajánlása szerint a fogkefét évszakonként, azaz 3-4 havonta kell cserélni, és ez nem csak egy ügyes marketingfogás. (Létezik olyan fogkefe, vagyis fogkefefej, amely akár 6 hónapig is biztonsággal használható, ezzel a cseh okosotthon-márka, a Tesla rukkolt elő). Ha törött, elhasznált sörtékkel mosol fogat, az sajnos több kárt okozhat, mint hasznot. A kopott, elhajlott sörte könnyen felismerhető jele annak, hogy itt az ideje fogkefét cserélni, és persze vannak fogkefék, amelyek sörtéi kifakulnak, ha már eleget nyűttük őket.

3. Túl erős sörtét használunk

A fogínyvérzést gyakran a túl erős sörte és a túl vad fogmosás okozza. A közhiedelemmel ellentétben a kemény sörték nem tisztítják jobban a fogakat, mint a puha sörték. Fontos, hogy gyengédek legyünk a fogainkhoz, ezért válasszunk inkább puha sörtéjű fogkefét, és ha nincs fogínyproblémánk, akkor ezzel a vérzésnek is búcsút inthetünk. Ha pedig olyan elektromos fogkefénk van, amelyen lehet érzékeny funkciót használni, érdemes esélyt adni ennek! A lényeg, hogy használjuk.

4. Elfelejtkezünk a fogközökről

A viaszolt fogselyem vagy a fogköztisztító kefe használata ugyanolyan fontos, mint a megfelelő fogmosás, ugyanis egy ilyen eszköz tisztíthatja meg azokat a fogak közötti apró zugokat, ahová a fogkefe sörtéi nem érnek el. Amennyiben ügyesen tudjuk használni, a fogközök rendszeres tisztítását végezhetjük szájzuhannyal is, amellyel megelőzhető a legtöbb ínybetegség, és a kellemetlen ínyvisszahúzódás is elkerülhető.

1. Tesla, Flosser FS200 Elektromos szájzuhany 4 fúvókával, kb. 21 700 Ft (pl. mall.hu) 2. Dontodent Szenzitív táguló fogselyem (50 m), 549 Ft (dm) 3. TePe Fogköztisztító kefe bioműanyagból (fenntartható módon előállított műanyag), 1750 Ft (profimed.hu) 4. Prokudent fogvájó fogselyem (40 db), 469 Ft (Rossmann) 5. Interprox Plus fogköztisztítő kefe válogatás, 2150 Ft (szajpatika.hu) 6. Oral-B, Pro-Expert fogselyem, 1349 Ft (dm)

5. Túl gyorsan végzünk

2 perc, naponta kétszer: igazán nem sok az életünkből, pedig ez minden, amire fogainak szüksége van. Ha a 2 perc hosszúnak tűnik, állítsunk be időzítőt, vagy dúdoljuk a kedvenc dalunkat fogmosás közben!

6. Rossz technikával mosunk fogat

Min írtuk, nem az erő, a módszer a titok nyitja. Szakemberek szerint az a lényeg, hogy eltávolítsuk a baktériumokat, és hogy inkább az íny, mintsem maguknak a fogak a mosására koncentráljunk. A fogak ugyanis automatikusan mosódnak, hiszen így is hozzájuk ér a fogkefe. Íme, egy kis segítség videó formájában:

7. Helytelenül tároljuk a fogkefét

Na még ez is probléma lehet? Bizony. Fogmosás után hagyjuk a fogkefét a szabad levegőn megszáradni. Ne tegyük be egyből a tárolóba vagy a fürdőszobaszekrénybe, mert a nedves fogkefe zárt helyen tartva hamar a kórokozók melegágyává válhat. Épp ezen okból ne is legyen a fogkefe a WC közelében!

Forrás: Tesla Smart, Kiemelt kép: Getty Images