- Egy német kutatás szerint már napi fél doboz szénsavas üdítő is összefüggésbe hozható a depresszió súlyosbodásával, főként nőknél.
- A kutatásban 405 depressziós és 527 egészséges ember bélflóráját vizsgálták.
- Azoknál, akik több üdítőt ittak, magasabb volt az eggerthella nevű baktérium szintje.
Egy német kutatócsoport a szénsavas italok fogyasztása és a major depressziós zavar közötti kapcsolatot elemezte. A depressziót az NHS úgy írja le, mint „hosszan tartó vagy visszatérő lehangoltságot”. Magyarországon a felnőttek mintegy 7%-a, nagyjából 600-700 ezer ember él depresszióval, és havonta körülbelül 200 ezer embernél jelentkezik a major depresszió.
A kutatók arra keresték a választ, hogy a bélmikrobiom – vagyis a bélrendszerben élő baktériumok, és gombák összessége – hogyan befolyásolja a depresszió kialakulását. Különösen két baktériumra, az eggerthellára és a hungatellára fókuszáltak. Az eggerthellát korábban gyulladásos bélbetegséggel és ízületi gyulladással, a hungatellát pedig vastagbélrákkal hozták összefüggésbe. Mindkettőt magasabb szinten mutatták ki depressziós betegek szervezetében.
Kapcsolódó: Ez a hétköznapi ital is közrejátszhat a szájüregi rák kialakulásában
A kapcsolat vizsgálatához 405, 18–65 év közötti, depresszióval diagnosztizált páciens székletmintáit elemezték. Ezután összehasonlították őket 527 egészséges kontrollszemély adataival. A résztvevőknek naplót kellett vezetniük arról, mennyi szénsavas italt fogyasztanak naponta, valamint a depresszió szintjét is felmérték egy nemzetközileg elismert skálával.

A kutatók szerint a szénsavas üdítők fogyasztása nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünkre is hatással lehet. (Fotó: Getty Images)
Mit mutattak az eredmények?
A vizsgálat során kiderült, hogy az üdítőfogyasztás a nőknél erősebb depressziós tünetekkel és szívproblémákkal járt együtt. A férfiaknál viszont nem láttak hasonló összefüggést, pedig átlagosan több üdítőt fogyasztanak. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a nem befolyásolja a bélmikrobiom összetételét, ezért lehetnek a nők érzékenyebbek a szénsavas italokra.
Korábban brazil kutatók megállapították, hogy már napi egy szénsavas, diétás üdítő is gyorsan növelheti a szellemi hanyatlás kockázatát. A mesterséges édesítőszereket korábban már összefüggésbe hozták egyes rákfajtákkal és szívbetegségekkel. Ezért az orvosoknak érdemes lenne pácienseiknek a fogyasztásuk csökkentését javasolni.