sütő tisztítás takarítás

Ezzel a trükkel gyorsan kitisztíthatod a sütőt szétszedés nélkül

Az egyik legkiállhatatlanabb házimunka (a többrétegű ablak tisztítása után) az elektromos sütő fényesre pucolása, márpedig néhány havonta érdemes neki esni.

Ááá, az még jó lesz! Amíg látom a sütő üvegén át a készülő ételt, addig nem is olyan koszos. Most minek takarítsam ki a sütőt, amikor mindjárt újra koszos lesz. Ismerős? Így vagy úgy, de mindenki halogatja az elektromos sütő kipucolását, mert nem csak macerás, de utána még attól is félünk, hogy valami vegyszermaradék rajta maradt és biztosan rosszat tesz.

Milyen gyakran érdemes sütőt tisztítani?

Attól függően, milyen gyakran használjuk és mit sütöttünk, havonta-három havonta érdemes kitakarítani a gépet. Ha szinte naponta zsíros, fröcskölő ételt, húst, tejes ételt készítünk benne, akkor havonta ki kell takarítani. Ha csak heti egyszer használjuk, és nem folyt ki, égett rá semmi, akkor pedig bőven elég pár havonta nekiveselkedni a sütőtisztításnak.

Ezen felül, az sem mindegy, hogy milyen típusú elektromos sütőnk van. Ha régebbi fajta, akkor előfordulhat, hogy szét kell csavarozni az ajtaját, ami még több macerát jelent.

Kapcsolódó: Utálatos porcsapdák – 5 módszer a lapos fűtőtestek tisztítására

Kezdd egy gyors trükkel!

Akármilyen a sütőd, melegítsd elő legalább 100 fokra. Ha van víztartó mélyedés a sütő alján, akkor töltsd fel vízzel és tegyél bele egy mosogatógép kapszulát vagy tablettát. Ha nincs ilyen mélyedés, akkor egy üvegedénybe tegyél vize és abba a tisztítószert. 20-30 percre csukd be a sütő ajtaját, és hagyd, hogy a tisztítószer végezze a munkát helyetted a forró sütőben. Fél óra után kapcsold ki a sütőt és hagyd kihűlni langyosra.

Egy ronggyal töröld ki az egész sütőt, majd egy tiszta vizes törléssel takaríts ki minden ráégett szennyeződést.

Ha marad ráégett maradék, akkor főzőlap-tisztító késsel, pengével kapargasd fel.

sütőtakarítás

(Fotó: Getty Images)

Sütőtisztítás szétszerelés nélkül

A megoldás egyszerű: az oldalsó szellőzőnyílásokon keresztül eléred a koszos, belső üveget egy vékony, hajlíthat drótos kefével.

  • Egyenesíts ki egy drótos kefét, vagy egy sima drótra tekerj mikroszálas rongyot, és rögzítsd gumival.
  • Mártsd bele az eszközt ebbe a tisztító keverékbe: víz, kevés mosogatószer vagy szódabikarbóna a zsíros lerakódásokra.
  • A nyílásokon át vezesd be az eszközt, és lassan töröld át a belső üveget fentről lefelé. Ne nyomd erősen. Ha koszos lesz a kendő, fordítsd meg vagy cseréld ki.
  • Töröld át tiszta, enyhén nedves mikroszálas kendővel a sütőt, majd száraz papírtörlővel is töröld át a sütő üvegét, ugyanígy a nyílásokon át. Az alapos szárítás megelőzi a foltosodást.

Amennyiben könnyen szétszedhető (pattintással) a sütő ajtaja, akkor egy nedves mikroszálas törlővel tiszítsd meg az üvegeket, ha maradt ráégett kosz, akkor pengével óvatosan kapargasd le, és utána töröld tisztára.

Minél frissebb, annál jobb

Ha valami nagyon makacs étel égett rá a sütőre, mondjuk kifolyt sajt, lekvár, paradicsomszósz, akkor inkább azonnal essünk neki a sütőnek. Minél frissebb és ragadósabb az égett étel, annál könnyebb lesz eltávolítani. Ha sokszor rásütjük a felületre a szennyeződést, annál nehezebb dolgunk lesz később.

Kapcsolódó: 6 hétköznapi tárgy, amivel meglepően jól lehet takarítani

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó