Jöhet a karácsonyi pulyka és a mézeskalács, hiszen a következő, vegyszermentes trükkökkel könnyedén tisztán tartható a sütő.

A sütőtisztítás minden bizonnyal a lakás körüli teendők egyik legutálatosabbika. Lehet trükközni azzal, hogy keveset használjuk a sütőt, vagy éppen nagyon óvatosan vagyunk, de teljesen mindegy, mennyire vagyunk elővigyázatosak, a fizika törvényszerűségeit nem tudjuk felülírni, a zsír előbb-utóbb szépen lerakódik belül, odaég, szinte eggyé válik a sütővel. Karácsony környékén, amikor általában az egyébként mellőzött konyhai eszközök is nagyüzemre kapcsolnak, elkerülhetetlenül a sütőtisztítás rémével találjuk szembe magunkat.

Az első és legfontosabb lépés, hogy eldöntsük, ki takarítsa ki a sütőt. Az erő itt nem számít, ugyanis okos trükkökkel (ld. lejjebb)

különösebb energiabefeketés nélkül fel lehet számolni a legrémesebb zsírszörnyeket is.

Az takarítsa, aki használja? Vagy az, aki kevésbé veszi ki a részét az ételek készítéséből, és inkább csak fogyasztja őket? (Hogy mit diktál a legfőbb morális törvény, azt talán nem is kell fejtegetnünk.)

Mindenesetre ha a személy megvan, jöhet maga a takarítás, amihez valójában még csak brutális vegyszerek sem kellenek – már csak azért sem érdemes egy kisebb vegyi üzemet ráküldeni a sütőnkre, mert abban mégiscsak az ételeinket sütjük, és egyelőre nem javasolt mérgező anyagokkal párolt ételeket fogyasztani.

Mindegy, ki csinálja, egy kis logikával nem lesz nagy munka a sütőtisztítás. (Fotó: Getty Images)

A meleg módszer: ecet és víz

Forraljunk vizet egy sütőbe is betehető edényben, majd  tegyünk hozzá egy jó nagy bögre ecetet. Tegyük az egényt (lábost) 180 fokos sütőbe 15 perce. Ha tovább marad, semmi baj nem történik. Ezután vegyük ki az ecetes vizet, hagyjuk hűlni a sütőt, majd egy szivaccsal töröljük át a belsejét. Ha szerencsénk van, remekül fellazította az ecetes víz az odaégett zsírt, és néhány (nem túl étvágygerjesztőő) mozdulattal tisztára törölhetjük a felületet. Ha nincs otthon ecet, ellenben van citromunk, azt is használhatunk helyette – ez esetben kicsit alacsonyabb hőfokon, de hosszabb ideig hagyjuk, hogy a savak kifejtsék hatásukat.

A hideg módszer: ecet és szódabikarbóna – de nem egyszerre!

A környezetbarát takarítás királyi párja gyakorlatilag bármit letakarít, bár tény, hogy nem összeöntve (a pezsgés és habzás inkább csak szemfényvesztés, a két anyag külön-külön sokkal hatásosabb). A szódabikarbónának lúgos kémhatása van, ezért remekül alkalmazható mosáshoz, fehérítéshez, zsíroldáshoz, szagtalanításhoz vagy épp súroláshoz. Az ecet a savas kémhatással jó vízkőoldó, penészeltávolító, fertőtlenítő hatású, amit még öblítő helyett is használhatunk (nem lesznek ecet szagúak a ruhák). Sütőtisztításhoz a következő módon lesznek bombasztikusak:
Készítsünk pasztát szódabikarbónából és vízből, és a masszával kenjük be a sütőt. Minél tovább hagyjuk hatni, annál jobb. Órákról beszélünk, ezért akár egy éjszakán és egy napon át is hagyhatjuk, hogy végezze a dolgát. Másnap csak töröljük át egy nedves szivaccsal vagy ronggyal. Ha ez megvan, permetezzünk rá ecetet. Majd ezt is töröljük le. 

Kiemelt kép: Getty Images