- A kamillával a kezdő kertészek sem lőhetnek mellé.
- Csak figyelni kell néhány dologra az ültetésekor.
- Vonzza a beporzókat, jelenléte a talajnak is jó, a betakarított virágzata pedig számunkra ér kincset!
Miután órákig dolgoztunk a kertben, nagyszerű érzés hátradőlni és ellazulni egy csésze tea mellett – de még jobb érzés, ha mindeközben magunk termesztettük azt, amiből a gőzölgő teánk készült.
A kamilla vagy orvosi székfű (Matricaria chamomilla) sokak kedvenc gyógynövénye. Egyrészt illatos, finom, és alig akad olyan nyavalya, amire ne lenne jó. Másrészt nagyon könnyű termeszteni és betakarítani is. Elég elszórni a magokat egy kis földben, és hipp-hopp kikelnek, ha napos helyre vetettük, illetve jól öntöztük őket – akár kültéten, akár beltéren tervezünk velük.
Kapcsolódó: Mire jó a kamilla?
Tollszerű lombozatával és apró, bájos virágaival aromás, szépséges kiegészítője lehet minden kertnek. A kamilla ráadásul nem egy kényes növény, és nagyon jól alkalmazkodik különböző környezeti feltételekhez: ültethetjük konténerbe, magaságyásba, cserépbe, de vígan eléldegél félárnyékos, agyagos, homokos, enyhén savas vagy lúgos talajban is. Sőt, ha igazán jó dolga van, a telet is könnyen túlélheti.
Így termessz otthon kamillát
A kamilla termesztése egyszerű, kezdő kertészeknek is sok örömöt hozhat. Mutatunk három praktikus tippet a bőséges virágtermésért!
Lapozd fel értük a galériát!



Ennyiféle előnnyel jár, ha kamillát is nevelsz a kertben
A kamilla nemcsak szép, de kifejezetten hasznos is. Egyik legnagyobb előnye kétségkívül az, hogy vonzza a beporzókat, ami egyet jelent azzal, hogy más növények terméshozamát is növelheti a kertben, beleértve a zöldségeket és gyümölcsöket is.
Az pedig már csak hab a tortán, hogy jelenléte a talajnak is kedvez: antibakteriális és gombaellenes hatása segíthet megakadályozni különféle fertőzések terjedését – nem véletlen, hogy a kertészek zöldségágyások társnövényeként is melegen ajánlják.
A betakarított virágzata pedig igazi kincset ér! A virágokat akkor érdemes leszedni, amikor a szirmok teljesen kinyíltak – árnyékos, jól szellőző helyen szárítva nemcsak finom illatukat, de értékes hatóanyagaikat is megőrzik.
Ez is érdekelhet: Egy csésze egészség naponta – Az 5 leghatásosabb tea 60 felettieknek
Kiemelt kép: Viviana Quevedo/Unsplash