Akár hagyományos, akár gluténmentes, cukormentes vagy mindenmentes süteménnyel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek, szerencsére megannyi recept közül válogathatunk. A tavaszi időszakban is töretlen népszerűségnek örvendenek az olyan látványos finomságok, mint az epres cupcake vagy a dubai csoki.
Most azonban 3 – akár gyerekekkel is a könnyen és gyorsan elkészíthető – desszertet mutatunk, ami szinte elronthatatlan és egész biztos örömet okoz.
1. Szívecskés keksz – egy falat szeretet

Szép és finom – tökéletes anyák napi ajándék (fotó: Getty Images)
Hozzávalók (kb. 13-15 darabhoz)
- sütőpapír
- kör és szív alakú szaggatóforma (2 cm Ø)
Tésztához:
- 200 g búzaliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 120 g vaj vagy margarin
- 60 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 darab tojássárgája (M-es)
Töltelékhez:
- 13-15 teáskanál tetszőleges ízű, piros lekvár
Díszítéshez:
- porcukor
Elkészítés:
- A lisztet a sütőporral egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
- A tepsit sütőpapírral béleljük.
- A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve) - A pihentetett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kézzel átdolgozzuk, majd 13-15 kis darabra osztjuk, mindet kigömbölygetjük, ezután a tenyerünkben kb. 1 cm vékonyra kilapítjuk.
- A szív alakú szaggatóformával kiszúrjuk a tésztakorongok közepét úgy, hogy nem szúrjuk teljesen át, azaz csak egy mélyedést képezünk. A kivágott tésztadarabot egy kávéskanál nyelével óvatosan kiemeljük és félretesszük. Miután mindegyik kekszet kiszúrtuk, a kiszaggatott tésztadarabokat összegyúrjuk, és hasonló módon még kb. egy kekszet készítünk belőlük.
- A kekszeket az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egymástól kellő távolságra, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kekszeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc - A kekszeket a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd meghintjük egy kevés porcukorral. A lekvárt egy kis habzsákba (vagy levágott sarkú fagyasztótasakba) töltjük, és a kekszek mélyedéseibe nyomjuk.
Tipp: A töltelékhez sima, selymes állagú lekvárt használjunk! Ha darabosabb, egy kis lábasban melegítsük fel, és szűrőn keresztül passzírozzuk át.
Kapcsolódó: Ha az anyák napi süti mellé még mást is adnál – A legfinomabb parfümök ajándékba
2. Sütés nélküli epres csokitart – az édes bűnbeesés

Még sütni sem kell, de az íze isteni (fotó: Getty Images)
Hozzávalók:
- 30 db Oreo keksz
- 12 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 20 dkg eper
- 10 dkg áfonya
- 2 ek sótlan pisztácia
Elkészítés:
- A kekszet aprítógéppel morzsalékosra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal.
- A masszát egy kb. 12×35 cm-es formába nyomkodjuk, ezután hűtőbe tesszük.
- A tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a darabokra tördelt csokoládékra, majd fényesre keverjük. Amikor kissé kihűlt és kezd dermedni, rásimítjuk a hűtőből kivett kekszes alapra.
- Az epret megmossuk és félbevágjuk (így szívformát ad), majd óvatosan elrendezzük, belenyomkodjuk a csokoládéba, megszórjuk áfonyával és vagdalt pisztáciával, és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Tipp: A sütés nélküli desszertek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, de ettől még éppúgy lehetnek alkalomhoz illőek. Ezt a süteményt szív alakú kisebb formákban is elkészíthetjük, a kontrasztos szín- és ízkavalkádnak így még inkább ünnepi hangulata lesz.
Kapcsolódó: A süti és a könyv tökéletes páros – Könyvajánló anyák napjára
3. Citromos tiramisu pohárkrém – hűsítő finomság

Citromos tiramisu pohárkrém: esztétikus, gyors és remek ajándék (fotó: Getty Images)
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 4 db citrom
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg tejszín
- 1 ek limoncello
- 12 db babapiskóta
Elkészítés:
- A citromos tiramisu pohárkrémhez először szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A fehérjét pedig kemény habbá verjük.
- A citromok héját lereszeljük és hozzákeverjük a mascarponéhoz. Belekeverjük a cukorral kikevert tojássárgáját és óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot.
- A tejszínt kemény habbá verjük és ezt is összeforgatjuk a krémmel.
- A citromok levét kifacsarjuk és félretesszük.
- Egy edényben megmelegítünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a limoncellót és a citromlevet.
- A babapiskótákat kettétörjük, belemártjuk ebbe a szirupba, majd a pohár aljára tesszük. Rákanalazunk a krémből egy réteget, majd újabb babapiskótát teszünk rá. A citromos krémből is öntünk rá egy réteget, a tetejére pedig ismét krémet rakunk.
Kapcsolódó: 3 egyszerű, de mennyei édesség anyák napjára
Kiemelt kép: GettyImages