Anyák napi desszert

3 könnyen elkészíthető és látványos anyák napi desszert

Édes meglepetéssel készülnél az anyukádnak és a nagymamádnak anyák napja alkalmából? Akkor adunk néhány desszerttippet, amit érdemes kipróbálni!

Akár hagyományos, akár gluténmentes, cukormentes vagy mindenmentes süteménnyel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek, szerencsére megannyi recept közül válogathatunk. A tavaszi időszakban is töretlen népszerűségnek örvendenek az olyan látványos finomságok, mint az epres cupcake vagy a dubai csoki.

Most azonban 3 – akár gyerekekkel is a könnyen és gyorsan elkészíthető – desszertet mutatunk, ami szinte elronthatatlan és egész biztos örömet okoz.

1. Szívecskés keksz – egy falat szeretet

3 anyák napi desszert

Szép és finom – tökéletes anyák napi ajándék (fotó: Getty Images)

Hozzávalók (kb. 13-15 darabhoz)

  • sütőpapír
  • kör és szív alakú szaggatóforma (2 cm Ø)

Tésztához:

  • 200 g búzaliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 120 g vaj vagy margarin
  • 60 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 darab tojássárgája (M-es)

Töltelékhez:

  • 13-15 teáskanál tetszőleges ízű, piros lekvár

Díszítéshez:

  • porcukor

Elkészítés:

  1. A lisztet a sütőporral egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A tepsit sütőpapírral béleljük.
  3. A sütőt előmelegítjük.
    Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
    Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
  4. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kézzel átdolgozzuk, majd 13-15 kis darabra osztjuk, mindet kigömbölygetjük, ezután a tenyerünkben kb. 1 cm vékonyra kilapítjuk.
  5. A szív alakú szaggatóformával kiszúrjuk a tésztakorongok közepét úgy, hogy nem szúrjuk teljesen át, azaz csak egy mélyedést képezünk. A kivágott tésztadarabot egy kávéskanál nyelével óvatosan kiemeljük és félretesszük. Miután mindegyik kekszet kiszúrtuk, a kiszaggatott tésztadarabokat összegyúrjuk, és hasonló módon még kb. egy kekszet készítünk belőlük.
  6. A kekszeket az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egymástól kellő távolságra, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kekszeket megsütjük.
    Sütési idő: kb. 15-17 perc
  7. A kekszeket a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd meghintjük egy kevés porcukorral. A lekvárt egy kis habzsákba (vagy levágott sarkú fagyasztótasakba) töltjük, és a kekszek mélyedéseibe nyomjuk.

Tipp: A töltelékhez sima, selymes állagú lekvárt használjunk! Ha darabosabb, egy kis lábasban melegítsük fel, és szűrőn keresztül passzírozzuk át.

Kapcsolódó: Ha az anyák napi süti mellé még mást is adnál – A legfinomabb parfümök ajándékba

2. Sütés nélküli epres csokitart – az édes bűnbeesés

3 anyák napi desszert

Még sütni sem kell, de az íze isteni (fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 30 db Oreo keksz
  • 12 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 20 dkg eper
  • 10 dkg áfonya
  • 2 ek sótlan pisztácia

Elkészítés:

  1. A kekszet aprítógéppel morzsalékosra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal.
  2. A masszát egy kb. 12×35 cm-es formába nyomkodjuk, ezután hűtőbe tesszük.
  3. A tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük a darabokra tördelt csokoládékra, majd fényesre keverjük. Amikor kissé kihűlt és kezd dermedni, rásimítjuk a hűtőből kivett kekszes alapra.
  4. Az epret megmossuk és félbevágjuk (így szívformát ad), majd óvatosan elrendezzük, belenyomkodjuk a csokoládéba, megszórjuk áfonyával és vagdalt pisztáciával, és hűtőbe tesszük 1-2 órára.

Tipp: A sütés nélküli desszertek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, de ettől még éppúgy lehetnek alkalomhoz illőek. Ezt a süteményt szív alakú kisebb formákban is elkészíthetjük, a kontrasztos szín- és ízkavalkádnak így még inkább ünnepi hangulata lesz.

Kapcsolódó: A süti és a könyv tökéletes páros – Könyvajánló anyák napjára

3. Citromos tiramisu pohárkrém – hűsítő finomság

3 anyák napi desszert

Citromos tiramisu pohárkrém: esztétikus, gyors és remek ajándék (fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 4 db citrom
  • 20 dkg mascarpone
  • 10 dkg tejszín
  • 1 ek limoncello
  • 12 db babapiskóta

Elkészítés:

  1. A citromos tiramisu pohárkrémhez először szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A fehérjét pedig kemény habbá verjük.
  2. A citromok héját lereszeljük és hozzákeverjük a mascarponéhoz. Belekeverjük a cukorral kikevert tojássárgáját és óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük és ezt is összeforgatjuk a krémmel.
  4. A citromok levét kifacsarjuk és félretesszük.
  5. Egy edényben megmelegítünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a limoncellót és a citromlevet.
  6. A babapiskótákat kettétörjük, belemártjuk ebbe a szirupba, majd a pohár aljára tesszük. Rákanalazunk a krémből egy réteget, majd újabb babapiskótát teszünk rá. A citromos krémből is öntünk rá egy réteget, a tetejére pedig ismét krémet rakunk.

Kapcsolódó: 3 egyszerű, de mennyei édesség anyák napjára

Kiemelt kép: GettyImages